XX Dolnośląski Festiwal Zupy — zmierz się z innymi pasjonatami gotowania

piątek, 26.5.2023 16:22 304

Lubisz gotowanie i rywalizację? Jeśli tak, to koniecznie musisz wziąć udział w Dolnośląskim Festiwalu Zupy. Jest on organizowany już po raz dwudziesty w Jedlinie-Zdroju na Dolnym Śląsku. To doskonała okazja dla wszystkich, którzy lubią gotować i chcą podzielić się swoimi umiejętnościami z innymi.

Czym jest Dolnośląski Festiwal Zupy?

Dolnośląski Festiwal Zupy to niezwykłe wydarzenie, podczas którego swoje stanowiska przygotowuje wielu restauratorów. Serwują na nich różnego rodzaju lokalne potrawy. Wydarzenie to jest świetną okazją dla wystawców, aby zainteresować uczestników festiwalu swoją kuchnią oraz przekonać ich do odwiedzenia lokali. Z kolei mieszkańcy oraz turyści, którzy każdego roku chętnie uczestniczą w festiwalu, mają okazję spróbować wyjątkowych dań charakterystycznych dla tego właśnie regionu. Jest to wyjątkowe święto nie tylko dla dorosłych, ale i dla dzieci. Animatorzy dbają o to, aby najmłodsi nie nudzili się nawet przez chwilę.

Idea Dolnośląskiego Festiwalu Zupy

Festiwal ma na celu przede wszystkim wspierać oraz promować lokalnych przedsiębiorców, którzy prowadzą lokale gastronomiczne i chcą pokazać się szerszej publiczności. Ma on na celu także propagować kulturę Dolnego Śląska. To wydarzenie jest wyjątkowe ze względu na to, że w jury festiwalu w poprzednich edycjach zasiadało wielu cenionych kucharzy. Jednym z nich był Jakub Kuroń oraz Wojciech Harapkiewicz. W ostatniej edycji w fotelu jurorskim zasiadał natomiast dr hab. Piotr Gryszel, czyli znany w całym kraju dolnośląski naukowiec i autor cenionych przewodników po najciekawszych miejscach na kulinarnej mapie Polski.

W jury w tym roku nie mogło zabraknąć także Redaktor Polskiego Radia Wrocław, czyli Barbary Szeligowskiej. Będzie wspierana przez Maję Drapich (Przewodniczącą Rady Miasta w Jedlinie-Zdroju), Beatę Siworską (pracującą w Gazecie Wyborczej) oraz wspomnianego już Wojciecha Harapkiewicza. Szefem jury będzie natomiast wybitny kucharz, czyli Mikołaj Rey. To właśnie do niego będzie należał decydujący głos.

Co trzeba wiedzieć o Dolnośląskim Festiwalu Zupy?

Podczas festiwalu jury wybierze najlepszą dolnośląską zupę. Organizatorem wydarzenia jest Centrum Kultury w Jedlinie-Zdroju. Uczestnikami mogą zostać przedsiębiorcy działający w branży gastronomicznej, a także wszyscy pasjonaci gotowania. Zapraszamy do udziału m.in. podmioty prowadzące gospodarstwa agroturystyczne, restauracje oraz zajazdy. Jeśli działasz w branży gastronomicznej i dodatkowo chcesz promować region Dolnego Śląska, zachęcamy do wysłania zgłoszenia.

Jakie nagrody można wygrać w konkursie na najlepszą zupę?

Zwycięzca oprócz wygranej na kwotę 1500 zł otrzymuje również Złotą Wazę, a także Certyfikat Dobrego Smaku wystawiony przez Mikołaja Reya. Uczestnicy, którzy zajmą drugie oraz trzecie miejsce otrzymują Srebrną i Brązową Wazę, nagrody pieniężne w wysokości kolejno 1000 oraz 500 zł oraz wspomniany certyfikat. Dodatkowo każdy z uczestników otrzyma potwierdzenie wzięcia udziału w wydarzeniu. 

Jak wziąć udział w konkursie?

Aby wziąć udział w konkursie, trzeba wysłać formularz zgłoszeniowy, w którym niezbędne jest podanie nazwy zupy oraz składników, które zostaną użyte do jej przygotowania. Zgłoszenia przyjmowane są do 12 czerwca. Przez ten czas internauci mogą oddawać głosy na zgłoszone zupy na stronie ckjedlina.pl. Warto się pospieszyć, gdyż pierwszych 20-stu restauratorów, którzy zgłoszą swoją chęć uczestnictwa w konkursie, zostanie nagrodzonych voucherami na przejazd torem saneczkowym w Jedlinie-Zdroju.

II etap konkursu odbędzie się w dniu wydarzenia, czyli 25 czerwca 2023 roku w Parku Zdrojowym w Jedlinie-Zdroju. Uczestnicy, którzy zakwalifikują się do tego etapu, muszą tego dnia dostarczyć litr zupy do jury konkursu, które będzie obradować w Miejskiej Bibliotece Publicznej w Jedlinie-Zdroju. To właśnie w tym miejscu zostanie wybrana najlepsza zupa.

Każdy uczestnik finału może liczyć na zagwarantowane przez organizatora miejsce wyposażone w namiot, stół oraz krzesła. Warunkiem jest jednak sprzedaż co najmniej 30 litrów zupy w cenie 5 zł za 200 ml porcję. 

Uczestnictwo w wydarzeniu to przede wszystkim świetna okazja do zaprezentowania swoich umiejętności szerszej publiczności. Jeśli chcesz propagować lokalne tradycje oraz być częścią tego niesamowitego wydarzenia - prześlij nam swoje zgłoszenie już dziś. Więcej informacji znajdziesz na https://ckjedlina.pl/festiwal-zupy-2023/.