Gastro Miasto 2022
Powraca Gastro Miasto. Impreza organizowana cyklicznie od 2018 r. W 2022 r. zaplanowano trzy edycje: 17-19 czerwca, 15-17 lipca oraz 19-21 sierpnia. Wszystkie w Browarze Mieszczańskim przy ul. Hubskiej 44-48.
To prawdziwa gratka dla mieszkańców Wrocławia, turystów a przede wszystkim smakoszy i pasjonatów jedzenia. Podczas każdego weekendu swoje specjały prezentować będzie ok. 20 restauracji i podmiotów gastronomicznych, dzięki którym poznamy kuchnie z całego świata.
Do tego organizatorzy zapewniają muzykę na żywo, strefę zero waste, strefę dzieci oraz konkursy, warsztaty i pokazy kulinarne. W każdy weekend impreza potrwa w godzinach:
- piątek: 17.00-0.00,
- sobota: 12.00-0.00,
- niedziela 12.00-20.00.
W 2022 roku impreza będzie prowadzona pod hasłem: Niech żyje gastronomia!
Znane i nieznane smaki czekają!
Jak zawsze nie zabraknie spotkań z gwiazdami lokalnej gastronomii!
W tym roku karmić będą:
ato ramen wro, Thali Wrocław, Pizzeria Mania Smaku, KEBZ, Czarna Cebula Gemüse Kebab &Grill, Żeberka, Ser jest Ser, Chingu - Korean street food, SOLLEIM, Balkan Burger, Veggie, Petits Fours by Tobiasz Herman, u Wędzonych, Pod Papugami, Talerzyki, Cornhub_wroclaw, Pastrami Summer Barbecue, Yamamoto Matcha, Fritz-Kola, Walenty Kania "Kuchnia dla odważnych", Bike Cafe, gofreak, Ottomańska Pokusa, KRASNOLÓD.
Coś dla siebie znajdą wielbiciele kuchni z dalekich stron, dań wegetariańskich, owoców morza, tradycyjnych smaków i słodkości.
O wielbicieli wina, piwa i nie tylko zadbają:
- Browar Tenczynek z piwem, Młoda Polska bistro & pianino z barem, Winiarze i Przyjaciele z winem.
Pozytywne wibracje, czyli chill w Browarze
Gastro Miasto to nie tylko szaleństwo smaków, ale też niepowtarzalny klimat długich wieczorów w gronie przyjaciół. A ponieważ do dobrej zabawy potrzebna jest muzyka, przedstawiamy tegoroczne gwiazdy!
W piątek pozytywne wibracje zapewni znany bywalcom poprzednich edycji DJ Skipless oraz małomiasteczkowy duet w rockowym stylu Kuba&Kuba.
O sobotnie granie zadbają:
- Strefa Radia RAM na żywo z Gastro Miasto
- DJ Beezee
- Bass & Vibravon Duo.
Plan wydarzenia:
- Dla najmłodszych zajęcia warsztatowe – pogadanki, łamigłówki, kolorowanki nawiązujące do segregacji odpadów i recyklingu. Starsi będą mogli wykazać się znajomością zasad segregacji rozwiązując quiz ekologiczny. Odwiedzający stoisko otrzymają ulotkę prezentującą zasady segregacji odpadów komunalnych – Zajęcia prowadzone będą przez spółkę Ekosystem.
- warsztaty malowania eko-toreb oraz przygotowania tzw. „ kul kwietnych”. Kule zwane też bombami składają się ze specjalnej mieszkanki nasion jednorocznych i wieloletnich roślin ozdobnych wymieszanych z podłożem i uformowanych w małe kule. Po wysadzeniu kul w ogrodzie lub przestrzeni miejskiej otrzymasz kolorową, przyjazną owadom kompozycję kwietną. Warsztaty te zostaną przeprowadzone przez Centrum Ekologiczne Ekolandia edu.
- moda z recyklingiem – warsztaty szycia eko-woreczków na warzywa i owoce oraz z wyrabianie przypinek z hasłami o niemarnowaniu żywności, rysunkami warzyw i owoców. Warsztaty poprowadzi Centrum Aktywności Lokalnej Przed Pokój H13.
- wymiana książek kucharskich – organizatorzy zachęcają do przyniesienia niepotrzebnych i zalegających na Twoich domowych pólkach książek kucharskich, poradników kulinarnych. Jest to dobra okazja aby dać drugie życie książkom. Zostaw i weź drugą – podziel się!
- artystyczne warsztaty prowadzone przez Fundację WiWa:
- lalka-motanka („Lalka-motanka – amulet ukraińskiej rodziny"). Lalki-motanki zrobisz ze nici ze starego swetra oraz inne materiały z zużytej odzieży. Dzieci zapoznają się z historią lalki-motanki. Poznają także techniki ich tworzenia. Motanie lalek to niezwykłe zajęcie, podczas którego panuje klimat pełen pozytywnego nastawienia i wzajemnych inspiracji. Nie trzeba mieć nadzwyczajnego talentu, aby taką lalkę-talizman wykonać samodzielnie i łapacz snów. Odkrywamy potencjał ukryty w naszych szafach. Z zapomnianych czy uszkodzonych materiałów - koszulek, prześcieradeł, rajstop - robimy włóczki i dajemy im drugie życie pod postacią oryginalnych rękodzielniczych projektów!
- Łapacz snów. Podczas warsztatu nauczysz się jak krok po kroku samodzielnie wykonać personalizowany, jedyny w swoim rodzaju łapacz snów, wykorzystując materiały, które zapewniamy.
- Zioła na kuchenny parapet sadzą dzieci. Dedykowane dla dzieci, które nie boją się ubrudzić rąk i lubią kontakt z naturą skomponują własnoręcznie kompozycję ziołową, która trafi na kuchenny parapet. W tym celu wykorzystamy dostępne podczas wydarzenia kubki wielokrotnego użytku, które zamiast do koszta zostaną powtórnie wykorzystane. Warsztaty less waste poprowadzi Fundacja Polskiedzieci org.
- Stowarzyszenie Edukacji Krytycznej poprowadzi warsztaty dedykowane dla dorosłych, a pokazujące jak w łatwy sposób możemy wykorzystać środki spożywcze dostępne w domu do przygotowania ekologicznych środków czystości.
- Nie tylko dla dzieci. W tym czasie gdy dzieci wezmą udział w warsztatach rodzice mogą skorzystać ze specjalnie przygotowanej strefy edukacyjnej gdzie:
- Eksperci z Uniwersytetu Przyrodniczego we współpracy z Bankiem Żywności przeprowadzą cykl mini pogadanek połączonych z dyskusją nt. skali, przyczyn i sposobów przeciwdziałania marnowaniu żywności.
- Powyższe wydarzenia odbywać się będą we galerii, zaś warsztaty kulinarne prowadzone przez Sylwie Majcher na zewnątrz w bliskim sąsiedztwie.
W specjalnie przygotowanym na ten dzień menu „szef kuchni” poleca:
- Wstążki szparagów z hummusem ze zmarniałych warzyw
- Gofry ze smażonymi rzodkiewkami i pesto z ich liści
- Bób i liście kalafiora w tempurze
- Gazpacho truskawkowo pomidorowe z kruszonką z czerstwego pieczywa
- Brownie z czerstwego pieczywa z salsą rabarbarową
Wspólne gotowanie połączone z warsztatami i degustacją w dwóch turach: 14.00-15.00 i 16.00-17.00.
A ponadto:
- W okolicy strefy zbiórki powstaną specjalne plansze edukacyjne, w oparciu o ekoporadnik spółki Ekosystem.
- Wydarzenie jest pod hasłem miejskiej akcji Wrocław Nie Marnuje! W ślad za hasłem akcji prowadzonej we współpracy z Bankiem Żywności i Foddsharing pn.: „Nie wyrzucaj – przekaż – podziel się – nie marnuj żywności” nadwyżki jedzenia, które zostaną po wydarzeniu przekażemy do jadłodzielni.
Komentarze (0)