Grenadyna - czym jest i gdzie się ją stosuje?

piątek, 5.3.2021 18:16 435

Kolorowe drinki o ciekawych smakach stały się bardzo popularne. Oprócz alkoholu, zawierają różnego rodzaju soki lub syropy. Trunki, które posiadają czerwone zabarwienie - zarówno alkoholowe jak i bezalkoholowe, najczęściej w swojej recepturze zawierają grenadynę. Czym jest grenadyna, jak ją zrobić i do czego dodawać? Jeśli lubisz owoce granatu, koniecznie przeczytaj artykuł.

Grenadyna jest syropem barmańskim, który został wytworzony na skutek zagęszczenia soku z owoców granatu. Obok syropu cukrowego jest jednym z najpopularniejszych dodatków do drinków alkoholowych i bezalkoholowych. Wysokiej jakości syrop posiada wyjątkowy, egzotyczny smak, który zachwyca smakiem i kolorem.

Co to jest grenadyna?

Grenadyna pozyskiwana jest z soku z owoców granatu, które łączone są z cukrem. Posiada gęstą konsystencję syropu o słodkim i trochę egzotycznym smaku. Charakteryzuje ją głęboki, intensywny, rubinowy kolor. Prawdziwa grenadyna posiada naturalny skład, bez zbędnych, sztucznych dodatków. Cukier doskonale konserwuje sok z granatu, dzięki czemu syrop jest odporny na działania, takie jak rozwój drobnoustrojów czy pleśni.

Grenadynę najczęściej można spotkać w klubach, gdzie jest jednym z częściej używanych syropów barmańskich. Ale można ją także używać w warunkach domowych: również do drinków, ale także jako polewa do lodów.

Posiadając odpowiednie umiejętności i składniki, bez problemu możesz przygotować syrop z owoców granatu w zaciszu domowym. Poniżej znajdziesz sprawdzony przepis na grenadynę. Jej smak z pewnością Cię nie zawiedzie.

Więcej o drinkach bezalkoholowych dowiesz się z tego artykułu: https://mojedrinki.pl/drinki-bezalkoholowe

Przepis na domową grenadynę

Grenadyna sprzedawana w sklepach często posiada przeciętny skład. Aby zmniejszyć koszty produkcji, producenci często dodają sporą ilość soków z malin oraz porzeczek. Zawsze przy jej zakupie dokładnie przeczytaj etykietę, aby wybrać najlepszy produkt. Grenadyna nie jest trudna do przygotowania. Najważniejszym jej składnikiem jest wysokiej jakości sok z dojrzałych, soczystych granatów.

Składniki, które należy przygotować

  • 1/4 szklanki cukru kryształu,
  • 250 ml prawdziwego, niesłodzonego soku z granatu,
  • opcjonalnie - jeśli nie lubisz mocno słodkiego posmaku, możesz dodać odrobinę soku z cytryny. 

Przygotowanie syropu:

  • Sok z granatu wlej go garnka lub rondelka i doprowadź do wrzenia,
  • Zmniejsz ogień i dalej gotuj sok. Po kilku minutach zacznie gęstnieć. Ten etap trwa około 15 minut,
  • Następnie dodaj cukier i opcjonalnie sok z cytryny
  • Delikatnie mieszaj roztwór do czasu całkowitego rozpuszczenia cukry i połączenia składników,
  • Po około 15 minutach, przelej powstały syrop do butelki lub słoiczka i mocno zakręć pojemnik,
  • Możesz położyć go na ściereczkę do góry dnem, aby pokrywka zaciągnęła powietrze,
  • Ostudzony syrop przechowuj w lodówce lub w zaciemnionym, chłodnym miejscu.

Domowa grenadyna ma niepowtarzalny skład. Jednak główną jej zaletą jest prosty skład, który nie posiada ulepszaczy smaku, sztucznych barwników oraz dodatków innych soków.

Do czego dodać grenadynę?

Grenadynę możesz wykorzystać na wiele sposobów. Jej pierwotnym przeznaczeniem jest dodawanie jej do drinków, dla nadania ciekawego smaku oraz barwy. Najbardziej popularnymi trunkami, do których dodawany jest syrop z granatu są:

Można ją wykorzystać również na inne sposoby. Jest ciekawym dodatkiem do herbaty z cytryną - doskonale ją osłodzi, a cała kompozycja rozgrzeje Cię w chłodne dni. Kolejno, możesz jej użyć jako dodatek do wody niegazowanej. Zmieni się jej smak, dlatego tez łatwo będzie wypić zalecaną ilość w ciągu dnia. W upalne dni możesz z jej użyciem przygotować orzeźwiającą lemoniadę dla siebie i dzieci. Wystarczy do szklanki wsypać trochę lodu, zalać wodą gazowaną i na koniec wlać łyżkę syropu.

 

Syrop z granatu jest wspaniałym i smacznym dodatkiem do wielu napoi i drinków. Dodatkową zaletą jest dobroczynne działanie składników zawartych w granacie na organizm. Owoce te zawierają niezliczone ilości witamin, minerałów a także przeciwutleniaczy. Warto wypróbować taki dodatek na wiele sposobów i cieszyć się jego niezwykłym smakiem.