Gastro Miasto 2022

niedziela, 26.6.2022 12:08 358 0

Powraca Gastro Miasto. Impreza organizowana cyklicznie od 2018 r. W 2022 r. zaplanowano trzy edycje: 17-19 czerwca, 15-17 lipca oraz 19-21 sierpnia. Wszystkie w Browarze Mieszczańskim przy ul. Hubskiej 44-48.

To prawdziwa gratka dla mieszkańców Wrocławia, turystów a przede wszystkim smakoszy i pasjonatów jedzenia. Podczas każdego weekendu swoje specjały prezentować będzie ok. 20 restauracji i podmiotów gastronomicznych, dzięki którym poznamy kuchnie z całego świata.

Do tego organizatorzy zapewniają muzykę na żywo, strefę zero waste, strefę dzieci oraz konkursy, warsztaty i pokazy kulinarne. W każdy weekend impreza potrwa w godzinach:

  • piątek: 17.00-0.00,
  • sobota: 12.00-0.00,
  • niedziela 12.00-20.00.

W 2022 roku impreza będzie prowadzona pod hasłem: Niech żyje gastronomia!

Znane i nieznane smaki czekają!

Jak zawsze nie zabraknie spotkań z gwiazdami lokalnej gastronomii!

W tym roku karmić będą:

ato ramen wro, Thali Wrocław, Pizzeria Mania Smaku, KEBZ, Czarna Cebula Gemüse Kebab &Grill, Żeberka, Ser jest Ser, Chingu - Korean street food, SOLLEIM, Balkan Burger, Veggie, Petits Fours by Tobiasz Herman, u Wędzonych, Pod Papugami, Talerzyki, Cornhub_wroclaw, Pastrami Summer Barbecue, Yamamoto Matcha, Fritz-Kola, Walenty Kania "Kuchnia dla odważnych", Bike Cafe, gofreak, Ottomańska Pokusa, KRASNOLÓD.

Coś dla siebie znajdą wielbiciele kuchni z dalekich stron, dań wegetariańskich, owoców morza, tradycyjnych smaków i słodkości.

O wielbicieli wina, piwa i nie tylko zadbają:

  • Browar Tenczynek z piwem, Młoda Polska bistro & pianino z barem, Winiarze i Przyjaciele z winem.

Pozytywne wibracje, czyli chill w Browarze

Gastro Miasto to nie tylko szaleństwo smaków, ale też niepowtarzalny klimat długich wieczorów w gronie przyjaciół. A ponieważ do dobrej zabawy potrzebna jest muzyka, przedstawiamy tegoroczne gwiazdy!

W piątek pozytywne wibracje zapewni znany bywalcom poprzednich edycji DJ Skipless oraz małomiasteczkowy duet w rockowym stylu Kuba&Kuba.

O sobotnie granie zadbają:

  • Strefa Radia RAM na żywo z Gastro Miasto
  • DJ Beezee
  • Bass & Vibravon Duo.

Plan wydarzenia:

  • Dla najmłodszych zajęcia warsztatowe – pogadanki, łamigłówki, kolorowanki nawiązujące do segregacji odpadów i recyklingu. Starsi będą mogli wykazać się znajomością zasad segregacji rozwiązując quiz ekologiczny. Odwiedzający stoisko otrzymają ulotkę prezentującą zasady segregacji odpadów komunalnych – Zajęcia prowadzone będą przez spółkę Ekosystem.
  • warsztaty malowania eko-toreb oraz przygotowania tzw. „ kul kwietnych”. Kule zwane też bombami składają się ze specjalnej mieszkanki nasion jednorocznych i wieloletnich roślin ozdobnych wymieszanych z podłożem i uformowanych w małe kule. Po wysadzeniu kul w ogrodzie lub przestrzeni miejskiej otrzymasz kolorową, przyjazną owadom kompozycję kwietną. Warsztaty te zostaną przeprowadzone przez  Centrum Ekologiczne Ekolandia edu.
  • moda z recyklingiem – warsztaty szycia eko-woreczków na warzywa i owoce oraz z wyrabianie przypinek z hasłami o niemarnowaniu żywności, rysunkami warzyw i owoców. Warsztaty poprowadzi  Centrum Aktywności Lokalnej Przed Pokój H13.
  • wymiana książek kucharskich – organizatorzy zachęcają do przyniesienia niepotrzebnych i zalegających na Twoich domowych pólkach książek kucharskich, poradników kulinarnych. Jest to dobra okazja aby dać drugie życie książkom. Zostaw i weź drugą – podziel się!
  • artystyczne warsztaty prowadzone przez Fundację WiWa:
  • lalka-motanka („Lalka-motanka – amulet ukraińskiej rodziny"). Lalki-motanki zrobisz ze nici ze  starego swetra oraz inne materiały z zużytej odzieży. Dzieci zapoznają się z historią lalki-motanki. Poznają także techniki ich tworzenia. Motanie lalek to niezwykłe zajęcie, podczas którego panuje klimat pełen pozytywnego nastawienia i wzajemnych inspiracji. Nie trzeba mieć nadzwyczajnego talentu, aby taką lalkę-talizman wykonać samodzielnie i łapacz snów. Odkrywamy potencjał ukryty w naszych szafach. Z zapomnianych czy uszkodzonych materiałów - koszulek, prześcieradeł, rajstop - robimy włóczki i dajemy im drugie życie pod postacią oryginalnych rękodzielniczych projektów!
  • Łapacz snów. Podczas warsztatu nauczysz się jak krok po kroku samodzielnie wykonać personalizowany, jedyny w swoim rodzaju łapacz snów, wykorzystując materiały, które zapewniamy.
  • Zioła na kuchenny parapet sadzą dzieci. Dedykowane dla dzieci, które nie boją się ubrudzić rąk i lubią kontakt z naturą skomponują własnoręcznie  kompozycję ziołową, która trafi na kuchenny parapet. W tym celu wykorzystamy dostępne podczas wydarzenia kubki wielokrotnego użytku, które zamiast do koszta zostaną powtórnie wykorzystane. Warsztaty less waste poprowadzi Fundacja Polskiedzieci org. 
  • Stowarzyszenie Edukacji Krytycznej poprowadzi warsztaty dedykowane dla dorosłych, a pokazujące jak w łatwy sposób możemy wykorzystać środki spożywcze dostępne w domu do przygotowania ekologicznych środków czystości.
  • Nie tylko dla dzieci. W tym czasie gdy dzieci wezmą udział w warsztatach rodzice mogą skorzystać ze specjalnie  przygotowanej strefy edukacyjnej gdzie:
  • Eksperci z Uniwersytetu Przyrodniczego we współpracy z Bankiem Żywności przeprowadzą cykl mini pogadanek połączonych z dyskusją nt. skali, przyczyn i sposobów przeciwdziałania marnowaniu żywności. 
  • Powyższe wydarzenia odbywać się będą we galerii,  zaś warsztaty kulinarne  prowadzone przez Sylwie Majcher na zewnątrz w bliskim sąsiedztwie.

W specjalnie przygotowanym na ten dzień menu „szef kuchni” poleca:

  • Wstążki szparagów z hummusem ze zmarniałych warzyw
  • Gofry ze smażonymi rzodkiewkami i pesto z ich liści
  • Bób i liście kalafiora w tempurze
  • Gazpacho truskawkowo pomidorowe z kruszonką z czerstwego pieczywa 
  • Brownie z czerstwego pieczywa z salsą rabarbarową

Wspólne gotowanie połączone z warsztatami i degustacją w dwóch turach: 14.00-15.00 i 16.00-17.00.

A ponadto:

  • W okolicy strefy zbiórki powstaną specjalne plansze edukacyjne, w oparciu o ekoporadnik spółki Ekosystem.
  • Wydarzenie jest pod hasłem miejskiej akcji Wrocław Nie Marnuje! W ślad za hasłem akcji prowadzonej  we współpracy z Bankiem Żywności i Foddsharing pn.:  „Nie wyrzucaj – przekaż – podziel się – nie marnuj żywności” nadwyżki jedzenia, które zostaną  po wydarzeniu przekażemy do jadłodzielni.
Dodaj komentarz

Komentarze (0)