Gimnazjaliści z "14" z pomocą uniwersytetu będą wytwarzać etanol

środa, 3.12.2014 15:30 614 0

Wydział Biotechnologii Uniwersytetu Wrocławskiego otrzyma dofinansowanie na zajęcia edukacyjno-popularyzatorskie dla uczniów gimnazjum. Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego rozstrzygnęło konkurs "Uniwersytet Młodych Wynalazców" mający na celu zacieśnienie współpracy uczelni ze szkołami.

W skali kraju komisja konkursowa wybrała łącznie 40 przedsięwzięć, które będą prowadzone przez uczelnie wspólnie ze szkołami i ich uczniami. Maksymalna możliwa kwota dofinansowania wynosi 50 tys. zł. Nagrodzony projekt Wydziału Biotechnologii UWr – "Właściwości przeciwutleniające etanolowych ekstraktów z owoców sezonowych" – potrwa 6 miesięcy i będzie realizowany we współpracy z Gimnazjum nr 14 im. Hugona Kołłątaja we Wrocławiu.

Projekt wpisuje się w wieloletnią działalność popularyzatorską i dydaktyczną prowadzoną przez Wydział Biotechnologii UWr dla uczniów szkół gimnazjalnych i licealnych. Wydział Biotechnologii organizuje m.in. bezpłatne wykłady popularnonaukowe, zarówno otwarte, jak i zamawiane. Otwarte wykłady z cyklu „Biochemiczne podstawy zdrowia” przeznaczone są dla wszystkich zainteresowanych i odbywają się w soboty raz w miesiącu. Wydział ma też w ofercie cykl bezpłatnych wykładów zamawianych przez szkoły ponadpodstawowe pt. "Nieznane oblicza biochemii i biotechnologii".

Uczniowie, którzy wezmą udział w przedsięwzięciu, mają szansę na poszerzenie wiedzy z zakresu chemii organicznej, biochemii oraz fizyki, a także zdobycie podstawowych umiejętności potrzebnych w pracy laboratoryjnej (zasady BHP obowiązujące w laboratoriach chemicznych, planowanie eksperymentu, nauka posługiwania się zarówno podstawowym, jak i zaawansowanym sprzętem laboratoryjnym, przygotowanie odczynników, statystyczne opracowywanie danych oraz ich krytyczna analiza). Przewidziano cztery etapy przedsięwzięcia. Najpierw uczniowie pod okiem pracownika naukowego UWr przygotują ekstrakty, które zostaną zanalizowane jakościowo i ilościowo. Dzięki aparaturze naukowej będą mogli określić zawartość tzw. związków fenolowych oraz najważniejszych grup antyoksydantów fenolowych (flawonoidy, antocyjaniny, kwasy fenolowe oraz lipidy rezorcynolowe). Przedostatnią częścią będzie oznaczanie całkowitego potencjału antyoksydacyjnego badanych ekstraktów. Ustalenie obecności i roli przeciwutleniaczy w owocach pozwoli na określenie ich właściwości zdrowotnych. W tym działaniu zawarty jest aspekt prozdrowotny projektu – uzyskane wyniki zostaną zaprezentowane przez uczniów podczas sesji naukowej "Tydzień z biotechnologią" organizowanej corocznie przez Wydział Biotechnologii Uniwersytetu Wrocławskiego oraz Gimnazjum nr 14 we Wrocławiu. Ambicją młodzieży uczestniczącej w badaniach jest m.in. uwrażliwianie społeczności szkolnej na znaczenie właściwej diety w profilaktyce chorób oraz poszerzanie wiedzy o zdrowym odżywianiu.

Dodaj komentarz

Komentarze (0)