Startuje Akademia Gastro: 25 bezpłatnych szkoleń i warsztatów

wtorek, 21.3.2023 13:45 166 0

Startuje Akademia Gastro, czyli cykl 25 bezpłatnych szkoleń i warsztatów dla osób, które myślą o rozpoczęciu swojej przygody z biznesem gastronomicznym we Wrocławiu, przygotowany przez Biuro Rozwoju Gospodarczego we współpracy z Katedrą Żywienia Człowieka Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Spotkania będą trwać od 22.03 do 27.04 i będą miały charakter otwarty. Przyjść może każdy, ale trzeba się zarejestrować. Szczegóły w harmonogramie na stronie: www.wroclaw.pl/akademia-gastro

Zaczynamy we  środę,  22 marca o godz. 10:00 w Barze Barbara przy ul. Świdnickiej.
W spotkaniu wezmą udział znani wrocławscy restauratorzy, którzy opowiedzą, jak zaczynali i co jest ważne przy otwieraniu i prowadzeniu własnej restauracji? Ile trzeba mieć pieniędzy na start? Czy warto zaczynać przygodę z gastro biznesem? Jakie są szanse i zagrożenia? Oraz - jak przetrwać i być elastycznym w trudnych czasach?

Będziemy gościć Piotra Staszczyńskiego (Passibus), Andrzeja Frymara (Bratwursty, Shrimp House, Pizza Piazza), Izabellę Płóciennik (Aksameet), Michała Kościukiewicza (ElGordito), Romana Kaszczuka (Meatologia), Patricio Ivankovica (Pampa), Kartikey’a Johri (Masala), Piotra Nowaka (Locals Only), Zbigniewa Koźlika (Golden Records), dr inż. Danutę Figurską-Ciurę (Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu), Grzegorza Oczowińskiego (Whisky in the Jar, Browar Stu Mostów) oraz Irka Solickiego (Horeca+).

Kolejne szkolenia i warsztaty będą związane istotnymi elementami prowadzenia gastro biznesu – kalkulacją kosztów, przygotowaniem biznesplanu, nawiązywaniem współpracy z dostawcami, zdobywaniem niezbędnych zezwoleń, kompletowaniem wyposażenia, wymogami Sanepidu i dokumentacją HACCAP. Kończymy ciekawym blokiem, jak promować własną restaurację w mediach społecznościowych.

Celem Akademii Gastro jest niwelowanie mentalnych barier wejścia do branży gastro wynikających z braku wiedzy i doświadczenia Chcemy pomóc młodym biznesom w rozpoczęciu i funkcjonowaniu w branży gastronomicznej we Wrocławiu oraz ułatwić nawiązanie współpracy i wymiany doświadczeń z czynnymi  gastronomikami, a także odmitologizować kontakt z instytucjami administracji państwowej – UM Wrocławia, ZUS, US, IAS.

Biuro Rozwoju Gospodarczego chce wspierać rozwój branży gastro we Wrocławiu, m.in. przez zwiększenie różnorodności i jakości lokalnych usług gastronomicznych oraz pomagać w radzeniu sobie ze skutkami pandemii i kryzysu związanego z wojną w Ukrainie.

Zależy na kształtowaniu i wspieraniu marki gastronomicznej Wrocławia. Projekt jest elementem wsparcia postaw przedsiębiorczych u mieszkańców miasta, przeciwdziałania bezrobociu i powrotu na rynek pracy osób biernych zawodowo.

Partnerzy projektu: Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu – Katedra Żywienia Człowieka (partner główny), CRZ Krzywy Komin, ARAW, ZUS Wrocław, PUP Wrocław, IAS Wrocław, PIFE, Fundusz Regionu Wałbrzyskiego.

Dodaj komentarz

Komentarze (0)