We Wrocławiu podsumowano tegoroczną edycję unijnego "Programu dla szkół"

środa, 11.7.2018 13:51 794 0

10 lipca w Szkole Podstawowej nr 63 we Wrocławiu podsumowano tegoroczną edycję unijnego ”Programu dla szkół”. Zaprezentowano osiągnięcia projektu w skali całego kraju oraz szczegółowe dane z województwa dolnośląskiego. Oprócz przedstawicieli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, oraz dyrektora szkoły, w spotkaniu wzięła także udział dietetyczka, która przybliżyła gościom podstawowe zasady zdrowego żywienia, podkreślając rolę jaką regularne spożywanie drugiego śniadania odgrywa w prawidłowym rozwoju dzieci.

”Program dla szkół” to unijny program będący kontynuacją dwóch projektów: ”Mleko w szkole” oraz ”Owoce i warzywa w szkole”, które od roku szkolnego 2017/2018 stanowią jedno działanie. Program ten polega na dostarczaniu dzieciom owoców i warzyw oraz mleka i produktów mlecznych. W kończącym się właśnie roku szkolnym lista produktów obejmowała: jabłka, gruszki, śliwki, truskawki, soki owocowe, warzywne i mieszane, marchewki, rzodkiewki, paprykę słodką, kalarepę, pomidorki, mleko białe, serki twarogowe, jogurty i kefiry naturalne.

Program ma propagować wśród dzieci zdrowe nawyki żywieniowe poprzez udostępnianie im produktów mlecznych oraz owocowo-warzywnych, tak, by dzieci od najmłodszych lat polubiły ich naturalny smak. Oprócz promowania zdrowej diety program ma również pokazać dzieciom skąd pochodzą owoce i warzywa oraz produkty mleczne, jak są uprawiane i produkowane.

Program obejmuje liczne działania o charakterze edukacyjnym realizowane w części przez szkoły podstawowe tj.: promowanie wspólnego przygotowywania i spożywania drugiego śniadania czy organizowanie warsztatów oraz wycieczek tematycznych. Istotnym elementem działań promocyjnych i edukacyjnych jest postać Chrumasa – animowanego bohatera, który w zabawny sposób prezentuje dzieciom zasady zdrowego żywienia. Można go zobaczyć w telewizji, Internecie oraz w materiałach drukowanych. Głównym celem działań promocyjnych jest zwiększenie rozpoznawalności Programu oraz budowanie świadomości rodziców dotyczącej ich roli w kształtowaniu prawidłowych nawyków żywieniowych dzieci.

Budżet programu w roku szkolnym 2017/2018 wyniósł ok. 237,5 mln złotych, w tym: 117,4 mln z budżetu UE oraz 120,1 mln z budżetu krajowego. W skali całego kraju produkty dostarczane w ramach „Programu dla szkół” dotarły do ok. 1.8 mln uczniów klas I – V szkół podstawowych, czyli 92% dzieci z grupy docelowej. Oznacza to wzrost liczby odbiorców o 470 tysięcy w stosunku do poprzedniej edycji. Owoce i warzywa dostarczano do 12 462 szkół podstawowych, zaś mleko i produkty mleczne – do 12 697 placówek. Łącznie w trakcie całego roku szkolnego 2017/2018 dzieci z klas I-V szkół podstawowych spożyły: 162,38 mln porcji owoców i warzyw oraz 143,68 mln porcji mleka i produktów mlecznych.

W województwie dolnośląskim w I semestrze roku szkolnego 2017/2018 warzywa i owoce dostarczano do 707 szkół, a mleko i produkty mleczne – do 726 szkół. Natomiast w II semestrze warzywa i owoce dostarczano do 726 szkół, a mleko i produkty mleczne – do 731 szkół. Liczba uczniów uczestniczących w Programie w komponencie owocowo-warzywnym to ok 126,76 tys. dzieci oraz 125,40 tys. dzieci w komponencie mlecznym. Liczba porcji udostępnianych dzieciom w ramach programu w województwie dolnośląskim w roku szkolnym 2017/2018 wyniosła: 11,41 mln owoców  i warzyw oraz 10,03 mln porcji mleka i produktów mlecznych. 

„Program dla szkół” jest pozytywnie odbierany i oceniany zarówno przez szkoły, jak i młodych konsumentów. Z ankiet przeprowadzonych przez KOWR w 6400 szkołach podstawowych objętych Programem wynika, że:

  • 95% dzieci chętnie spożywa produkty owocowo-warzywne;
  • 92% dzieci chętnie spożywa produkty mleczne
  • 98% szkół uważa, że porcje owocowo-warzywne są skomponowane prawidłowo;
  • 99,5% szkół sprawdza jakość dostarczanych produktów;
  • 95% szkół uważa, że częstotliwość dostarczanych produktów jest wystarczająca.
Dodaj komentarz

Komentarze (0)

Nowy wątek