Zdrowa dieta a mąki i kasze

poniedziałek, 18.10.2021 20:45 841

Zdrowa dieta opiera się na wielu rodzajach produktów, w tym na mąkach i kaszach, których nie powinno zabraknąć w zbilansowanym jadłospisie. Wiele osób obawia się jednak nadmiernej ilości węglowodanów, a co za tym idzie, zbyt dużej podaży kalorii. Kluczem do zachowania bilansu kalorycznego nie jest jednak wykluczenie produktów mącznych z diety, ale wybór odpowiedniego rodzaju mąk.

  1. Zdrowa dieta z udziałem mąki
  2. Stosuj zdrową dietę na bazie kaszy

Chcąc ułożyć zdrową dietę, warto zaczerpnąć wiedzę o tym, jakie mąki są zdrowe i jakie kasze pozytywnie wpływają na ludzki organizm. Tych produktów może używać każdy, a w swoim składzie zawiera je nawet zbilansowana dieta odchudzająca.

Zdrowa dieta z udziałem mąki

Mączne wypieki są ważnym elementem polskiej kuchni, a wiele osób nie wyobraża sobie dnia bez zjedzenia chociaż jednej kromki chleba. Odchudzając się lub próbując trzymać się zasad zdrowego żywienia, nie trzeba rezygnować z jedzenia produktów mącznych - wystarczy zamienić białą mąkę na jej zdrowsze, mniej kaloryczne odpowiedniki. Warto zwrócić uwagę, do czego będzie używana dana mąka. Przykładowo, do wypieku pieczywa najlepsza będzie mąka chlebowa - można używać jedynie białej mąki pszennej lub wymieszać ją ze zdrowszymi odpowiednikami, jak mąka razowa, ryżowa czy orkiszowa. Mąka żytnia będzie dobra do wyrobu makaronów lub słodkich ciast, np. pierników.

W zdrowej diecie nie może zabraknąć mąk bezglutenowych. Bogatym źródłem witamin jest mąka jaglana, dostarczająca do organizmu dużą dawkę białka i soli mineralnych. Mąkę kukurydzianą, kasztanową, ziemniaczaną, sojową i ryżową mogą spokojnie stosować osoby, które nie tylko się odchudzają, ale również z przyczyn zdrowotnych muszą ograniczać lub całkowicie wyeliminować z diety gluten.

Stosuj zdrową dietę na bazie kaszy

Zdrowe jedzenie to nie tylko warzywa i owoce, produkty mleczne czy zdrowe tłuszcze, ale również dodatki węglowodanowe, np. kasze. Instytut Żywności i Żywienia wskazuje, że kasze są ważnym składnikiem zdrowej, zbilansowanej diety i znajdują się na drugim poziomie piramidy żywienia, zaraz nad warzywami i owocami. Najlepsze dla zdrowia są produkty pełnoziarniste, a więc te wytworzone z mąki z pełnego przemiału. W grupie produktów zbożowych znajdują się również kasze - kasza gryczana niepalona, kasza jaglana, jęczmienna czy owsiana. Dostarczają one do organizmu niezbędnych składników odżywczych, w tym błonnik pokarmowy, który odpowiada m.in. za prawidłową pracę jelit i niweluje zaparcia. Kasze pomagają na dłużej zachować uczucie sytości, a przy tym są niskokaloryczne, a więc odpowiednie dla osób na diecie redukcyjnej.