komunikaty.doba.pl
wesele.doba.pl
PKS
PKP
MPK
FORUM

sobota, 7 grudnia 2019

Marcina, Ambrożego

Projekt bazy marsjańskiej wrocławskiego zespołu wyróżniony na konkursie First Colony on Mars

środa, 21.8.2019 15:30 , komentarze: 0 , odsłony: 164
kategorie artykułu:

Projekt bazy marsjańskiej o nazwie Dome, stworzony przez wrocławską grupę, zakwalifikował się na “krótką listę” najlepszych projektów zgłoszonych na konkurs First Colony on Mars, organizowany w ramach Kuala Lumpur Architecture Festival przez Malezyjski Instytut Architektów. 

Wrocławska grupa w składzie: Łukasz Sokołowski, Beata Suścicka, Justyna Pelc, Magdalena Łabowska i Piotr Torchała zaproponowała ideę bazy marsjańskiej wykorzystującej materiały z pamięcią kształtu. Koncepcja wykorzystuje znaczną dzienną amplitudę temperatur na Marsie, która sięga kilkudziesięciu stopni. Pod wpływem zmian temperatury w ciągu doby części kopuły w kształcie płatków odginają się w stronę środka bazy, dając dostęp do światła naturalnego i jednocześnie tworząc kopułę, która pozwala uzyskać dodatkową przestrzeń chronioną przed promieniowaniem.W nocy zaś płatki wracają na swoje miejsce i stają się dodatkową warstwą izolującą wnętrze bazy przed niskimi temperaturami w nocy. 

- Wykorzystanie materiałów z pamięcią kształtu pozwoliłaby przekuć znaczne dobowe różnice temperatur, jakie panują na Marsie, w zaletę. Technologia ta rozwija się tak szybko, że w przyszłości materiały tego typu mogłyby właśnie sprawdzić się na Czerwonej Planecie - mówi Justyna Pelc, członek zespołu.

Po wewnętrznej stronie płatków znajdują się elastyczne panele słoneczne, dostarczające energię, a sam ruch płatków powoduje samoczynne oczyszczanie się paneli z marsjańskiego pyłu. 

Jeden budynek może pomieścić 50 osób. Znajduje się tam część mieszkalna - pokoje oraz infrastrutura sanitarna, oraz część badawcza, w której znajduje się szklarnia, laboratoria czy centrum kontroli. Tworzona przez płatki kopuła ochrania strefę badań geologicznych przed warunkami zewnętrznymi, zwłaszcza promieniowaniem. Pozwala to astronautom korzystać z lżejszych skafandrów i dłużej przebywać poza wnętrzem bazy, niż byłoby to możliwe bez takiej ochrony. Budynki zaprojektowane są w taki sposób, aby dalszy rozwój bazy odbywał się przez powielanie modułu bazowego.

- Cieszymy się, że jury doceniło nasz projekt. Konkurencja była ogromna - nadesłano 125 prac z całego świata, więc tym bardziej jesteśmy dumni z wyniku - mówi Beata Suścicka, członek zespołu. 

 

Wasze komentarze

wczoraj, 12 godz temu
środa, 4.12.2019 17:10
środa, 4.12.2019 11:03
wtorek, 3.12.2019 18:15
Wymarzone wesele
Wymarzone wesele
Muzeum Techniki
Muzeum Techniki