Mniej mięsa we Wrocławiu - happening na Rynku

sobota, 20.6.2020 15:15 531 0

Wrocławska grupa Greenpeace podzieliła się z mieszkańcami pomysłami na ograniczenie ilości spożywanego mięsa. Oprócz dużej dawki inspiracji wolontariusze i wolontariuszki obdarowali zainteresowanych świeżymi owocami i warzywami.

Roślinny happening, który odbył się 20 czerwca na wrocławskim rynku, był częścią Światowego Tygodnia bez Mięsa. Jest to ogólnoświatowy projekt, który rozwinął się w 2018 roku na podstawie obchodzonego od wielu lat Dnia bez Mięsa. Ma on na celu zwiększenie świadomości problemów wiążących się z produkcją i konsumpcją mięsa, a także wskazanie możliwych alternatyw dla produktów mięsnych. Greenpeace od początku wspiera tę inicjatywę.

W tym roku Tydzień bez Mięsa ma miejsce od 15 do 21 czerwca i na ten czas Greenpeace Polska proponuje wyzwanie pod hasłem #PoProstuMniej #LessMeatMoreVeg (mniej mięsa, więcej warzyw). Grupa Wrocławska postanowiła dobrze wykorzystać ten czas i wyjść ze swoimi pomysłami bezpośrednio do ludzi. Na rynku, w okolicy Pręgierza    wolontariusze i wolontariuszki rozdawali przechodniom świeże warzywa, owoce, a także ulotki informujące o całej akcji. Taka forma działania zapewniła swobodną, przyjazną atmosferę, w której przekazywane były jednak bardzo poważne treści. Nadmierne spożycie mięsa prowadzi nie tylko do problemów zdrowotnych – przemysłowa produkcja mięsa to także cierpienie zwierząt, ogromne zużycie wody ( jeden bezmięsny posiłek w tygodniu to oszczędność wody, jaką zużywa codziennie 9 osób), a także katastrofalne skutki dla przyrody i klimatu.

Na szczęście, możemy to zmieniać już na poziomie jednostki – i do tego namawiają członkinie i członkowie wrocławskiej grupy Greenpeace. Tłumaczą przy tym, że nie trzeba przechodzić od razu na wegetarianizm czy weganizm – drobne zmiany naszych codziennych przyzwyczajeń mają ogromne znaczenie.

Dodaj komentarz

Komentarze (0)