Comfort food po polsku – jedzenie, które poprawia nastrój

wtorek, 30.5.2023 08:53 211

Kiedy dopada nas chandra, chętnie sięgamy po dania, które przypominają nam o cieple domowego ogniska, beztrosce dzieciństwa lub radosnym czasie świąt. W Polsce takie „comfort food” to klasyki kuchni narodowej, które od lat królują na stołach rodzinnych. W tym artykule przyjrzymy się bliżej polskim daniom, które służą nie tylko zaspokajaniu głodu, ale też poprawie nastroju. Czy na liście znajdują się Twoje ulubione smaki? Sprawdź!

Pierogi ze smakowitym farszem

Pierogi to niekwestionowani królowie polskiej kuchni. To danie, które nie tylko rozpieszcza podniebienie swoim smakiem, ale także kojarzy się z czasem spędzonym w gronie najbliższych. 

Wybór farszu do pierogów jest ogromny – od tradycyjnych ruskich z ziemniakami i serem, przez kapustę z grzybami, aż po owoce, takie jak truskawki czy jagody. Ciekawą propozycją są również pierogi ze śledziem! 

Niezależnie od wariantu, pierogi są doskonałym daniem na każdą porę roku, a ich przygotowanie to świetna okazja do spędzenia wspólnego czasu w kuchni – z rodzicami, rodzeństwem, jak i z własnymi pociechami.

Śledziki w ulubionej odsłonie

Śledzie to kolejne danie, które nieodłącznie kojarzy się z polską kuchnią. Trudno wyobrazić sobie bez nich wigilijny stół! Filety śledziowe a'la Matjas (na przykład takie: https://www.lisner.pl/produkty/ryby/filety-sledziowe-ala-matjas-klasyczne-750g) zanurzone w oleju, cebuli i przyprawach, to przysmak, który potrafi zachwycić swoją prostotą i wyraźnym smakiem. Te tłuste ryby są nie tylko pyszne, ale także zdrowe – bogate w białko i drogocenne tłuszcze omega-3. 

W okresie bożonarodzeniowym najchętniej spożywamy śledzie w śmietanie, śledzie po cygańsku oraz rolmopsy śledziowe. Poza okresem świątecznym Polacy uwielbiają jeść je na lunch, np. w formie szybkich dań Lisner – Śledzik na raz.

Co ciekawe, jedzenie śledzi wpływa na zwiększenie produkcji hormonu szczęścia – serotoniny. Zatem te smakowite ryby mają realny wpływ na nasz nastrój!

Rosół na przeziębienie i troski

Rosół to prawdziwa bomba witaminowa, która nie tylko poprawia samopoczucie, ale także pomaga w walce z chandrą. Gotowany na wolnym ogniu z kury, warzyw i przypraw, ma niepowtarzalny smak i aromat. 

Kojarzy się z niedzielnymi obiadami, kiedy cała rodzina gromadzi się przy wspólnym stole, ale i chwilami, gdy mama przynosiła nam rosół do łóżka na rozgrzanie się przy przeziębieniu. Stanowi również nieodłączny element menu na wystawne przyjęcia weselne czy komunijne.

Smaczne i sycące placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane to kolejne danie, które zasługuje na miano polskiego comfort food. Są niezwykle proste w przygotowaniu, a ich smak to połączenie słodyczy ziemniaków i chrupkości zrumienionego na złoto ciasta. Placki doskonale smakują zarówno na słono – z gulaszem czy śmietaną, jak i na słodko – z cukrem pudrem czy konfiturą. To idealne danie, kiedy potrzebujemy czegoś sycącego.

Kompot – owocowy lub z suszu

Na koniec, żadne danie comfort food nie byłoby kompletne bez odpowiedniego napoju. Kompot, czy to owocowy, czy z suszu, to idealne dopełnienie każdego posiłku. Słodki, lekko kwasowy, z dodatkiem cynamonu czy goździków, rozgrzewa i wywołuje uśmiech. Wersja z dodatkiem bakalii – śliwek, jabłek i moreli – jest tradycyjnym napojem świątecznym, ale smakuje równie dobrze o każdej porze roku!

Najlepsze jedzenie to takie, które nie tylko smakuje i jest zdrowe, ale również wpływa pozytywnie na nasze samopoczucie. Dlatego, kiedy następnym razem poczujesz się przygnębiony, zamiast sięgać po chipsy i fast food, zastanów się, czy może nie lepiej przygotować coś z listy polskiego comfort food? Bo przecież nie ma nic lepszego niż smak domu i najwspanialszych wspomnień, szczególnie gdy potrzebujemy pocieszenia!