Świąteczne wypieki z radami seniorów
Nie od dziś wiadomo, że za sprawą swojego wieloletniego, praktycznego doświadczenia, seniorzy to wręcz skarbnica wiedzy. To wspaniali nauczyciele, przewodnicy życiowi. Chętnie dzielą się swoją mądrością i umiejętnościami. W tym tygodniu, cenne wskazówki naszych seniorów, dotyczą sekretów na udane, świąteczne, słodkie wypieki.
W imieniu członków Klubu ABC Seniora w Bystrzycy Dolnej, zachęcamy Państwa do skorzystania z cennych porad, które cyklicznie, w każdą środę pojawiają się na naszych stronach internetowych i facebookowych profilach Urzędu Gminy oraz Klubu ABC Seniora.
Jednym z ciast, które goszczą na większości polskich stołów wigilijnych, jest makowiec. Jakie sprawdzone sposoby na udany, makowy wypiek mają nasi seniorzy?
- Strucle z makiem warto piec w papierze do pieczenia lub folii aluminiowej, wtedy wypiek nie straci kształtu, ale także mak nie odejdzie od ciasto i nie powstaną dziury.
- Do masy makowej dodajmy sporą łyżkę startego na tarce jabłka, wtedy ciasto będzie bardziej wilgotne.
- Aby ciasto nie łamało się przy zawijaniu, dodajmy do niego około 3 łyżki oleju.
Seniorzy z Klubu ABC Seniora radzą także w kwestii innych wypieków, a mianowicie co zrobić, aby nie powstał zakalec.
Co to jest zakalec?
Zakalec to nic innego jak niedopieczone, niewyrośnięte ciasto na całej jego powierzchni lub tylko w niektórych miejscach. Wyglądem przypomina glinę - jest mokre i ciągnące, zazwyczaj o nieco ciemniejszej barwie niż dopieczone fragmenty ciasta. Najczęściej zdarza się przy ucieranych ciastach z owocami, ale jeśli dopisze Wam szczęście może pojawić się również podczas przygotowywania najzwyklejszego biszkoptu.
Kilka zasad, które pomogą uniknąć zakalca
1.Przygotuj składniki w temperaturze pokojowej.
2.Przesiej sypkie składniki.
3.Właściwie wymieszaj składniki.
4.Dodawaj owoce z głową (żeby ciasto nie było za mokre).
5.Pamiętaj o odpowiedniej temperaturze pieczenia.
6.Czytaj dokładnie przepis.
Życzymy wszystkim smacznego i powodzenia w kulinarnych, przedświątecznych zmaganiach w kuchni.
Dodaj komentarz
Komentarze (0)