Smaki świata na dzierżoniowskim rynku
Zapraszamy na pierwszy zlot Food Trucków w Dzierżoniowie przy dobrej muzyce, smacznym jedzeniu, zabawach i konkursach. W najbliższy weekend 18 i 19 listopada będzie można zasmakować w potrawach z wielu zakątków świata.
Energii doda przybyłym kawa ze świeżo palonych ziaren i owocowe szaszłyki w belgijskiej czekoladzie. Spragnionym mocnych wrażeń smakowych posmakuje zapewne klasyka meksykańskiego streetfoodu – buritto, chilli con carne, quesadilla czy carnitas. Nie zabraknie klasyki kuchni amerykańskiej, czyli wołowych burgerów, jakie można kupić na ulicach największych amerykańskich miast, ale i świeżych, ręcznie robionych buł na parze, wypełnionych rwaną karkówką w towarzystwie ciekawych dodatków i przepysznych sosów lub propozycji z kurczakiem, smażonymi krewetami i smażonym serem.
Oczywiście będzie też typowo polski akcent dla miłośników góralskiego jadłospisu - grillowane pstrągi, pyszne golonki i szaszłyki, a także oscypki z żurawiną. Wszystko prosto z Beskidów. A może wolisz zasmakować orientu? Proponujemy kuchnię japońską i tajską. A dla mniej odważnych w eksperymentowaniu kulinarnym – po prostu zapiekanki – klasyczne, ale w nowej odsłonie.
Spragnieni deseru? Będzie i to. Gofry w połączeniu z delikatną śmietaną, owocami i posypkami, lody w rulonikach ułożone w kubeczkach, do tego oryginalna bąbelkowa receptura wprost z Hong Kongu. Albo węgierskie kołacze. Przygotowywane na miejscu, ze świeżo wyrobionego ciasta drożdżowego, następnie nawijane na drewniany wałek i wypiekane w specjalnym piecu, podawane na słodko lub słono idealnie łączą się z kawą lub mlekiem. Dla smakoszy będą też hiszpańskie wegetariańskie churros i ekskluzywna włoska czekolada na gorąco.
Źródło: UM Dzierżoniów
Przeczytaj komentarze (12)
Komentarze (12)