VIII Festiwal Pstrąga w Hrabstwie Kłodzkim
Po ośmiu latach od swojego powstania Festiwal Pstrąga ponownie wrócił do Kłodzka. 8 sierpnia z naszego sztandarowego produktu regionalnego na oczach publiczności przygotowane zostały potrawy. Tym razem wykonane one zostały jednak przez profesjonalnych kucharzy.
- W tym roku zmieniła się formuła konkursu. Nie prezentujemy potraw, co ze względu na pogodę jest chyba dobre, bo po trzech godzinach nie nadawałyby się one do spożycia. Oceniani są natomiast kucharze, którzy mają 45 minut na prezentację. Przez ten czas muszą przygotować na oczach publiczności 25 porcji degustacyjnych dla publiczności i 5 porcji dla jury – wyjaśnia Marek Mazurkiewicz, szef organizacyjny imprezy.
Przewodniczącym jury był Jan Kuroń, który poprowadził również pokaz kulinarny z przyrządzania dań z pstrąga i nie tylko.
- Głównym organizatorem jest stowarzyszenie Fundus Glacensis a pomysłodawcami i twórcami: Waldemar Załuski oraz Janusz Skrobot. Warto podkreślić, że propagowanie tego pomysłu zakończyło się dużym sukcesem bowiem pstrąg został wpisany na listę produktów regionalnych. W te działania wpisało się również Stowarzyszenie Pstrąga ze Ścinawki. Dwa lata później na tę samą prestiżową listę trafił także kłodzki pstrąg wędzony – mówi Marek Mazurkiewicz.
Pierwsze miejsce zajął Patryk Wróblewski, który przygotował filet z pstrąga z kremem marchewkowym, pieczoną śliwką i polskim pesto. Drugie, Arkadiusz Kruszik serwując pstrąga na kremie pietruszkowym z czereśnią oraz liśćmi nasturcji i pachnotką, posypanego popcornem z kaszy gryczanej. Na trzecim miejscu znalazł się natomiast pstrąg na niebiesko ze szpinakowym makaronem na sosie chutney, którego przygotował Bogdan Jezusek.
Przeczytaj komentarze (6)
Komentarze (6)