Szkodniki w kuchni — jak zabezpieczyć żywność i pozbyć się niechcianych gości?

poniedziałek, 26.8.2024 14:20 212

Dość często zdarza się, że w kuchni pojawiają się owady, które są trudne do usunięcia. Nie są one mile widziane, gdyż mogą zanieczyszczać żywność. Poznaj najczęściej występujące szkodniki oraz dowiedz się, jak je rozpoznać oraz skutecznie wyeliminować.

Dlaczego szkodniki chętnie bytują w kuchni?

Kuchnia jest jednym z najbardziej narażonych na ataki szkodników miejsc w domu, głównie ze względu na pożywienie, a także odpowiednie warunki, które w niej panują - dostęp do wody i ciepła. To właśnie te czynniki zazwyczaj przyciągają różnego rodzaju owady i gryzonie, które poszukują sprzyjających warunków do życia i rozmnażania.

W kuchni znajdują się resztki jedzenia, a także otwarte pojemniki z żywnością i różnego rodzaju śmieci. Są one idealnym źródłem pożywienia dla szkodników, dlatego chętnie wybierają to pomieszczenie jako miejsce bytowania. Dodatkowo liczne szafki i zakamarki są idealnym schronieniem dla nich. Bardzo często zdarza się, że żyją one w kuchni przez długi czas, a domownicy dowiadują się o ich obecności dużo później.

Szkodniki, które najczęściej można spotkać w kuchni

Wbrew pozorom obecność szkodników nie dotyczy wyłącznie niezadbanych kuchni o niskim standardzie higienicznym. Mogą one pojawić się także w tych regularnie sprzątanych. Wystarczy bowiem nawet niewielka ilość resztek pokarmowych, aby przyciągnąć szkodniki. Poznaj te, które najczęściej pojawiają się w kuchni i przekonaj, jakie są tego przyczyny.

Mole spożywcze

Mole spożywcze to jedne z najczęściej pojawiających się szkodników. Swoim wyglądem przypominają nieco małe ćmy. W kuchni szukają ciemnych zakamarków i miejsc, w których przechowywane są zapasy żywności, zwłaszcza sypkiej. Gdy samice złożą w nich jaja, nadaje się ona wyłącznie do utylizacji.

Najczęściej mole są przynoszone wraz z żywnością zakupioną w sklepie. Dotyczy to głównie kaszy, ryżu, przypraw, ziół, orzechów itp. Warto podczas zakupów dokładnie obejrzeć opakowanie, aby sprawdzić, czy nie widać w nich obecności tych szkodników. Żywność jest zanieczyszczania odchodami, jajami oraz martwymi osobnikami.

Szczególną uwagę należy zwrócić na małe motyle, które mogą znajdować się na szafkach czy ścianach w kuchni. Jeśli pojawia się ich coraz więcej, może to świadczyć o obecności moli spożywczych.

Prusaki

Prusaki to szkodniki o wydłużonym ciele i długich czułkach. Przenoszą one groźne choroby, takie jak m.in. gruźlicę czy zatrucia pokarmowe, dlatego po ich pojawieniu się należy je jak najszybciej wyeliminować. To dość trudne zadanie, gdyż są to odporne szkodniki, które żywią się praktycznie wszystkimi resztkami, do których mają dostęp. Prusaki najczęściej migrują między lokalami, dlatego w przypadku, gdy pojawią się w jednym mieszkaniu w bloku, mogą bardzo szybko rozprzestrzenić się na kolejne. Zdarza się także, że są przynoszone wraz z zakupami.

O obecności prusaków świadczą przede wszystkim charakterystyczne ciemne odchody wyglądające jak ziarnka ryżu. Można je spotkać w różnych miejscach, nie tylko w kuchni.

Mrówki

Mrówki chętnie wybierają kuchnię jako miejsce bytowania głównie ze względu na dostęp do pożywienia, a także temperaturę. Zakładają gniazda w ciemnych zakamarkach, a żywią się resztkami, śmieciami. Mogą także wchodzić do niezabezpieczonych pojemników z żywnością. Ze względu na ich niewielkie rozmiary są w stanie przecisnąć się nawet przez najmniejsze szczeliny. Przyciągają je przede wszystkim słodkie produkty. Mogą wejść do środka przez uchylone drzwi lub okna.

Myszy i szczury

To kolejne szkodniki, które mogą pojawić się w kuchni. Ich obecność jest sporym zagrożeniem, gdyż mogą przenosić groźne choroby, a dodatkowo uszkadzać np. przewody elektryczne czy meble. Dostają się do wnętrza przez otwarte drzwi lub okna, a także wydrążonymi tunelami np. prowadzącymi z piwnicy. Najczęściej są one łatwe do zauważenia zwłaszcza wieczorami, gdy wychodzą na żer.

Jak skutecznie zabezpieczyć się przed szkodnikami w kuchni?

Aby zmniejszyć ryzyko pojawienia się szkodników w kuchni, należy przede wszystkim:

  • przechowywać żywność w szczelnie zamkniętych pojemnikach — powinny być one wykonane z tworzywa sztucznego lub szkła, dzięki czemu szkodniki nie będą mogły dostać się do wnętrza,
  • systematycznie sprzątać w szafkach — należy regularnie usuwać resztki jedzenia, które np. wysypały się z opakowań i zalegają wewnątrz mebli kuchennych, gdyż są one idealną pożywką dla szkodników,
  • usuwać jedzenie z blatów — niezabezpieczony pokarm pozostawiony na widoku może przyciągnąć szkodniki.

Należy pamiętać także o systematycznym opróżnianiu koszy na śmieciu i stosowaniu zamykanych pojemników. Dzięki temu szkodniki będą miały ograniczony dostęp do nich.

Jak skutecznie pozbyć się szkodników z kuchni?

Po zauważeniu śladów obecności szkodników w kuchni należy jak najszybciej podjąć działania mające na celu ich wyeliminowanie. Można zacząć od domowych sposobów takich jak np. stosowanie roztworu wody z octem. Innym rozwiązaniem jest zaopatrzenie się w środki dostępne w sklepach. Jednak najlepszą metodą jest skorzystanie z pomocy doświadczonych specjalistów. Firmy świadczące usługi dezynsekcji zajmują się tym profesjonalnie i dysponują sprawdzonym sprzętem oraz metodami. Jedną z nich jest ZabijamyPluskwy - dzięki nim zwalczanie szkodników w Łodzi i okolicznych miejscowościach jest przeprowadzane szybko oraz dokładnie.

Samodzielne uporanie się z nimi może być bardzo trudne, a przede wszystkim czasochłonne. Dotyczy to głównie szkodników, które są trudne do wytępienia. Skorzystanie z pomocy wykwalifikowanych specjalistów pozwoli skutecznie pozbyć się tego problemu i ponownie cieszyć się bezpieczną i czystą kuchnią.