KOMUNIKATY.doba.pl - nowy cennik!
mpk
LOTTO

wtorek, 18 czerwca 2024

Marka, Elzbiety

TO NIE PRZYPADEK, TO PRZEZNACZENIE

poniedziałek, 29.9.2014 09:17 , odsłony: 2167
kategorie artykułu:

Z czego słynie Strzegom? Oczywiście z granitu. Nic, więc dziwnego, że nazwę tego kamienia nosi położony w samym sercu miasta hotel. Tak do niedawna nazywała się również jego restauracja. Nazywała, bo dziś w jej miejscu mieni się inny kamień – szafir. 

- Obejmując lokal po poprzednich właścicielach zmieniliśmy nazwę. Szafir to także kamień, a kamień to symbol Strzegomia. Chcemy prowadzić restaurację inną niż dotychczas, taką naszą restaurację – mówi Renata Pawlik, właścicielka „Szafiru”.

Wraz z mężem posiadają hurtownię owoców i warzyw. Jednak prowadzenie restauracji było jej marzeniem od zawsze. Pasję do gotowania przejęła po mamie i to ona wspierała ją w dążeniu do celu. 

Lubiłam eksperymentować w kuchni, a efekty tych eksperymentów zachwalali znajomi i przyjaciele. Dzisiaj goszczę ich w mojej restauracji. To spełnienie marzeń, a może przeznaczenie, bo prowadzę lokal w miejscu, w którym raczkowałam - to tutaj zdobywałam pierwsze szlify podczas praktyk szkolnych. „Szafir” traktuję jak drugi dom. Spędzam tu połowę mojego życia i nic dziwnego, że pracownicy to niemal moja rodzina. – dodaje Pani Renata. 

A’propos rodziny. Nic nie kojarzy się z nią bardziej, niż rodzinne obiadki. Na takie właśnie w „Szafirze” trafimy. Restauracja serwuje zestawy obiadowe w przystępnej cenie, a co ciekawe, gdy nie do końca pasuje nam danie z karty, zawsze można się umówić z kucharzem i skomponować swój posiłek.

Pan Paweł przyszedł na kawę i poprosił o zwykłą sypankę taką, jaką pija codziennie.

- W filiżance, czy w takim domowym kubku? – spytała kelnerka.

 To właśnie oddaje klimat tej restauracji. Tu jest rodzinnie jak w domu. Właściciele dbają o dobrą kuchnię i atmosferę. Swojsko i smacznie. Do gotowania wykorzystuje się produkty z własnej hurtowni w zależności od tego, co daruje sezon. Prawdziwe hity to zupa-krem ze szparagów, kurkowa, zupa z dyni, placek po węgiersku, pieczarki w cieście piwnym, placki z cukini, gyros z talarkami, polędwiczki wieprzowe w sosie borowikowymi, wołowina w różnej postaci i wiele innych, których nie sposób wymienić. Właściciele sami stołują się w restauracji. Dlaczego? „Bo tu jest jak w domu „– mówią dzieci państwa Pawlików. Podobnie twierdzi stały gość „Szafiru”, nauczycielka pani Renaty ze szkoły gastronomicznej. 

O smaku i klasie restauracji mogą świadczyć wypowiedzi jej klientów na FB. Ty również możesz do nich dołączyć. 

 

Restauracja „SZAFIR”

Rynek 39
58-150 Strzegom

tel. 721 065 442

 

KONKURS!

Dla czytelników Doba.pl Restauracja „Szafir” ufundowała kolację dla 2 osób.

Wystarczy odpowiedzieć na pytanie: O jakim kolorze oczu mówi się szafirowe?

Odpowiedzi należy przesyłać do 5 października 2014 na adres: konkursydsw@doba.pl

Zwycięzca zostanie poinformowany telefonicznie.

 
poniedziałek, 17.2.2020 11:29
1
środa, 10.10.2018 10:47
1
czwartek, 22.6.2017 12:19
czwartek, 22.6.2017 11:58
3
sobota, 3.10.2015 08:10
3
środa, 23.9.2015 16:30
12
Autorejestrowanie
Autorejestrowanie
Sprzęt rehabilitacyjny
Sprzęt rehabilitacyjny
Basen Fitness Aquarius
Basen Fitness Aquarius
Impress kurs tańca
Impress kurs tańca
Radiotaxi BIS
Radiotaxi BIS
PRZEGLĄDY REJESTRACYJNE
PRZEGLĄDY REJESTRACYJNE
OSiR Dzierżoniów
OSiR Dzierżoniów
Studio Językowe Status
Studio Językowe Status
Restauracja Gaspar
Restauracja Gaspar
Autocentrum JOL-LAK
Autocentrum JOL-LAK
test