Domowa kiełbasa wędzona krok po kroku – sprawdzony przepis

czwartek, 25.7.2024 13:28 347

ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Nic nie dorówna smakowi domowej, aromatycznej kiełbasy wędzonej. Jeśli sam ją przygotujesz, możesz w pełni rozkoszować się jej smakiem oraz zapachem. Istnieje wiele przepisów na kiełbasę, a każdy z nich jest trochę inny. W tym artykule dzielimy się z Wami sprawdzonym przepisem na pyszną wędzoną kiełbasę z 6 kg mięsa. Palce lizać!

Kiełbasa wędzona – składniki

Aby samemu przygotować pyszną kiełbasę wędzoną, potrzebne będą następujące składniki:

  • około 3 kg karkówki lub łopatki wieprzowej;
  • 1,2 kg szynki bez kości lub schabu;
  • 1,8 kg surowego boczku bez kości i skóry;
  • 120 g peklosoli;
  • 12 g majeranku;
  • 30-35 g pieprzu;
  • 70 g obranego czosnku;
  • jelita wieprzowe;
  • 250 ml zimnej wody.

Przygotowanie kiełbasy do wędzenia

Należy zacząć od krojenia mięsa na kawałki nieco większe niż te do gulaszu, a następnie podzielić je na tłuste i chude części, umieszczając je w oddzielnych miskach. Po pokrojeniu mięsa zważ obie grupy, aby określić ilość peklosoli do dodania. Stosuje się 20 g peklosoli na 1 kg mięsa. Dokładnie wymieszaj mięso z peklosolą, a następnie umieść je w lodówce na co najmniej 24 godziny, a najlepiej na 48 godzin.

Po tym czasie należy zmielić mięso: chude przez grube sitko, a tłuste przez średnie. Dopraw mięso pieprzem, majerankiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, następnie dokładnie mieszaj i wyrabiaj, ubijając przez około 20 minut i stopniowo dolewając zimną wodę. Mięso należy wyrabiać do momentu, aż stanie się kleiste. Można również użyć robota kuchennego z końcówką do zagniatania ciasta, aby ułatwić mieszanie mięsa partiami. Jelita wieprzowe należy wypłukać pod bieżącą wodą, aby usunąć nadmiar soli, a następnie zaleć ciepłą wodą i odstawić na około 20 minut.

Po upływie tego czasu napełnij nadziewarkę mięsem lub użyj maszynki do mielenia mięsa bez sitka i noża, a zamiast tego zamontuj końcówkę do kiełbasy. Posmaruj końcówkę olejem i naciągnij na nią jelito. Wypuść powietrze z maszynki, a gdy zacznie wychodzić mięso, zawiąż początek jelita i napełnij je mięsem, starając się robić to dość ciasno. Na końcu zawiąż jelito. Powtarzaj ten proces, aż zużyjesz całe mięso. Skręć kiełbaski w krótsze lub dłuższe pętelki. Gotowe kiełbasy odwieść na kiju na całą noc, aby obeschły.

Wędzenie kiełbasy

Następnego dnia należy rozgrzać i osuszyć wędzarnię do temperatury około 50 stopni Celsjusza, bez użycia dymu. Gdy wędzarnia jest gotowa, zawieś kiełbasy i kontynuuj osuszanie w temperaturze 50 – 55 stopni, również bez dymu. Następnie podnieś temperaturę w wędzarni elektrycznej do 80 – 90 stopni Celsjusza (w tradycyjnej wędzarni na drewno do około 60 stopni), wprowadź dym i wędź kiełbasy przez około 3,5 do 4 godzin. Aby uzyskać najlepszy efekt, możesz sprawdzić konkretne artykuły wędzarnicze.

Po zakończeniu wędzenia należy parzyć kiełbasy w garnku w temperaturze 70 – 80 stopni przez około 30 minut. Na koniec włóż kiełbasy na kilka sekund do zimnej wody, a następnie odwieś je w chłodnym, suchym miejscu, aby ostygły i stężały. Oczywiście, można je od razu degustować.

Smacznego!