Czym jest certyfikat IFS?

czwartek, 1.7.2021 21:23 505

IFS, czyli z angielskiego International Featured Standards, to standard bezpieczeństwa żywności, przeznaczony dla jej producentów. Określa ogólne procedury, które prowadzą do podnoszenia jakości i bezpieczeństwa wyrobów spożywczych.

Co to jest certyfikat IFS i na czym polega?

Jego celem jest pozbycie się ryzyka wystąpienia zagrożeń u producentów współpracujących z sieciami handlowymi oraz zapewnienie większej jakości produktów. Dzięki temu inne firmy mogą mieć pogląd na swoich dostawców, a także mogą pomóc producentów w udoskonalaniu swojego produktu poprzez wskazanie słabych stron. W jego skład wchodzi:

Standard dotyczy procesu produkcyjnego oraz procesów przetwarzania produktów przed pakowaniem. Wymagania standardu obejmują 6 rozdziałów, do których należą: odpowiedzialność wyższego kierownictwa, system zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności, zarządzanie zasobami, proces planowania produkcji, pomiary i analizy oraz obrona żywności i inspekcje zewnętrzne.

Firma, która chce wprowadzić standard IFS musi w prawidłowy sposób wdrożyć system HACCP, prowadzić solidną dokumentację, a także przeprowadzić szkolenia dla kadry i pracowników odnośnie wymagań dotyczących bezpieczeństwa żywności w procesie produkcji. Personel powinien stosować się do zasad higieny i do składu i receptur produktów. Musi być świadomy swoich obowiązków i mechanizmów monitorujących skuteczność ich działań. Dodatkowo firma musi posiadać na miejscu specyfikację wszystkich produktów i system umożliwiający identyfikację partii produktu. Posiadać skuteczną procedurę wycofania i zwrotu produktów, a także w czytelny sposób formułować, dokumentować i podejmować działania korygujące. Firma Pacula Consulting fachowo zajmuje się przygotowywaniem certyfikatów IFS (https://pakulaconsulting.pl/certyfikat-ifs-logistic) oraz realizuje szkolenia i wdrożenia IFS. Załatwia wszystkie sprawy formalne związane z jednostką certyfikacyjną. Standard bezpieczeństwa żywności akceptowalny jest m.in. w Niemczech, Francji, Austrii oraz Szwajcarii.

Etapy, przez które należy przejść, aby go uzyskać IFS to:

  • audyt zerowy, czyli zapoznanie z funkcjonowaniem organizacji przez konsultanta
  • powołanie i przeszkolenie osoby, która będzie pełnić funkcję pełnomocnika ds. IFS
  • sporządzenie dokumentacji, księgi jakości, uwzględnienie procedur
  • audyt sprawdzający
  • przygotowanie do audytu certyfikującego
  • audyt wstępny, polegający na sprawdzeniu czy normy zostały wdrożone
  • realizacja zapisów zgodnie z wdrożoną dokumentacją
  • wydanie raportu
  • wydanie dyspozycji o możliwości przyznania Certyfikatu IFS

Czy warto wdrożyć system IFS?

IFS przede wszystkim pomaga firmie wprowadzić system zarządzania jakością i bezpieczeństwem z uwzględnieniem wszystkich aspektów i zapewnieniem wdrożenia niezbędnych procesów. Zmniejsza się liczba audytów bezpieczeństwa żywności wykonywanych przez sieci handlowe. Producenci także zyskują jednolity system zarządzania co wpływa na wydajniejszą pracę i ograniczenie ryzyka. Spełniają wymogi w zakresie bezpieczeństwa i legalności produktu we wszystkich obszarach w przedsiębiorstwie. Cały proces produkcji prowadzony jest pod nadzorem, przez co normy bezpieczeństwa poprawiają się. Dzięki temu zyski przedsiębiorstwa znacznie wzrastają. Dodatkowo, ze względu na obiektywny stan bezpieczeństwa żywności, zaufanie klientów wzrasta i jest szansa współpracy z najlepszymi branżami w międzynarodowym łańcuchu dostaw.