RST w międzynarodowym konkursie

poniedziałek, 10.4.2017 11:28 852 0

Po raz trzeci Regionalna Szkoła Turystyczna w Polanicy-Zdroju uczestniczyła w Międzynarodowym Konkursie Kulinarnym „Smak Gościnności” w Myślenicach (województwo małopolskie). Finał III edycji konkursu odbył się 31 marca br., a tegorocznym tematem przewodnim była „jagnięcina podhalańska” (w minionych latach: jabłko z Raciechowic i kapusta charsznicka).

W konkursie wzięło udział 14 dwuosobowych zespołów z Polski i z zagranicy, które oprócz kulinarnych popisów musiały także przeprowadzić krótką prezentację na temat przygotowanej potrawy. Zespoły zakwalifikowane do finału po wcześniejszej selekcji, która zakończyła się 28 lutego br., musiały wykonać z wykorzystaniem jagnięciny podhalańskiej zakąskę zimną lub gorącą oraz danie zasadnicze.

Polanicką RST reprezentowali uczniowie klasy II Ga – Dominik Prętki i Marek Mierzwa pod opieką Agnieszki Ciuły. Młodzi kucharze przygotowali orientalną zupę z jagnięciną z grzybami shitake, makaronem ryżowym i prażonymi nerkowcami z kolendrą, a jako przekąskę gorącą: duszoną jagnięcinę z pieczonym topinamburem, musem z żółtego buraka, brokułem i pomidorowo-czosnkowym concase.

Na 14 drużyn kulinarnych, m.in. z Francji, Hiszpanii, Ukrainy, Węgier, Rumunii i Polski zespół z Regionalnej Szkoły Turystycznej otrzymał wyróżnienie, zajmując ostatecznie 6 miejsce. Serdecznie gratulujemy.

Główną ideą Międzynarodowego Konkursu „Smak Gościnności” jest promowanie i kultywowanie regionalnych i tradycyjnych produktów Małopolski, ochrona kulinarnego dziedzictwa kulturowego, a co za tym idzie pogłębianie wiedzy na temat produktów regionalnych i tradycyjnych. Uczniowie maja także okazję do rozwoju swoich zainteresowań zawodowych, pobudzenia kreatywności i pomysłowości oraz indywidualnej oceny swoich umiejętności. Zwłaszcza, że wśród jurorów było wielu wybitnych szefów kuchni.

Dodaj komentarz

Komentarze (0)

Nowy wątek