Roladki z dziczyzny z chlebem czosnkowym hitem kulinarnej „Bitwy Regionów” w Starym Wielisławiu [FOTO]

dzisiaj, 11 godz temu 1310 3

Rodzynki czy żurawina? Smaki kuchni świata czy produkty regionalne? Ba, ale u nas tradycja jest świeża, sięga ledwie 1945 roku... Co podać do stołu, by oczarować biesiadników? Kulinarna „Bitwa Regionów” w Starym Wielisławiu miała odpowiedzieć, jak z naszego tygla kulturowego, który na wiele zezwala, wybrać to COŚ. Danie, którym będziemy mogli się chwalić. Nie tylko na pielgrzymkach kół gospodyń wiejskich. 

Po tym jak o. Henryk Dereń SSCC, kustosz Sanktuarium Matki Bożej Bolesnej w Starym Wielisławiu oraz wójt Gminy Kłodzko Zbigniew Tur przywitali się z członkami 9 kół gospodyń wiejskich z powiatów dzierżoniowskiego, kłodzkiego i ząbkowickiego [tak, wśród nich byli też mężczyźni!] i przepysznej pomidorówce, którą posilili się kibice, na stół jurorów trafiły prawdziwe rarytasy. Cóż to za bogactwo smaków!

Oto godni siebie rywale i ich ich dzieła o czasem jakże tajemniczych nazwach:
• KGW z Doboszowic – zupa cebulowa zapiekana z camembertem,
• KGW z Gorzanowa – kaczka po staropolsku,
• KGW z Ołdrzychowic Kłodzkich – roladki z dziczyzny z chlebem czosnkowym,
• KGW z Lasek – żeberka nadziewane fasolą szparagową,
• KGW z Woliborza – kluski z fasoli z nadzieniem,
• KGW z Gilowa i Goli Dzierżoniowskiej – sielanka wrocławska z drożdżowo-ziołowym chlebkiem,
• KGW z Oleszna – pierogi gospodyni wiejskiej,
• KGW z Tuszyny – śląskie niebo – śląski raj,
• KGW z Roztok – przedgórska zupa chrzanowa.

Nie wystarczyły jednak same umiejętności kulinarne, by pokonać konkurentów. Smak dań miały podkreślać wrażenie, jakie robiły na jurorach [wszak najpierw „jemy oczami”...], ale też jak zostały podane. Hafty na obrusach oparte o regionalne wzory? To był prawdziwy atut. Podobnie jak wspólny śpiew, którego przecież na wiejskiej biesiadzie zabraknąć nie może. A i tak zwycięzców tej batalii nie było łatwo wybrać.

Zadania tego podjęli się nasz Jarosław Ubik, szef biura Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w Kłodzku i Diana Choińska z Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa we Wrocławiu oraz finalistka programu MasterChef , znawca tradycyjnej kuchni Renata Semeniuk i szef kuchni, ekspert kulinarny Jarosław Izraelski. Trudne to zadanie: zachować obiektywizm, gdy swym śpiewem presję wywiera młodzież?!

Zwycięzcą 10. edycji konkursu zostało KGW z Ołdrzychowic Kłodzkich, które trafi teraz do półfinału wojewódzkiego. Pod koniec sierpnia będziemy zatem trzymać kciuki! Drugie miejsce zajęły kolorowe gospodynie z Olesznej, a trzecie nasze faworytki z Woliborza. „Maryjo, prowadź nas” – śpiewał zespół Śnieżnik. Wszak „Bitwa Regionów” była dopełnieniem pielgrzymki KGW z diecezji świdnickiej. Życzymy smacznego! [kot]

Zdjęcie zwycięzców konkursu: UG Kłodzko.

Przeczytaj komentarze (3)

Komentarze (3)

dzisiaj, 6 godz temu
Błądzi to ten świat cały...
Emigrant dzisiaj, 8 godz temu
Doba czyli do - dożynki i ba - balety. Główna linia tego pudelkowego portaliku. A flaga Ukrainy to tylko dowód, że ktoś kto odpowiada za tą stronę jest zwyczajnie głupi. Bo o gorsze rzeczy nie podejrzewam.
Fanga dzisiaj, 7 godz temu
Cóżeś za postać ??? kto dał ci upoważnienie do oceny tegoż portalu??? Jakimi kryteriami chcesz się kierować ??? no i jakie twoje wykształcenie w ocenie stanu innych???? zastanów się nad sobą ....błądzisz człecze!!!!