Szefowie kuchni na start! Do wygrania staż w restauracji w Sztokholmie

piątek, 9.8.2024 10:19 343 0

Staż w prestiżowej szwedzkiej restauracji, posiadającej słynne gwiazdki Michelin to główna nagroda dla zwycięzcy Międzynarodowego Konkursu Kulinarnego dla Szefów Kuchni „Kulinarne Grand Prix Wrocławia”. Właśnie rusza przyjmowanie zgłoszeń kucharzy, którzy powalczą o to wyjątkowe trofeum.

Międzynarodowy Konkurs Kulinarny dla Szefów Kuchni „Kulinarne Grand Prix Wrocławia” jest zwieńczeniem rywalizacji kucharzy działających w stolicy Dolnego Śląska. Jego ideą jest promowanie wyrobów regionalnych w miejscowej kuchni. Mogą wziąć w nim udział szefowie kuchni, pracujący zawodowo w restauracjach oraz hotelach na terenie Wrocławia.

 

Produkty regionalne na stół

Rywalizacja będzie polegała na przygotowaniu jednego dania głównego na bazie co najmniej jednego produktu regionalnego m.in. szparagów, sera, kiszonki, pstrąga kłodzkiego, miodu, ślimaków czy dolnośląskiego wina. Wszystkie wybrane składniki muszą obowiązkowo zostać wkomponowane w potrawę. Natomiast nie mogą występować jedynie jako element dekoracyjny. Dodatkowo punktowane będzie zastosowanie więcej niż jednego produktu regionalnego.

Można już przesyłać zgłoszenia

Wszyscy chętni szefowie kuchni mogą przesyłać swoje zgłoszeniado 6 września 2024 r. Powinny się w nim znaleźć informacje na temat uczestnika, jego osiągnięć oraz restauracji, którą reprezentuje, nazwa i inspiracyjny opis dania konkursowego z wyszczególnionymi składnikami oraz opisem jego wykonania, a także 3 zdjęcia gotowej potrawy.

Zgłoszenia można przesyłać drogą elektroniczną na adres: konkurs.kulinarny[at]um.wroc.pl, a także przekazać osobiście lub pocztą na adres:

Urząd Miejski Wrocławia, Biuro Rozwoju Gospodarczego, ul. Świdnicka 53, pokój 317, 50-030 Wrocław

Spośród przesłanych zgłoszeń wyłonionych zostanie trzech szefów kuchni, którzy przejdą do ścisłego finału konkursu, o czym zostaną poinformowani do 23 września 2024 r..

Degustacje we wrocławskich restauracjach

Finał konkursu odbywać się będzie w restauracjach, w których zatrudnieni są finaliści. Zadaniem każdego z nich będzie przygotowanie pięciu porcji zgłoszonego dania konkursowego i podanie członkom komisji konkursowej. Danie powinno być uzupełnione o przystawkę i deser, utrzymane w linii tematycznej, jak i smakowej dania głównego.

Dania konkursowe zostaną ocenione przez międzynarodowych ekspertów kulinarnych: Macieja Dobrzynieckiego, Jonasa Langerströma i Adama Pawłowskiego.

Ocenie podlegać będą: jakość i walory smakowe dania konkursowego, kompozycja menu degustacyjnego oraz sposób i styl podania dań, a także obsługa. Uczestnicy muszą też przestrzegać zrównoważonych i etycznych praktyk kulinarnych obejmujących redukcję odpadów, odpowiednie pozyskiwanie składników i humanitarne traktowanie zwierząt. 

Degustacje w restauracjach odbędą się w 8 października 2024 r. Również tego dnia, podczas uroczystej gali we wrocławskim Ratuszu, zostaną ogłoszone wyniki konkursu.

Trofeum z gwiazdkami Michelin w tle

Nagrodą główną dla zwycięzcy będzie dwutygodniowy staż w restauracji Etoile w Sztokholmie, wyróżnionej jedną czerwoną gwiazdką przewodnika Michelin i jedną zieloną gwiazdką Michelin. Jej fundatorem jest Gmina Wrocław. Laureat pierwszego miejsca otrzyma też tytuł „Mistrza Kulinarnego Grand Prix Wrocławia 2024”, a zdobywcy drugiego i trzeciego miejsca tytuły „Wicemistrza Kulinarnego Grand Prix Wrocławia 2024” oraz nagrody pieniężne.

Organizatorem konkursu jest Gmina Wrocław. Patronat Honorowy nad konkursem objął prezydent Wrocławia, Jacek Sutryk. 

Szczegółowy regulamin konkursu dostępny jest poniżej.

https://www.wroclaw.pl/przedsiebiorczy-wroclaw/konkurs-kulinarny-wroclaw

 UM Wrocław

Dodaj komentarz

Komentarze (0)

Nowy wątek