Woda we Wrocławiu nadaje się do spożycia prosto z kranu. Jest przebadana i bezpieczna
- Kranówka we Wrocławiu nadaje się do spożycia prosto z kranu, bez przegotowania i dodatkowego filtrowania. Nasze oba Zakłady Produkcji Wody „Na Grobli” i „Mokry Dwór” pracują zgodnie z planem i produkują kranówkę najwyższej jakości. Jesteśmy zabezpieczeni systemem jazów, układy elektryczne zasilające zakłady są wyniesione ponad poziom ziemi, materiały do uzdatniania zabezpieczone, a zbiorniki uzdatnionej, czystej wody – pełne. Stale monitorujemy sytuację - zapewnia wrocławskie MPWiK.
MPWiK w swoich zakładach stosuje skomplikowany i wieloetapowy proces uzdatniania.
- Dostosowujemy się do dynamicznej sytuacji, żeby utrzymać wymagane parametry jakości kranówki, zgodne z europejskim normami, wytycznymi WHO i Rozporządzeniem Ministra Zdrowia w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi - informuje MPWiK i dodaje:
- Pomaga nam w tym nasze akredytowane laboratorium, które każdego roku pobiera 10 000 prób wody i wykonuje 100 000 analiz. Nasza kranówka jest badana zarówno na ujęciu, podczas każdego etapu procesu uzdatniania, przed wtłoczeniem do sieci wodociągowej, a także w wielu punktach na terenie miasta.
Zgodnie z obowiązującymi przepisami jakość wody jest regularnie kontrolowana także przez Sanepid, który dokonuje oceny jakości badanej wody i jej przydatności do spożycia.
Dodaj komentarz
Komentarze (0)