Koniec prac na ulicy Spiskiej. Między szpitalem a Promenadą Krzycką powstała malownicza trasa spacerowa.

sobota, 4.6.2022 11:28 501 0

Właśnie zakończyliśmy odbiory techniczne nowego odcinka trasy pieszo – rowerowej w ciągu ulicy Spiskiej na wrocławskim osiedlu Gaj.

Ciąg spacerowy powstał między wyjazdem ze szpitala a nasypem kolejowym, zapewniając nie tylko wygodne połączenie z Promenadą Krzycką ale również komfortową obsługę bytową posesji mieszkalnych i ogródków działkowych. Mieszkańcy Gaju i sąsiadujących z nim osiedli już korzystają z nowej trasy, która przebiega przez wyjątkowo urokliwy zakątek.

- To popularna trasa spacerowa przenosząca zarówno lokalny jak i międzyosiedlowy ruch pieszy i rowerowy, w relacji od parku Skowroniego aż do ogródków działkowych na Ołtaszynie i Wojszycach.

Prowadzi przez zaciszne i zielone tereny, z dala od zgiełku wielkiego miasta, co przydaje jej atrakcyjności.  Między wyjazdem ze szpitala a numerem 64 znajdują się również domki jednorodzinne, do których dojazd możliwy jest wyłącznie od strony ul. Spiskiej. O utwardzeniu i oświetleniu całego odcinka aż do linii kolejowej zadecydowali mieszkańcy, głosując na ten projekt w edycji WBO z 2019 roku – mówi Ewa Mazur z Zarządu Dróg i Utrzymania Miasta.

Gruntowa nawierzchnia i brak oświetlenia utrudniały korzystanie z trasy po opadach deszczu , kiedy trudno było pokonać ją suchą nogą oraz po zapadnięciu zmroku. Teraz przemieszczanie się nowym traktem jest przyjemnością, rodzaj nawierzchni dostosowano do potrzeb użytkowników ruchu kołowego, rowerowego i pieszego, mając na uwadze retencję wód opadowych oraz dobrostan rosnących na tym obszarze drzew.

W ramach projektu na odcinku 324 m wybudowano:

  • drogę dojazdową do posesji o nawierzchni bitumicznej, szerokości 4,5m i długości ok. 114m,
  • drogę dojazdową do posesji o nawierzchni bitumicznej, szerokości 4,5m i długości ok. 114m,
  • ciąg pieszy o nawierzchni z kruszywa o długości 210 i szerokości 2m,
  • drogę rowerową o nawierzchni bitumicznej (w SOD nawierzchnia przepuszczalna mineralno-żywiczna) o - długości 210 m i szerokości 3,0m,
  • oświetlenie na całym odcinku,
  • odwodnienie powierzchniowe oraz muldy chłonne,
  • trawniki łąki kwietne i nasadzenia krzewów: trzmielina, kalina i bez koralowy,
  • „Stefę wejścia” na Promenadę Krzycką przy nasypie kolejowym (stojaki na rowery,  ławki, kosze).

Prace budowlane trwały niespełna 6 mcy, rozpoczęto je w drugiej połowie styczniu br.

Generalnym wykonawcą była wrocławska firma Rotomat. Koszt inwestycji to 1 230 000 zł., źródłem finansowania był budżet Gminy Wrocław, w ramach  Wrocławskiego Budżetu Obywatelskiego 2019.

Dodaj komentarz

Komentarze (0)