[FOTO] Uczniowie wyruszyli na Ekspedycję Smaków
Program „Od uprawy do potrawy” został stworzony jako odpowiedź na problemy żywieniowe dzieci i dedykowany jest szkołom podstawowym. Nauczyciele oraz uczniowie będą mogli wziąć udział w wycieczkach edukacyjnych – Ekspedycjach Smaków. Program „Od uprawy do potrawy” powstał w oparciu o doświadczenie i renomę programu Tesco dla Szkół, który przez 13 lat istnienia zdobył sobie uznanie biorących w nim udział szkół i społeczności lokalnych. Przez lata działalności program Tesco dla Szkół ugruntował sobie pozycję wśród patronów (w roku 2015 otrzymał 27 patronatów: Kuratoriów Oświaty, Marszałków Wojewódzkich oraz ORE).
Ekspedycje Smaków to wycieczki edukacyjne do miejsc, w których każdy podejmuje decyzje o swoim odżywianiu, wrzucając do koszyka określone produkty – czyli sklepów. Najmłodsi będą mogli odkryć nowe smaki, złamać szyfry etykiet i prześledzić proces produkcji od uprawy do potrawy.
Scenariusz wycieczki został przygotowany przez metodyków oraz ekspertów edukacji żywieniowej z Fundacji Szkoła na Widelcu, a sama wycieczka prowadzona jest przez, specjalnie w tym celu przeszkolonego, pracownika sklepu.
Materiały merytoryczne
Każdy nauczyciel, który zaloguje się na stronie programu uzyska w ten sposób dostęp do zestawu materiałów merytorycznych, na które składa się 10 scenariuszy lekcji, które w niestandardowy sposób edukują o zdrowym odżywianiu i nie tylko.
Scenariusze lekcji zostały przygotowane przez metodyków i partnerów programu: Federację Polskich Banków Żywności, Fundację Grzegorza Łapanowskiego „Szkoła na Widelcu” oraz Funiversit.
Podstawowym celem programu jest edukacja dzieci w zakresie:
• różnicowania diety w zależności od sezonów, bazowania na regionalnych, dostępnych w danym momencie, produktach,
• pokazania różnorodności zdrowych produktów i zachęcenia do wyboru produktów pełnowartościowych (w miejsce produktów przetworzonych),
• uczenia czytania etykiet: pokazania, że produkty posiadają różny skład i dwa produkty z pozoru identyczne mogą się bardzo różnić,
• przechowywania żywności i jej poszanowania (niemarnowanie),
• istotności prawidłowego nawodnienia organizmu,
• omówienia elementów wchodzących w skład nowej piramidy żywieniowej.
Dodaj komentarz
Komentarze (0)