Czym jest certyfikat IFS?
IFS, czyli z angielskiego International Featured Standards, to standard bezpieczeństwa żywności, przeznaczony dla jej producentów. Określa ogólne procedury, które prowadzą do podnoszenia jakości i bezpieczeństwa wyrobów spożywczych.
Co to jest certyfikat IFS i na czym polega?
Jego celem jest pozbycie się ryzyka wystąpienia zagrożeń u producentów współpracujących z sieciami handlowymi oraz zapewnienie większej jakości produktów. Dzięki temu inne firmy mogą mieć pogląd na swoich dostawców, a także mogą pomóc producentów w udoskonalaniu swojego produktu poprzez wskazanie słabych stron. W jego skład wchodzi:
- prawo krajowe odnośnie zasad higieniczno - sanitarnych przy produkcji żywności
- wymagania GMP (https://pakulaconsulting.pl/certyfikat-gmp-paszowy), GHP, HACCP (https://pakulaconsulting.pl/HACCP)
- Europejski System Jakości
- Codex Alimentarius
- ISO 900
Standard dotyczy procesu produkcyjnego oraz procesów przetwarzania produktów przed pakowaniem. Wymagania standardu obejmują 6 rozdziałów, do których należą: odpowiedzialność wyższego kierownictwa, system zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności, zarządzanie zasobami, proces planowania produkcji, pomiary i analizy oraz obrona żywności i inspekcje zewnętrzne.
Firma, która chce wprowadzić standard IFS musi w prawidłowy sposób wdrożyć system HACCP, prowadzić solidną dokumentację, a także przeprowadzić szkolenia dla kadry i pracowników odnośnie wymagań dotyczących bezpieczeństwa żywności w procesie produkcji. Personel powinien stosować się do zasad higieny i do składu i receptur produktów. Musi być świadomy swoich obowiązków i mechanizmów monitorujących skuteczność ich działań. Dodatkowo firma musi posiadać na miejscu specyfikację wszystkich produktów i system umożliwiający identyfikację partii produktu. Posiadać skuteczną procedurę wycofania i zwrotu produktów, a także w czytelny sposób formułować, dokumentować i podejmować działania korygujące. Firma Pacula Consulting fachowo zajmuje się przygotowywaniem certyfikatów IFS (https://pakulaconsulting.pl/certyfikat-ifs-logistic) oraz realizuje szkolenia i wdrożenia IFS. Załatwia wszystkie sprawy formalne związane z jednostką certyfikacyjną. Standard bezpieczeństwa żywności akceptowalny jest m.in. w Niemczech, Francji, Austrii oraz Szwajcarii.
Etapy, przez które należy przejść, aby go uzyskać IFS to:
- audyt zerowy, czyli zapoznanie z funkcjonowaniem organizacji przez konsultanta
- powołanie i przeszkolenie osoby, która będzie pełnić funkcję pełnomocnika ds. IFS
- sporządzenie dokumentacji, księgi jakości, uwzględnienie procedur
- audyt sprawdzający
- przygotowanie do audytu certyfikującego
- audyt wstępny, polegający na sprawdzeniu czy normy zostały wdrożone
- realizacja zapisów zgodnie z wdrożoną dokumentacją
- wydanie raportu
- wydanie dyspozycji o możliwości przyznania Certyfikatu IFS
Czy warto wdrożyć system IFS?
IFS przede wszystkim pomaga firmie wprowadzić system zarządzania jakością i bezpieczeństwem z uwzględnieniem wszystkich aspektów i zapewnieniem wdrożenia niezbędnych procesów. Zmniejsza się liczba audytów bezpieczeństwa żywności wykonywanych przez sieci handlowe. Producenci także zyskują jednolity system zarządzania co wpływa na wydajniejszą pracę i ograniczenie ryzyka. Spełniają wymogi w zakresie bezpieczeństwa i legalności produktu we wszystkich obszarach w przedsiębiorstwie. Cały proces produkcji prowadzony jest pod nadzorem, przez co normy bezpieczeństwa poprawiają się. Dzięki temu zyski przedsiębiorstwa znacznie wzrastają. Dodatkowo, ze względu na obiektywny stan bezpieczeństwa żywności, zaufanie klientów wzrasta i jest szansa współpracy z najlepszymi branżami w międzynarodowym łańcuchu dostaw.