Wytłoczą olej, upieką chleb – nowa pracownia ułatwi naukę studentom dietetyki UMW

poniedziałek, 8.11.2021 13:16 152 0

Studenci dietetyki na Wydziale Farmaceutycznym Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu mają do dyspozycji nową salę dydaktyczną, przeznaczoną jednocześnie do praktycznych zajęć z technologii żywienia i żywności. W pracowni, wyposażonej w najwyższej jakości sprzęt kuchenny i kulinarne akcesoria, w piątek 5 listopada po raz pierwszy mieli możliwość własnoręcznego wytłoczenia oleju z nasion, zrobienia zakwasu do chleba, jogurtów czy sera. Wreszcie u siebie, w budynku przy ul. Borowskiej 21. Dotychczas studenci tego kierunku musieli korzystać z pracowni Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

– Nigdy wcześniej na Uniwersytecie Medycznym we Wrocławiu nie mieliśmy własnej pracowni, w której studenci mogli uczyć się procesów technologii żywności i żywienia oraz przygotowywania potraw – nie ukrywa satysfakcji dziekan Wydziału Farmaceutycznego UMW dr hab. Marcin Mączyński, profesor uczelni. – Stało się to możliwe po przeniesieniu kierunku dietetyka z Wydziału Nauk o Zdrowiu do Wydziału Farmaceutycznego UMW, gdzie warunki lokalowe pozwoliły na stworzenie wielofunkcyjnej sali dydaktycznej.

Dziekan podkreśla, że własna pracownia to nie tylko większy komfort dla studentów i wykładowców, którzy teraz  nie muszą dojeżdżać na zajęcia do innego ośrodka, ale także  spore oszczędności dla wrocławskiej uczelni medycznej. Korzystanie z pomieszczeń i sprzętu na Uniwersytecie Przyrodniczym kosztowało Uniwersytet Medyczny co roku blisko ćwierć miliona zł.

Dr Joanna Pieczyńska z Katedry i Zakładu Bromatologii i Dietetyki przypomina, że na kierunku dietetyka studenci są nie tylko wprowadzani w podstawy technologii żywności i żywienia:

– Będziemy, oczywiście, tłoczyć oleje, piec chleb, wyrabiać sery i kiełbasy, i to w najlepszych warunkach –  mówi dr Pieczyńska. – Ale też studenci nauczą się przygotowywać potrawy dla pacjentów z konkretnymi schorzeniami, bo jest to niezwykle ważny element w pracy dietetyka.  I wciąż w Polsce nienależycie doceniany, zwłaszcza w szpitalach, gdzie zrezygnowano z własnej kuchni i żywienie pacjentów zlecane jest firmom zewnętrznym.

Kierownik Katedry i Zakładu Bromatologii i Dietetyki prof. Halina Grajeta uważa, że studenci dietetyki powinni mieć już w trakcie kształcenia jak największy kontakt z pacjentami.

– Z pewnością ułatwi im to uruchomienie przy naszym zakładzie poradni dietetycznej, planowane w ciągu najbliższych miesięcy  –  dodaje prof. Halina Grajeta. 

 

Uruchomienie pracowni było możliwe dzięki wsparciu sponsorów:

Fundacja Uniwersytetu Medyczne
Fundacja Farmacja Dolnośląska
Dolnośląska Izba Aptekarska

 

Dodaj komentarz

Komentarze (0)