Odbierz zestaw ze zdrową żywnością. KONKURS “Targowiska od rolnika do koszyka”

sobota, 29.10.2022 13:04 3050

W każdą pierwszą sobotę miesiąca w godz. Od 9.00 do 12.00 , na placu przy Powiatowym Zespole Doradztwa Rolniczego w Świdnicy, lokalni rolnicy, sadownicy, producenci żywności  i rękodzielnicy prezentują swoje wyroby.  “Targowisko od rolnika do koszyka”, bo o nim mowa, działa od kwietnia br. i z każdym miesiącem cieszy się coraz większym zainteresowaniem.

Listopadowa edycja imprezy połączona będzie z konkursem, jaki producenci żywności i rękodzielnicy zorganizowali dla swoich klientów.

Na uczestników konkursu czekają 2 atrakcyjne zestawy:

 Pierwszy zestaw zawiera:

- ser krowi dojrzewający od Owczych Delicji, Serowarni Strużańska

- "Miód prosto z ula" i "Różana rozkosz" z Gospodarstwa Malinowskich w Ciepłowodach

- kolczyki "Sówki", wypalane pirografem na drewnie od Skarbów z walizy

- ocet gruszkowy Gospodarstwa Ekologicznego Katarzyny i Krzysztofa Ciciała

- chlebek dyniowy, dżem dyniowy, olej dyniowy, olej z ostropestu i keczup z dynią z Dyniowego zakątka

 Na drugi zestaw składają się:

- ser krowi dojrzewający od Owczych Delicji Serowarni Strużańska

- "Miód prosto z ula" i "Różana rozkosz" z  Gospodarstwo Malinowskich w Ciepłowodach

- 2 sówkowe, lawendowe zapachy do szafy z Lawendowej Sowy - Plantacja Lawendy

- ocet jabłkowy od Gospodarstwo Ekologiczne Katarzyna i Krzysztof Ciciała

- chlebek dyniowy, dżem dyniowy, olej dyniowy, olej z ostropestu i keczup z dynią z Dyniowego  zakątka

  Zasady konkursu w LINKU:  https://www.facebook.com/TargowiskoOdRolnikaDoKoszyka/

 Zabawa z nagrodami trwa do czwartku  03.11.2022. do północy. Wyniki ogłoszone zostaną dzień później. Kosze będą do odbioru podczas 8.Targowiska od rolnika do koszyka  5 listopada br. - plac przy ul. Wałbrzyskiej 25 w Świdnicy.

Organizatorem “Targowiska od rolnika do koszyka" jest Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego.

 Warto poznać wytwórców, którzy biorą udział w targowisku i którzy ufundowali nagrody w zabawie. Są to:

Serowarnia Strużańska jest producentem rzemieślniczych serów farmerskich z mleka krowiego i owczego.Nazwa serowarni pochodzi od nazwy wsi Struga, w której jej właściciele mieszkają i produkują sery. Wśród strużańskich specjałów znajdują się twarogi pełnotłuste, sery świeże i dojrzewające oraz jogurty i kefiry z mleka owczego oraz krowiego. Podczas produkcji wyrobów stosują wyłącznie sprawdzone, tradycyjne receptury.


Gospodarstwo Malinowskich w Ciepłowodach to uprawa zbóż i wędrowna pasieka. Odwiedzający mają możliwość zaopatrzenia się w miody odmianowe oraz miody z dodatkiem ziół z własnego ogrodu, przetwory domowe, wyroby rękodzielnicze. W gospodarstwie wypiekane są pierniczki wg starej rodzinnej receptury. Ti małe, rodzinne gospodarstwo jest również zagrodą edukacyjną, a w swojej pasiece mają specjalną ścieżkę edukacyjną dla dzieci i dorosłych.

 

Skarby z walizy  powstały z zamiłowania do staroci i rękodzieła. Anna Plewak  tworzy przedmioty z duszą i ręcznie wypala na drewnie obrazy. Wykonuje portrety zwierząt, spersonalizowane tabliczki, małe szyldy, zakładki do książek, szkatułki. Chętnie podejmie się wypalenia na drewnie portretu pupila, czy postaci z bajki.

 

Lawendowa Sowa to malowniczo położona Plantacja Lawendy u podnóża Gór Sowich w Lutomi Górnej. Jej właścicielka, opiekunka, hortiterapeutka i miłośniczka wiejsko-sielskiego klimatu. Pani Gosia aktywnie promuje wykorzystanie ziół w różnych aspektach życia: w kuchni, w kosmetyce, w medycynie i terapii oraz ogrodzie i dekoracjach. Wytwarza lawendowe syropy, herbatki, olejki, hydrolaty, mydełka, zapachy do szafy. Prowadzi warsztaty lawendowe dla dzieci i dorosłych.
 

 

 “Stare Podwórko” to rodzinne, gospodarstwo prowadzone przez Katarzynę i Krzysztofa Ciciała. Wśród płodów rolnych gospodarstwa znajdują się ziemniaki (Tajfun, Denar, Red Lady), cebula, marchew, pietruszka, czosnek w różnych odmianach, buraczki, pomidory, cukinie, patisony. Wytwarzają również przetwory, octy ora z soki (m.in. kwiatów lub owoców czarnego bzu, miętowy).

 

Dyniowy Zakątek to Asia i Michał, którzy z pasją i zaangażowaniem komponują dynię z wieloma innymi składnikami. Dzięki ich pomysłowości i wspaniałemu produktowi smakosze mogą cieszyć się zupkami dyniowymi, pastami dyniowymi, olejami, pasztetami, podpłomykami, chlebkami, dyniankami i słodkościami dyniowymi. Dyniowe rarytasy to ich specjalność! Sklepik Dyniowego Zakątka można odwiedzić w Olszanach.

 

 

Pasieka Diana znajduje się na terenie malowniczej Doliny Bystrzycy. Efektem pracy pszczół i pszczelarzy jest miód wielokwiatowy, gryczany, lipowo-gryczany, miód faceliowy, oryginalne miody kremowane z owocami: truskawką, maliną, rokitnikiem, czarną porzeczką. Wytwarzają również świece z wosku pszczelego