[FOTO] Boże Narodzenie u hotelarzy

środa, 20.12.2017 17:29 6916 0

Tradycyjnie już w kalendarz imprez przedświątecznych, na stałe wpisana jest Gala Bożonarodzeniowa organizowana od 18 lat przez Zespół Szkół Hotelarsko-Turystycznych. W tym roku impreza odbyła się 20 grudnia w hotelu Pod Wierzbą w Świdnicy.

Wśród zaproszonych gości znaleźli się przedstawiciele powiatu, który był zresztą współorganizatorem gali, ale także samorządowcy, pracownicy instytucji współpracujących ze starostwem oraz szkołą.

Goście gali mieli również okazję przypomnieć sobie postać Marcina Lutra i poznać zwyczaje świąt protestanckich. Program artystyczny Przy świątecznym stole z Marcinem Lutrem", przygotowali uczniowie ZSHT z  Agnieszką Paprzycką, Anetą Sośnicką i Michałem Mazurem. Kilka informacji na temat tradycji świątecznych Kościoła Ewangelicko-Augsburskiego przedstawił biskup Waldemar Pytel, który złożył wszystkim zebranym życzenia i udzielił błogosławieństwa. Towarzyszyli mu ks. Krzysztofa Ora, reprezentujący katolicką Świdnicką Kurię Biskupią i ks. Piotr Nikolski - proboszcz Parafii Prawosławnej św. Mikołaja.

Podczas gali wręczone zostały nagrody dla trzech najlepiej przygotowanych aranżacji stołów bożonarodzeniowych. Pierwsze miejsce zajęły Aneta Litwińska i Marta Korzystka, drugie - Ania Banach i Wiktoria Ciężka, trzecie - Daria Globisz i Natalia Jankowska.

Mocnym punktem świątecznego spotkania, na który wszyscy czekali, było poznanie i degustacja tradycyjnych potraw świątecznych, jakie przygotowywane są w rodzinach protestanckich. Specjały były bardzo różnorodne: niektóre pochodzą z krańców Europy czy Świata, inne przygotowywane są również w polskich domach. Wśród potraw były: gęś konfitowana z jabłkami i śliwkami z pieczonymi ziemniakami, dorsz w sosie pomidorowym, kaczka z warzywami, gulasz, julskinka (szynka w panierce), pasztet wołowo-wieprzowy z buraczkami glazurowanymi,  kapusta z grochem, zupa grzybowa, sałatka żydowska ze śledziem, glasmastarsill (śledź w przezroczystej warstwie). Na osłodę goście mieli do wyboru: ryż z migdałami z sosem wiśniowym, piernika z masą grysikową i pomarańczową nutą, pierniczki i ciasteczka imbirowe. Wśród napojów znalazły się kawa, herbata, woda oraz grzane wino.

Przysmaki i ich ekspozycja to zasługa uczniów Zespołu Szkół Hotelarsko Turystycznych, słuchaczy kursu florystycznego i nauczycieli przedmiotów zawodowych: Magdaleny Kołodziejczyk, Emilii Młynarczuk, Ewy Rudownik, Ewy Szost, Urszuli Żemojcin-Kowalskiej.

Dodaj komentarz

Komentarze (0)