Kawa z mlekiem czy bez?

poniedziałek, 12.12.2022 21:30 160

Kawa to napój, po który sięgają ludzie na całym świecie. Istnieją różne metody przygotowywania naparu, co wpływa na jego smak i aromat. Niektórzy poszukują sposobu na złagodzenie charakterystycznej goryczki. Kawa z mlekiem pozwala lekko zmodyfikować smak napoju. U kogo sprawdzi się to rozwiązanie?

Mała czarna bez mleka dla smakoszy kawy

Jedni nie wyobrażają sobie picia małej czarnej z dodatkami. Uważają, że te maskują naturalny smak kawy i tym samym pozbawiają napój jego walorów. Drudzy z kolei nie potrafią jej spożyć bez mleka. Są zbyt wrażliwi na goryczkę wyczuwalną w małej czarnej. Dlaczego sposób przygotowywania kawy budzi tak duże emocje?

Z czego wynika wrażliwość na gorzki smak?

Naukowcy odkryli kilkadziesiąt wariantów genu, który odpowiada za receptory smaku gorzkiego. Wpływa to na jego odbiór i preferencje żywieniowe. Organizm człowieka został ewolucyjnie zaprogramowany do odrzucania smaku gorzkiego jako potencjalnie niebezpiecznego i trującego. Z czasem u niektórych osób pojawiły się geny zwiększające jego akceptowalność. Ponadto sposób karmienia niemowlęcia kształtuje jego preferencje smakowe. Dzieci, które musiały przejść na mleko modyfikowane, oswoiły się z goryczką charakterystyczną dla hydrolizatów białka mleka krowiego. W rezultacie w późniejszych etapach swojego życia chętniej spożywają warzywa kapustne, a jako osoby dorosłe lubią kawę bez mleka.

Jakie zalety ma kawa z mlekiem?

Kawa z mlekiem nie tylko jest łagodniejsza w smaku, gdyż częściowemu zamaskowaniu ulega jej goryczka. Stanowi ona świetne rozwiązanie dla osób, które mają delikatny żołądek. Zauważono bowiem, iż mleko tworzy warstwę osłonową, która chroni jego ściany przed drażniącym działaniem substancji zawartych w małej czarnej.  Warto wyraźnie podkreślić, iż ten dodatek nie rozwiązuje problemu w przypadku choroby wrzodowej. Ludzie, u których została zdiagnozowana, nie powinni pić kawy, nawet jeśli ta została wzbogacona mlekiem. Niektórzy uważają, że taka mieszanka pozbawia małą czarną jej pobudzających właściwości. To jednak błędne przekonanie, gdyż kofeina pochodzi z ziaren kawowca i nie wchodzi w interakcje z mlekiem, co skutkowałoby spadkiem jej aktywności.

Kawa bez mleka dla osób odchudzających się

Osoby, które pragną zrzucić zbędne kilogramy, powinny postawić na kawę bez mleka. Zwykła mała czarna jest produktem niskokalorycznym, ponadto dzięki zawartości kofeiny wspiera spalanie tkanki tłuszczowej. Niestety, dodając do niej inne składniki, w tym mleko czy cukier, można zaprzepaścić efekty swojej walki ze zbędnymi kilogramami. Kaloryczność naparu ulega bowiem znacznemu podwyższeniu.

Od jakiej kawy rozpocząć swoją przygodę z małą czarną?

Sklep z kawą oferuje produkty z różnych zakątków świata, które różnią się smakiem i aromatem. Miejsce ich pochodzenia, odmiana oraz sposób palenia determinują walory małej czarnej. Kawa ziarnista jest chętnie wybierana przez osoby, którym zależy na pełni aromatu. Jej mielenie tuż przed zaparzeniem napoju pozwala mu zachować bogactwo właściwości. Niekoniecznie stanowi ona dobry wybór dla ludzi, którzy dopiero rozpoczynają swoją przygodę z małą czarną. W ich przypadku lepiej sprawdzi się kawa mielona.