Jaką kawę wybrać do zaparzenia ulubionego napoju?

poniedziałek, 20.5.2024 22:12 118

Cappuccino, americano czy klasyczne espresso – parzenie kawy to dla wielu osób rytuał, bez którego nie wyobrażają sobie dnia. Znalezienie idealnych ziaren, które przypadną do gustu to czasami lata degustacji i testowania. Można nieco zawęzić sobie pole poszukiwań i sięgnąć po jakościowe ziarna, które wypalają polskie firmy. Sprawdź, które palarnie oferują aromatyczne kawy z segmentu speciality!

Aromatyczne espresso

Najmocniejszy i najintensywniejszy rodzaj kawy, który jednocześnie jest bazą do tworzenia innych napoi. Podaje się je ze szklanką wody, którą należy przepłukać kubki smakowe przed degustacją. Espresso powstaje z około 10 g świeżo zmielonych ziaren, przepuszczonych przez które przechodzi około 20-30 ml wody w temperaturze 90-95 stopnie. Parzenie odbywa się pod ciśnieniem, dzięki czemu na górze powstaje charakterystyczna pianka – crema. Do zaparzenia idealnego espresso w kawiarce lub ekspresie automatycznym warto wybrać kawę średnio- lub nieco ciemniej paloną marki HAYB Coffee kawa speciality, Java Coffee Roasters lub Heresy, a także Hard Beans (https://coffeelove.pl/pl/c/Hard-Beans/128). Warto pamiętać, że dobre, aromatyczne espresso wpływa na smak napoi kawowych, dla których jest bazą. Nie bój się próbować nowych smaków – zarówno słodsze, jak i bardziej owocowe czy kwiatowe propozycje przypadły do gustu wielu konsumentom!

Klasyczne cappuccino

Fani kaw mlecznych z pewnością nie wyobrażają sobie dnia bez filiżanki cappuccino. Nazwa pochodzi od zakonników zwanych kapucynami, którzy według legendy wpadli na pomysł zmieszania espresso ze spienionym mlekiem. We Włoszech najczęściej podawane jest do śniadania z ciasteczkami lub rogalikiem. Mleko powinno być spienione – najlepiej sprawdzi się takie o zawartości tłuszczu ok. 3,2% - 3,5%, wystarczy około 100 ml, bo podczas spieniania powiększy swoją objętość. By je przyrządzić, do filiżanki wlej espresso, a następnie zacznij przelewać mleko (najlepiej przy pomocy dzbanka z dziubkiem) okrężnymi ruchami. W ten sposób powstanie idealne cappuccino z kremową pianką na górze. Warto wiedzieć, że odpowiednio podgrzane mleko spowoduje, że kawa będzie delikatnie słodka, dlatego jeżeli nie przepadasz za takim cappuccino, wybierz ziarna o nieco większej goryczy. Do cappuccino doskonale pasują ziarna Arabiki i Robusty w stosunku 80:20 na przykład od Story Coffee czy propozycje LaCava – sprawdź dostępność na https://coffeelove.pl/.

Do Latte również świetnie pasują połączenia Arabiki i Robusty, na przykład Hard Beans Toucan Blend (70% do 30%). By przygotować flat white zdecydowanie najlepiej pasuje 100% Arabika. Przygotowuje się go na podwójnym espresso, najlepiej na ziarnach o dużej intensywności i wysokim stopniu kwasowości. Warto otworzyć się na smaki i próbować kaw, dzięki czemu znajdziesz idealne ziarna!