Piec konwekcyjno parowy czy konwekcyjny - jaki wybrać do gastronomii?

czwartek, 17.12.2020 09:04 1203

Dobre wyposażenie kuchni jest niezbędne w każdej restauracji. Jednym z najważniejszych elementów jest odpowiedni piec. Profesjonalny sprzęt gastronomiczny to urządzenie wielofunkcyjne, dzięki któremu przygotować można nie tylko potrawy pieczone, ale również poddane innego rodzaju obróbce termicznej. Popularnością cieszą się zarówno piec konwekcyjny, jak i piec konwekcyjno parowy. Dowiedz się, czym się różnią, jakie są ich zalety oraz które urządzenie wybrać do swojej restauracji.

1. Piec konwekcyjny
2. Piec konwekcyjno parowy
3. Piec konwekcyjno parowy czy konwekcyjny – jaki wybrać do gastronomii?

Piec konwekcyjny
Piece konwekcyjne to urządzenia, które doskonale sprawdzają się w gastronomii. Działanie urządzenia opiera się na zjawisku konwekcji, czyli ruchu ciepłego powietrza. Taki sposób pieczenia zapewnia równomierne i szybkie przygotowanie dania. Oprócz tego w piecu zamontowane są filtry, które zapobiegają mieszaniu się zapachów i smaków. W efekcie w jednym czasie w piecu konwekcyjnym przygotować można wiele porcji potraw jednego typu, ale również kilka różnych dań.

Piec konwekcyjno parowy
Piec konwekcyjno parowy działa na podobnej zasadzie co piec konwekcyjny. Tego typu urządzenie wykorzystuje jednak parę wodną, przez co przygotowywane potrawy zachowują naturalną wilgoć.
W piecu konwekcyjno parowym można nie tylko piec, ale również gotować, blanszować, czy piec w niskiej temperaturze. Dzięki temu przygotować można nawet dania wymagające delikatnej obróbki.
Piec konwekcyjno – parowy sprawdzi się zarówno w przygotowaniu różnego rodzaju potraw mięsnych, jak i słodkich wypieków. W piecu konwekcyjno-parowym upiec można również chleb. W efekcie profesjonalny piec gastronomiczny to sprzęt niezwykle funkcjonalny.

Zarówno piec konwekcyjno, jak i konwekcyjno parowy wykonane są ze stali nierdzewnej. Tego typu materiał jest nie tylko higieniczny i świetnie nadaje się do kuchni, ale również łatwo go wyczyścić.

Piec konwekcyjno parowy czy konwekcyjny – jaki wybrać do gastronomii?

Wybór między piecem konwekcyjnym oraz konwekcyjno parowym to dylemat, przed którym staje wielu właścicieli obiektów gastronomicznych oraz szefów kuchni. Warto podkreślić, że każde z typów urządzeń ma swoje zalety.
Do profesjonalnej kuchni najlepiej wybrać urządzenie wielofunkcyjne, które umożliwia nie tylko pieczenie, ale również obórkę termiczną innego typu – blanszowanie, gotowanie, w tym gotowanie na parze, a także pieczenie w niskich temperaturach. Tego rodzaju sprzęt pozwoli przyrządzić szerokie spektrum potraw, a przy tym zaoszczędzić miejsce.

Wybierając sprzęt, warto zwrócić uwagę także na sposób obsługi pieca. Łatwe w użytkowaniu urządzenie zwiększy komfort pracy i będzie bardziej funkcjonalne.
Kolejny ważny aspekt to awaryjność. Nawet chwilowe zatrzymanie urządzenie może opóźnić pacę kuchni i spowodować straty finansowe obiektu gastronomicznego. Poważna awaria może skutkować nawet koniecznością kilkudniowego zamknięcia lokalu.
Z tego powodu wybierając piec gastronomiczny, warto zwrócić szczególną uwagę na modele wysokiej jakości, o niskim stopniu awaryjności. Istotny jest również materiał, z którego zostało zbudowane urządzenie. Powinno być łatwe w utrzymaniu w czystości i odporne na uszkodzenie mechaniczne, chemiczne oraz termiczne. Z tych powodów najczęściej wybierana jest stal nierdzewna.

Szeroki wybór wysokiej jakości pieców konwekcyjyjno parowych znaleźć można na gastroprodukt.pl.
Oferta sklepu to nie tylko konwekcyjne piece gastronomiczne, ale również szereg innych profesjonalnych sprzętów, które usprawnią pracę w kuchni.