Jak wybrać najlepsze masło orzechowe? Czy można je jeść codziennie?
Masło orzechowe to krem znany i lubiany na całym świecie, zarówno przez dzieci, jak i osoby dorosłe. Produkty o dobrym składzie zawierają mnóstwo korzystnych dla zdrowia składników odżywczych, witamin i minerałów. Z drugiej strony obecność zmielonych na gładką masę orzechów sprawia, że krem jest również dość kaloryczny. Czy wobec tego może być on codziennym składnikiem diety? Jakie są rodzaje masła orzechowego i na co zwracać uwagę, wybierając najlepszy produkt? Podpowiadamy!
Czym jest i jak powstaje masło orzechowe?
Pośród wielu bogatych w składniki mineralne kremów orzechowych i smarowideł dostępnych w sklepie online z bakaliami i zdrową żywnością Promienie Słońca, na szczególną uwagę zasługuje masło orzechowe. Jest to produkt uwielbiany przez dzieci i dorosłych, który powstaje poprzez zmiksowanie różnego rodzaju orzechów na gładką pastę. W kolejnym etapie tak powstały krem można wzbogacić o wybrane dodatki, na przykład kawałki orzechów, kakao czy kuleczki ryżowe. Masło orzechowe jest posiłkiem sycącym i dodającym energii; doskonale nadaje się jako propozycja na pierwsze lub drugie śniadanie.
Z jakich orzechów najczęściej produkuje się masła?
Najpopularniejszym masłem orzechowym jest krem produkowany z orzeszków ziemnych, zwanych również arachidowymi. Na rynku spożywczym można również znaleźć pasty produkowane z orzechów nerkowca, pistacji, migdałów, a także mieszanek. Bardzo ciekawą i zdrową propozycją jest krem sezamowy Tahini, dostępny w sklepie internetowym Promienie Słońca. Duża różnorodność sprawia, że z pewnością każdy znajdzie masło orzechowe idealne dla siebie. Kremy różnią się smakiem i aromatem, konsystencją, wartościami odżywczymi oraz zawartością białek, węglowodanów i tłuszczów.
Jakie właściwości odżywcze ma masło orzechowe?
Masło orzechowe o dobrym składzie ma zbliżone wartości odżywcze do ziaren, z których zostało wyprodukowane. Są tu więc spore ilości białka, błonnika pokarmowego, witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Badania wykazały, że regularne spożywanie określonej ilości orzechów ma pozytywny wpływ na funkcjonowanie ludzkie organizmu. Wspomaga układ nerwowy i pracę serca, minimalizuje ryzyko rozwoju chorób cywilizacyjnych takich jak cukrzyca czy depresja. Spożywanie orzechów ponadto korzystnie oddziałuje na mózg: wspomaga koncentrację, pomaga w skupieniu i nauce.
Czy masło orzechowe jest kaloryczne?
Pomimo szeregu właściwości odżywczych, masło orzechowe - jak i same orzechy - to dość kaloryczny składnik diety. Z tego względu jedzenie produktów na bazie orzechów w zbyt dużej ilości może skutkować wzrostem masy ciała. Warto więc dbać o różnorodność posiłków i rozsądnie komponować jadłospis. Masło orzechowe to mnóstwo cennych dla organizmu witamin i minerałów, nienasyconych tłuszczów i białka. Regularne spożywanie orzechów wpływa pozytywnie na wzrok, procesy myślowe i pamięć, a także ponosi ogólną wydajność. Masło orzechowe jest więc produktem zalecanym w diecie, ale w kontrolowanych ilościach (dostosowanych do stanu zdrowia, wieku i masy ciała).
Czy masło orzechowe można spożywać codziennie?
W sklepie online z bakaliami i orzechami Promienie Słońca znajduje się duży wybór różnych kremów i smarowideł, w tym masła orzechowe. Te pasty uwielbiają zarówno dorośli, jak i dzieci. Czy masło orzechowe powinno być jednak codziennym składnikiem diety? Zdecydowanie lepiej postawić na różnorodność i urozmaicanie posiłków. Trzeba pamiętać, że orzechy i produkty na ich bazie są zdrowe, ale zawierają sporo kalorii. Komponując jadłospis, dobrze jest bazować na różnych źródłach węglowodanów, tłuszczów i witamin. Masło orzechowe od czasu do czasu można zastąpić innym rodzajem smarowidła lub postawić na przekąski w formie orzechów, suszonych owoców lub bakalii.
Na co zwracać uwagę, wybierając najlepsze masło orzechowe?
Na rynku spożywczym możemy znaleźć ogromny wybór różnego rodzaju smarowideł, kremów i maseł orzechowych. Przed spożyciem każdego z tych produktów warto upewnić się, że nie mamy alergii na żaden ze składników pasty - orzechy to jeden z silniejszych i współcześnie często spotykanych alergenów! Na co jeszcze zwracać szczególną uwagę, wybierając najlepsze masło orzechowe?
Jak najprostszy skład
Najlepsze masła orzechowe to te o jak najprostszym składzie. Wystrzegaj się konserwantów, barwników, regulatorów i innych chemicznych dodatków. Rzadziej sięgaj również po produkty z zawartością cukru, soli i oleju palmowego. Najlepiej, żeby składnikiem masła było 100% wybranych orzechów (na przykład arachidowych czy laskowych).
Konsystencja i obecność dodatków
Tradycyjne masło orzechowe ma gładką konsystencję. Może to jednak zmienić obecność dodatków (na przykład kawałków orzechów, wiórek kokosowych, kuleczek ryżowych itp.). Wybór kremu z dodatkami zależy od własnych upodobań i preferencji.
Sposób pakowania
Współcześnie bardzo wiele mówi się o ochronie środowiska. Kupując masła orzechowe, warto wybierać firmy, które wspierają ideę Zero Waste i ograniczają użycie plastiku. Kremy będą też mieć o wiele lepsze walory smakowe, jeśli będą zapakowane w szklany słoik, niż w plastikowy pojemnik.