Fenomen blatów z granitu – co czyni je tak popularnymi?
Granit to skała powstająca ze stygnącej powoli magmy, która znajduje się głęboko w skorupie ziemskiej. W skład tego kamienia wchodzi skalenie, kwarc, mika oraz inne minerały, nadające mu szereg pożądanych właściwości – między innymi twardość oraz odporność na uszkodzenia mechaniczne. Obecnie stanowi on idealny materiał na blaty kuchenne; trzeba się naprawdę wysilić, aby na jego powierzchni powstały jakiekolwiek pęknięcia. Poza tym, jest on naprawdę estetyczny i niepowtarzalny. Blaty kuchenne z granitu mogą być polerowane bądź pozostawione bez wykończenia, w każdym z przypadków pozostając atrakcyjne wizualnie oraz łatwe w czyszczeniu. Popularność blatów wykonanych z tego kamienia jest naprawdę olbrzymia i nie przestaje rosnąć. Już dziś dowiedz się więcej o blatach granitowych, poznając ich największe zalety oraz najczęściej wymieniane wady i zadecyduj, czy blat z grafitu to rozwiązanie dla Ciebie!
Czy warto wybrać blat granitowy do swojej kuchni? Podpowiadamy!
Blat kuchenny to niezwykle wymagająca powierzchnia, od której wymaga się odporności na działanie wysokiej temperatury, wilgoci, zarysowań czy uszkodzeń mechanicznych. Jednocześnie powinien on zachowywać swoją estetykę i być przede wszystkim funkcjonalną powierzchnią roboczą. Granit jest najczęściej wybieranym materiałem na blaty kuchenne – nietrudno zrozumieć, dlaczego tak wiele osób pragnie mieć go w swojej kuchni. Kamień ten występuje w naprawdę wielu kolorach, a możliwość wyboru spośród dostępnych wariantów jest nieporównywalna do innych (oczywiście na plus dla granitu). Ponieważ materiał jest trwały oraz łatwy w utrzymaniu, stanowi znakomitą opcję na blaty kuchenne lub łazienkowe. Można go także wykorzystać w innych miejscach w domu, jak bary czy kawiarnie. Materiał ten jest jednym z najlepszych wyborów do kuchni w plenerze – nie blaknie pod wpływem promieniowania UV, pozostając praktycznym i estetycznym. Jednym z największych wyzwań związanych z zastosowaniem blatu z granitu jest przede wszystkim jego montaż; obróbka granitu wymaga czasu, a w kuchni szczególnie ważne jest to, aby nie powstawały żadne szczeliny przez które mogłaby przedostać się wilgoć. Wiele osób uznaje za wadę także cenę granitu; część traktuje jednak zakup granitowego blatu jako inwestycję, która przetrwa przez lata. Faktem jest, że w rzeczywistości coraz więcej osób przekonuje się do tego rozwiązania, decydując się na zakup granitowych blatów na wymiar od firm takich jak między innymi Stone Trade. Na stronie fabrykablatow.pl zainteresowani mogą zapoznać się z szeroką ofertą blatów granitowych, dostępnych w różnych wariantach kolorystycznych.
Jak zadbać o blat z granitu, aby ten mógł służyć przez lata?
Aby móc długo cieszyć się estetycznym i funkcjonalnym blatem z granitu, konieczne jest jego regularne przecieranie – używając ku temu miękkiej ściereczki, delikatnie zwilżonej w ciepłej wodzie, z niewielką ilością płynu do naczyń. Takie rozwiązanie pozwala na skuteczne pozbycie się zabrudzeń, nie oddziałując przy tym negatywnie na strukturę granitu. W momencie gdy wyeliminuje się zabrudzenia, wystarczy wytrzeć powierzchnię blatu by następnie ją wypolerować. Przydatna może okazać się tu ściereczka z mikrofibry oraz zawierający alkohol płyn do mycia szyb. Bardzo ważne jest, by nie pozostawiać mokrych plam na blacie, zwłaszcza jeżeli są to ślady po winie, herbacie czy soku z cytryny; nie uszkodzą one granitu, o ile szybko zostaną usunięte. Pomimo że granit uznawany jest za jeden z najtrwalszych kamieni, należy starannie dobierać do niego środki pielęgnacyjne, rezygnując z produktów zawierających kwasy – te mogą bowiem negatywnie przełożyć się na wygląd blatu, powodując jego zmatowienie oraz utratę połysku. Stosując się do wskazówek, z pewnością uda Ci się zadbać o blat w taki sposób, że zachowa on swoją estetykę przez naprawdę długi czas!