Najlepsze kawy mrożone na lato
Lato to cas, kiedy budzimy się i widzimy promienie słońca, a ciepło odczuwalne jest od samego rana. Szczególnie w dni, kiedy słupki rtęci windują bardzo wysoko. Wszystko, czego wtedy potrzebujemy, aby dobrze i rześko się poczuć, a jednocześnie też pobudzić, to kawa. Ale kto ma ochotę na nią w upalne dni? Na szczęście można znaleźć wiele ciekawych przepisów na kawy mrożone, a także udać się do jednej z kawiarni i zamówić coś, co jednocześnie ochłodzi i nas obudzi.
Jak zrobić kawę na zimno?
W okresie lata i w samym sezonie letnim kawy mrożone cieszą się ogromną popularnością. Poza doskonałym smakiem jest to również świetny sposób na orzeźwienie i ugaszenie pragnienia. Aktualnie możemy spotkać się z wieloma różnymi wariantami mrożonych kaw. Wyróżnić można Frappé, Cold Brew, Caffe Freddo, a w restauracjach Pasibus pod adresem https://pasibus.pl/pl/lokalizacje/olsztyn/ autorską Ice Pasino. Jest to alternatywa dla wcześniej wymienionych napojów, która została wprowadzona do oferty Pasibusa pod koniec czerwca, ale opiszemy ją w dalszej części artykułu.
Chłodny napój można przygotować samodzielnie w domu na dwa sposoby:
- parząc kawę tradycyjnie i dodając do niej schłodzone mleko i kostki lodu,
- parząc kawę na zimno - proces ten polega na moczeniu ziaren kawy przez 12 godzin w chłodnej wodzie.
Najpopularniejszy w sezonie letnim jest napój kawowy Frappé, który powstał w sumie przez przypadek dopiero w XX wieku. Wymyślił go smakosz kawy pracujący dla Nestlé, promując w Grecji nowy produkt. Miał ochotę na kawę, ale nie mając ciepłej wody wymyślił, że wsypie kawę rozpuszczalną do shakera, doda zimną wodę i cukier.
Co jest potrzebne do przygotowania kawy mrożonej?
Najważniejszym składnikiem potrzebnym do przygotowania mrożonej kawy jest oczywiście kawa ziarnista dobrej jakości. Napój ze świeżo zmielonych ziaren będzie bardziej aromatyczny i posiada więcej walorów smakowych, niż kawa rozpuszczalna. Do przygotowanej mrożonej kawy idealnie przyda się szklana z grubymi ściankami i dnem. W takim naczyniu kostki lodu nie rozpuszczą się zbyt szybko i niska temperatura będzie utrzymana przez długi czas. Sposób przygotowania jest taki sam, jak w przypadku kawy parzonej na gorąco. Nie zawsze jednak jest możliwość albo czas na to, aby ją przygotować. Zdając sobie świetnie z tego sprawę, Pasibus zaoferował alternatywę dla domowej i kawiarnianej kawy mrożonej w postaci Ice Pasino.
Alternatywa od Pasibusa
Pasibus jest już kultową marką na polskim rynku, która narodziła się w 2013 roku we Wrocławiu. To właśnie w tym mieście stanął pierwszy food truck Pasibus i szybko wzbudził zainteresowanie swoimi popisowymi i autorskimi burgerami. Firma jednak nie mogła przejść obojętnie obok potrzeb konsumentów i na tegoroczne lato proponuje Ice Pasino, czyli kawę mrożoną, która stanowi alternatywę dla tych, serwowanych w innych kawiarniach i restauracjach. Największe zalety Ice Pasino to prosty i szybki sposób przygotowania, a także możliwość dodania syropu karmelowego do niej. Koniecznie sprawdź ofertę Pasibusa i zamów Ice Pasino!