[FOTO] Uczniowie wyruszyli na Ekspedycję Smaków

czwartek, 26.1.2017 22:55 3901 0

Program „Od uprawy do potrawy” został stworzony jako odpowiedź na problemy żywieniowe dzieci i dedykowany jest szkołom podstawowym. Nauczyciele oraz uczniowie będą mogli wziąć udział w wycieczkach edukacyjnych – Ekspedycjach Smaków. Program „Od uprawy do potrawy” powstał w oparciu o doświadczenie i renomę programu Tesco dla Szkół, który przez 13 lat istnienia zdobył sobie uznanie biorących w nim udział szkół i społeczności lokalnych. Przez lata działalności program Tesco dla Szkół ugruntował sobie pozycję wśród patronów (w roku 2015 otrzymał 27 patronatów: Kuratoriów Oświaty, Marszałków Wojewódzkich oraz ORE).

Ekspedycje Smaków to wycieczki edukacyjne do miejsc, w których każdy podejmuje decyzje o swoim odżywianiu, wrzucając do koszyka określone produkty – czyli sklepów. Najmłodsi będą mogli odkryć nowe smaki, złamać szyfry etykiet i prześledzić proces produkcji od uprawy do potrawy.

Scenariusz wycieczki został przygotowany przez metodyków oraz ekspertów edukacji żywieniowej z Fundacji Szkoła na Widelcu, a sama wycieczka prowadzona jest przez, specjalnie w tym celu przeszkolonego, pracownika sklepu.

Materiały merytoryczne

Każdy nauczyciel, który zaloguje się na stronie programu uzyska w ten sposób dostęp do zestawu materiałów merytorycznych, na które składa się 10 scenariuszy lekcji, które w niestandardowy sposób edukują o zdrowym odżywianiu i nie tylko.

Scenariusze lekcji zostały przygotowane przez metodyków i partnerów programu: Federację Polskich Banków Żywności, Fundację Grzegorza Łapanowskiego „Szkoła na Widelcu” oraz Funiversit. 

Podstawowym celem programu jest edukacja dzieci w zakresie:

• różnicowania diety w zależności od sezonów, bazowania na regionalnych, dostępnych w danym momencie, produktach,

• pokazania różnorodności zdrowych produktów i zachęcenia do wyboru produktów pełnowartościowych (w miejsce produktów przetworzonych),

• uczenia czytania etykiet: pokazania, że produkty posiadają różny skład i dwa produkty z pozoru identyczne mogą się bardzo różnić,

• przechowywania żywności i jej poszanowania (niemarnowanie),

• istotności prawidłowego nawodnienia organizmu,

• omówienia elementów wchodzących w skład nowej piramidy żywieniowej.

Dodaj komentarz

Komentarze (0)