Kompleksowe wyposażenie gastronomii – co warto uwzględnić na liście zakupów, otwierając lokal?

wtorek, 23.1.2024 13:21 278

Otwierasz lokal gastronomiczny i interesuje Cię profesjonalne wyposażenie gastronomii? Doskonale trafiłeś! W naszym artykule przedstawimy przykładowe sprzęty i akcesoria, które są niezbędne w lokalach takich jak cukiernie, pizzerie czy kebaby. Czytaj dalej i sprawdź, o czym nie możesz zapomnieć. W dalszej części podpowiemy Ci również, gdzie kupić wyposażenie gastronomii, by móc cieszyć się przy tym jego dobrą jakością i korzystnymi cenami.

Podstawowe wyposażenie gastronomii, czyli piece konwekcyjno-parowe

Piece konwekcyjno-parowe to podstawowe wyposażenie różnorodnych lokali gastronomicznych, od cukierni po pizzerie. Służą do pieczenia, smażenia, grillowania i gotowania. Oferują one możliwość jednoczesnego stosowania konwekcji i pary w procesie gotowania. Piec konwekcyjny wykorzystuje wentylator do cyrkulacji gorącego powietrza w komorze piekarniczej. To pozwala na równomierne podgrzewanie potraw. Z kolei funkcja pary umożliwia wprowadzenie do komory piekarniczej pary wodnej – takie rozwiązanie umożliwia jeszcze bardziej wszechstronne gotowanie.

Wyposażenie gastronomii dla cukierni

Aby powstały słodkie wypieki, potrzebny jest odpowiedni sprzęt. Poza profesjonalnymi piecami cukiernia powinna zaopatrzyć się w formy do pieczenia, patery, noże, łopatki cukiernicze, pędzelki i pistolety do sosów. W cukierni nie może zabraknąć także aromatycznej kawy, dlatego warto zainwestować w profesjonalny ekspres oraz odpowiedni stół z ociekaczem. Jeśli w lokalu serwowane będą lody, to trzeba zaopatrzyć się w maszyny do lodów, porcjonery, płuczki do gałkownic, kuwety na lody i stojaki na wafle. Ponadto obowiązkowe wyposażenie gastronomiczne dla cukierni to witryny chłodnicze, w których eksponuje się wypieki.

Wyposażenie gastronomii dla pizzerii i kebabu

W pizzeriach podstawowe wyposażenie gastronomiczne to piece trzykomorowe, które umożliwiają wypiek kilku pizz jednocześnie. Niezbędna jest także wałkownica do ciasta, która przyspiesza przyrządzanie pizzy oraz profesjonalny mikser. Przydatnym urządzeniem jest również stół chłodniczy do pizzy. Z drobnych akcesoriów warto wspomnieć o desce na pizze, łopatce do pieca, radełku do krojenia i torbie termicznej. Lokale serwujące kebab powinny dodatkowo zakupić piec do pieczenia kebaba i nóż elektryczny, który umożliwia łatwe porcjowanie i dostosowanie grubości kawałków mięsa.

Gdzie kupić profesjonalne wyposażenie gastronomii?

Wyposażenie gastronomii w dużej mierze zależne jest od profilu działalności lokalu. Co prawda są urządzenia wielofunkcyjne, które sprawdzą się w każdym miejscu, takie jak szafy chłodnicze, piece konwekcyjne, ekspresy do kawy, zmywarki gastronomiczne i zastawy stołowe. Niemniej jednak inny sprzęt jest potrzebny do kawiarni, inny do pizzerii i inny do stołówek czy też cateringów. Gdzie zatem szukać odpowiedniego dla siebie wyposażenia? Dobrym wyborem będzie na pewno sprawdzona hurtownia gastronomiczna, która zagwarantuje Ci szeroki wybór, wysoką jakość i atrakcyjne ceny. Do takich miejsc należy np. oferujący wyposażenie dla różnorodnych lokali gastromix.pl.