Doktorantka UPWr tworzy suplement zapobiegający insulinooporności

środa, 27.4.2022 08:00 484 1

Malwina Mularczyk ze Szkoły Doktorskiej UPWr pracuje nad stworzeniem suplementu, który będzie miał właściwości zapobiegające insulinooporności będącej podłożem syndromu metabolicznego u koni. Naukowczyni ma nadzieję, że jej praca będzie stanowić podłoże do badań w medycynie ludzkiej, ponieważ koń jest zwierzęciem modelowym w przypadku wielu chorób człowieka.

Doktorantka Szkoły Doktorskiej UPWr w swojej pracy naukowej zajmuje się izolacją bioaktywnych substancji z komórek bakteryjnych, drożdżowych i roślinnych. Mają one obniżać stres oksydacyjny, który jest czynnikiem wpływającym na rozwój insulinooporności.

– Insulinooporność jest poważną składową syndromu metabolicznego (EMS) u koni, który nasz zespół bada. To ważne badania i choć w tym momencie skupiamy się nad badaniem EMS, to ten zespół chorobowy jest także poważnym zagrożeniem dla ludzi. Coraz więcej osób umiera z powodu chorób metabolicznych, czyli otyłości, cukrzycy, niealkoholowego stłuszczenia wątroby, miażdżycy czy chorób sercowo-naczyniowych – tłumaczy Malwina Mularczyk, podkreślając, że badania mogą stanowić podłoże do dalszych badań w medycynie ludzkiej, ponieważ koń jest zwierzęciem modelowym w przypadku wielu chorób człowieka.

Obecnie doktorantka prowadzi badania nad drożdżami, które produkują astaksantynę, czyli związek należący do grupy karotenoidów. Astaksantyna to silny antyoksydant, a jej działanie przeciwutleniające jest nawet 54 razy większe od beta-karotenu, 65 razy większe od witaminy C i 550 razy większe od witaminy E.

– Badam wpływ otrzymanych substancji aktywnych na liniach komórkowych wątrobowych i tłuszczowych, bo są one najbardziej skorelowane z insulinoopornością. Teraz jestem na etapie badań nad wpływem astaksantyny, a wcześniej badałam probiotyki i postbiotyki, czyli produkty wyprodukowane przez bakterie kwasu mlekowego. Dążę do tego, by wytypować odpowiednie stężenia właściwej substancji, które dadzą efekt terapeutyczny – tłumaczy, dodając, że w dalszym etapie badań będzie chciała dobrać dawki suplementacyjne dla koni i porównać te same parametry, które porównywała na liniach komórkowych.

Celem badań Malwiny Mularczyk jest stworzenie ekonomicznie opłacalnego suplementu dla koni z bioaktywną substancją, który będzie hamował rozwój syndromu metabolicznego. – Dodatkowym wyzwaniem jest, by rozwinąć proces niskokosztowy, wtedy hodowcy chętnie będą podawać swoim zwierzętom suplement – mówi doktorantka, która stara się więc zoptymalizować proces produkcji, m.in. poprzez zwiększenie udziału związku, izolując go z drożdży metodą ekstrakcji i oczyszczania, stwarzając bardziej wydajny produkt.

Malwina Mularczyk realizuje doktorat pod opieką prof. Krzysztofa Marycza, kierownika Katedry Biologii Eksperymentalnej UPWr we Wrocławiu.

 

Przeczytaj komentarze (1)

Komentarze (1)

Nowy wątek
autor środa, 27.04.2022 20:10
A kto to jest " naukowczyni " ?