Zdrowe śniadanie - co jeść, a czego unikać?

piątek, 30.10.2020 09:15 1817

Jedni je pomijają inni nie wyobrażają sobie bez niego normalnego funkcjonowania. Śniadanie. Zdaniem wielu kluczowy posiłek w ciągu dnia. Warto zadbać, by było skomponowane ze zdrowych, pełnowartościowych składników, które dostarczą nam energii na wiele godzin. Dlaczego ten posiłek jest tak ważny? Jak go przygotować? Co powinno znaleźć się w naszym porannym menu? Przedstawiamy garść przydatnych informacji.

Dlaczego warto jeść śniadania?

Wiele osób twierdzi, że nie spożywa regularnie śniadań. To duży błąd bowiem śniadanie ma kluczowe znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu w ciągu dnia i w istotny sposób wpływa na nasze samopoczucie, a nawet na… sylwetkę. Po nocnej przerwie metabolizm człowieka jest spowolniony, a jeśli nie dostarczymy mu nowej porcji energii, nadal będzie pracował w trybie oszczędnym, co przyczyni się do odkładania tkanki tłuszczowej. W późniejszych godzinach zaczniemy także odczuwać nasilony głód, a to w większości przypadków zapewne skończy się podjadaniem wysokokalorycznych niezdrowych przekąsek. Poranny posiłek pozwoli nam tego wszystkiego uniknąć, a ponadto poprawi wydajność mózgu, zwiększy efektywność pracy i nauki, zapewni wyższy poziom skupienia na codziennych zadaniach, a zdaniem niektórych osób może nawet obniżyć ryzyko zapadnięcia na cukrzycę lub chorobę wieńcową.

Pełnowartościowe śniadanie. Co jeść, by żyć zdrowo?

Wiemy już, że warto spożywać śniadania, ale czy na naszym talerzu mogą znaleźć się dowolne produkty? Czy możemy rozpoczynać dzień od batoników, słodkich bułeczek i słodkich napojów? Wreszcie, ile kalorii powinniśmy dostarczyć rano naszemu organizmowi? W zdrowym śniadaniu powinno znaleźć się kilka niezbędnych składników: węglowodany łatwo przyswajalne i złożone, a także białko i tłuszcze. Tak zbilansowany posiłek dostarczy nam energię na wiele godzin. Jeśli w ciągu dnia spożywamy 3 posiłki, śniadanie powinno zawierać 30% zalecanej dziennej dawki spożycia kalorii, a jeżeli spożywamy 5 posiłków – ok. 25%. Musimy również zadbać o to, by kalorie, które dostarczymy naszemu organizmowi, były w pełni odżywcze i pełnowartościowe. Na naszym talerzu powinna zatem znaleźć się zdrowa żywność z upraw, na których nie stosowano szkodliwych oprysków. W celu dostarczenia organizmowi niezbędnych mikroelementów możemy stosować także różnego rodzaju suplementy diety. Nie zastąpią one zdrowych posiłków, ale wspomogą proces wzbogacania organizmu w niezbędne składniki odżywcze.

Jakie produkty powinny znaleźć się na talerzu?

W naszym porannym jadłospisie powinny znaleźć się różnorodne składniki m. in. produkty zbożowe. Chleb i bułki pszenne warto zamienić na pieczywo pełnoziarniste, graham, orkiszowe czy żytnie. Dobrym wyborem będzie także owsianka. Nazwa tego posiłku może niektórym nie kojarzyć się zbyt dobrze, ale w Internecie znajdziemy mnóstwo przepisów na smaczną owsiankę np. z dodatkiem kakao, owoców, masła orzechowego, dyni, cynamonu, a nawet… kawy. Do owsianki warto także dorzucać orzechy i różnego rodzaju nasiona, ponieważ stanowią one źródło drogocennych tłuszczów. W naszej diecie porannej nie powinno zabraknąć także nabiału. Warto sięgać po jogurty, jajka kefir i ser biały, ale słodkie serki i desery mleczne spożywaj raczej okazjonalnie. W dobrze zbilansowanej diecie nie może zabraknąć także warzyw. Możliwości jest wiele.  Dodawaj je do omletów, kładź na kanapki, przyrządzaj sałatki. Warzywa dostarczają wiele witamin, ale, aby mogły zostać w pełni przyswojone powinniśmy spożywać je z dodatkiem tłuszczu. Stosuj zatem oliwę z oliwek, olej rzepakowy i masło. Dobrym pomysłem na śniadanie są także jajka, tuńczyk i chude wędliny.

Porady dla zabieganych

Jeśli poranek kojarzy ci się przede wszystkim z chaosem i pośpiechem, nie rezygnuj ze śniadań. Po prostu przygotuj poranny posiłek poprzedniego dnia. Możesz zalać płatki owsiane wodą, by przez noc namiękły, dzięki czemu unikniesz gotowania. Zrób kanapki, które możesz przechować do rana w lodówce lub przygotuj muesli. Rano wystarczy jedynie zalać je mlekiem.

Śniadanie dostarcza nam energię na cały dzień. Zadbajmy więc o przygotowanie posiłku obfitującego w odżywcze składniki, witaminy i mikroelementy. W ten sposób nie tylko zapewnimy sobie siłę do codziennego funkcjonowania, lecz także zadbamy o nasze zdrowie.