Grill węglowy ceramiczny – jakie są zalety tego typu grilli?

poniedziałek, 4.4.2022 08:38 1295

Małymi krokami zbliża się lato, przyroda budzi się do życia, a dni stają się coraz cieplejsze i dłuższe. Sezon grillowy już niedługo, a Ty patrzysz z przerażeniem w kalendarz, bo chociaż kochasz organizować spotkania na świeżym powietrzu, jeść aromatyczne jedzenie i spędzać wesoło czas z bliskimi, to... nie masz jeszcze tego najważniejszego elementu wyposażenia ogrodu, jakim jest funkcjonalny grill? Zastanawiasz się, czy uda Ci się kupić ten odpowiedni, który pozwoli Wam przygotować pyszne, grillowane dania? Rzuć okiem na grill Kamado!

Kamado... to brzmi egzotycznie!

Czy wiesz, co oznacza słowo kamado? Jest to sposób przygotowywania potraw w ceramicznym naczyniu, a dokładniej w ceramicznym piekarniku. W jego wnętrzu posiłek jest poddawany pieczeniu, wędzeniu no i oczywiście - grillowaniu. Taki sposób przygotowywania ciepłych potraw wywodzi się z Chin, chociaż nazwa wywodzi się z Japonii, gdyż tam również z czasem zaczęto przygotowywać dania w ceramicznym naczyniu umieszczonym nad paleniskiem. 

Amerykanie po wojnie jako pierwsi zaczęli produkować garnki ceramiczne kamado, po tym jak zobaczyli w jaki sposób gotują Japończycy, natomiast charakterystyczny kształt grilla stał się popularny w szalonej, kolorowej epoce, jaką były lata 80 XX wieku.

Ceramiczny grill węglowy - co go wyróżnia?

Ceramiczny grill może być zasilany żarzącym się węglem lub drewnem, zupełnie jak tradycyjny, wszystkim znany grill blaszany. Jest to praktyczne rozwiązanie, ponieważ węgiel do grilla można z łatwością nabyć w większości sklepów w sezonie letnim. Grill Kamado nagrzewa się bardzo szybko, a do tego równomiernie. Temperatura może wrosnąć do bardzo wysokich wartości. 

Co jest ważne, grill ceramiczny, nawet bardzo gorący, jest bezpieczny. Ceramiczna powłoka na zewnątrz nie jest w stanie się nagrzać tak bardzo, aby móc się oparzyć. 

Warto przemyśleć zakup grilla Kamado znając jeszcze jedną, bardzo ważną zaletę - ten rodzaj grilla jest przede wszystkim ekonomiczny. Porcja węgla jakiej używa się standardowo do rozgrzania grilla starcza na około 4 do 6 godzin. Nie trzeba więc dokładać go więcej, co pozwoli zaoszczędzić opał na kolejny raz.

Co można przyrządzić w grillu Kamado?

Odpowiedź brzmi: wszystko! Od tradycyjnych dań mięsnych, po warzywa, ser, grzanki. Można w nim również upiec chleb, a nawet pizzę. Co ważne, ceramiczna powłoka nie jest w stanie w żaden sposób wpłynąć na smak potraw z grilla. Za to zdecydowanie smak ten jest niepowtarzalny.

Znane marki grilli ceramicznych Kamado

Na rynku istnieją takie marki jak:

  • Kamado Joe
  • Big Green Egg

Kamado Joe to amerykańska firma wytwarzająca grille kamado wyróżniające się charakterystyczną, soczyście czerwoną kopułą. Łączą one w sobie tradycje wschodu wraz z nowoczesnością, dzięki innowacyjnemu systemowi rozprowadzania gorącego powietrza wewnątrz ceramicznego naczynia. Posiadają otwór wentylacyjny Control Tower, który potrafi niezwykle precyzyjnie mierzyć temperaturę. Grille od Kamado Joe są dostępne w wielu rozmiarach i średnicach rusztu, jak również zarówno w formie wolnostojącej jak i mobilnej. 

Big Green Egg to firma produkująca zielone grille Kamado. Ceramika ma niesamowite właściwości izolacyjne, jest odporna na wysokie wahania temperatur, a technologia, która zastosowana jest w tych grillach była opracowywana przez NASA. Grille od Big Green Egg pozwalają na przyrządzanie pysznego, soczystego jedzenia i są w stanie rozgrzać się nawet do 400 stopni Celsjusza. To więcej, niż standardowy domowy piekarnik! Ta firma również oferuje grille w wielu rozmiarach i średnicach rusztu, aby każda osoba mogła wybrać taki, który idealnie spełnia jej potrzeby.

Zdecydowanie warto do swojego ogrodu zaprosić innowacyjny grill Kamado! Dzięki niemu posiłki staną się jeszcze bardziej soczyste i aromatyczne, a grillowanie będzie sprawiało jeszcze więcej przyjemności, pozostając bezpieczne i wygodne. Dodatkowo ogród zyska dodatkowe walory estetyczne, gdyż ceramiczne powłoki tych grilli są zwyczajnie niesamowicie atrakcyjne dla oka i nie można obok nich przejść obojętnie!