"Dietojarska kuchnia żydowska" Fani Lewando

wtorek, 20.10.2020 09:17 3317 0

Fania Lewando przed wojną prowadziła w Wilnie popularną restaurację serwującą wegetariańskie specjały kuchni Żydów aszkenazyjskich. Gotowała zdrowo, a jej kulinarny kunszt był ceniony – w jej restauracji stołowała się wileńska bohema, a jej dania pokochał Marc Chagall. Wypłynęła również w ekskluzywny rejs statkiem Batory jako szefowa kuchni serwującej koszerne potrawy.
Tuż przed wybuchem drugiej wojny światowej wydała książkę. Niestety, w 1941 roku ślad po Fani zaginął, a książka przepadła w wojennej zawierusze. Po latach została odnaleziona na targach antykwarycznych.

My postanowiliśmy wydać ją po polsku, a w jej przetłumaczeniu pomogły nam dziewczyny z grupy Mecyje. Jak same mówią; „Książka Fani to nie tylko zbiór wegetariańskich receptur. To również pełna hałd mąki, wywrotek masła, bitej śmietany i wzburzonych drożdży eskapada do fantastycznego świata, którego już nie ma”.

W książce znajdują się m.in. przepisy na chałki, złociste latkes, doskonałe czulenty i nie tylko.

Dodaj komentarz

Komentarze (0)