Żywność, którą zabierzesz ze sobą wszędzie

czwartek, 29.7.2021 11:22 155

Miłośnicy górskich wędrówek i biwakowania dobrze wiedzą o tym, jak istotna jest waga plecaka. Żeby nie tracić mobilności, często musimy dokonywać redukcji w ekwipunku. Często zapominamy o tym, że możemy sięgnąć po znacznie lżejsze zamienniki. Czym możemy skutecznie zastąpić dotychczas spożywane posiłki?

W laboratoriach od wielu lat pracowano nad tym, by zmniejszyć wagę posiłków, które zabieramy ze sobą w odległe miejsca na kuli ziemskiej. Nieważne, czy będzie to górska wycieczka, czy rejs po oceanie, istotne jest to, by mieć ze sobą odpowiednio dużo kalorii. Okazuje się, że niezbędna dawka kalorii wcale nie musi być ciężka

Potrzeba matką potrzebnych wynalazków

Ludzie, przekraczając nieustannie kolejne granice, pragnęli doskonalić swoje techniki eksploracji świata. Często problem stanowił fakt, że dostanie się do wybranych miejsc z dala od cywilizacji z plecakiem wypchanym po brzegi, stawało się coraz bardziej uciążliwe. Co najgorsze, w jego wnętrzu znajdowało się jedynie to, co niezbędne. Jednak okazało się, że da się coś z tym zrobić.

Wynalazkiem, na który czekali z utęsknieniem wszyscy wędrowcy, okazała się żywność liofilizowana. Zapakowana w torebkach i ważąca tak niewiele, a przy wciąż sycąca. Co najważniejsze, zapewnia odpowiednie źródło energii. Sekretem przygotowania takich dań jest unikatowa technika, dzięki której powstają.

W wyniku procesu liofilizacji dochodzi do wstępnego zamrożenia preparatu, a następnie do odciągnięcia z niego wody. To powoduje znaczną redukcję masy produktu. Samo przygotowanie takiego posiłku polega na zalaniu go wodą. Wówczas danie wraca do pierwotnego stanu sprzed liofilizacji i jest gotowe do spożycia.

Dobre, bo polskie, a zarazem swojskie

Duży wybór produktów to dobra wiadomość dla wszystkich prowadzących aktywny tryb życia. Dziś możemy wybierać spośród produktów wielu marek, które mają w swojej ofercie żywność liofilizowaną. Co ciekawe wśród nich są także polskie firmy, które zyskały uznanie na rynku globalnym.

Dopracowane nie tylko pod kątem smaku produkty Lyo Food są doskonałą opcją dla tych, którzy cenią sobie najwyższą jakość. Dania produkowane w Polsce oparte są w głównej mierze na plonach lokalnych dostawców, co dodatkowo wpływa na ich smak. Mamy tu do czynienia ze zdrowymi posiłkami z długą datą przydatność.

W obecnej ofercie Lyo Food znajdziemy nie tylko dania z mięsem, ale także wegetariańskie, wegańskie, bezglutenowe oraz bez laktozy. Dzięki temu niezależnie od praktykowanej przez nas diety możemy sięgnąć po odpowiedni dla siebie produkt o odpowiednio wysokiej zawartości energetycznej. W porównaniu do tradycyjnych dań gotowych dania liofilizowane są pozbawione szkodliwej chemii.

Prowadzący aktywny tryb życia mogą pokonywać znaczne dystanse bez obaw, że braknie im sił. Wybierając dania liofilizowane, oszczędzą sobie dźwigania nadprogramowych kilogramów, stając się tym samym w pełni mobilnymi. To doskonała opcja nie tylko na biwak pod namiotem, ale nawet na jednodniową wycieczkę w góry, kiedy potrzebujemy posilić się prostym w przygotowaniu, kalorycznym posiłkiem.