Świat pasjonatów wina w Kinie Nowe Horyzonty

czwartek, 26.4.2018 11:30 529 0

W najbliższą sobotę, 28 kwietnia o 18.00, podróż do świata ludzi obdarzonych wyjątkowym smakiem i ponadprzeciętną wiedzą. We wrocławskim Kinie Nowe Horyzonty zobaczymy „Somm” – film portretujący środowisko mistrzów (i kandydatów do) sztuki sommelierstwa, czyli pasjonatów najlepszego wina. Po seansie – spotkanie z Wojciechem Cyranem, ambasadorem marki Jacob’s Creek. Zapraszamy także na warsztaty z wine paring (czyli umiejętnego dobierania wina do jedzenia) w Food Think Tank.

Master Sommelier Exam to prestiżowy test dla sommelierów. W jego 50-letniej historii jedynie 200 osobom udało się z powodzeniem zakończyć ten egzamin. Samej procedurze nigdy nie towarzyszyły kamery. Aż do teraz!

Za każdym razem duże grono kandydatów na mistrzów poświęca na przygotowania mnóstwo czasu, a nierzadko cierpi na tym ich życie prywatne i zawodowe. Niewielu ostatecznie stawało przed Radą Mistrzów Sommelierów, a jeszcze mniej z nich kończyło to spotkanie sukcesem. Przebieg egzaminu trzymany jest w ścisłej tajemnicy, podobnie jak same obrady. Nikt jeszcze nie miał okazji nakręcić tego, co się dzieje podczas testu.

Pierwszą osobą, która tego dokonała, był Jason Wise, reżyser „Somma”. W jego filmie poznajemy zarówno opowieści ludzi owładniętych pasją, jak i kulisy funkcjonowania świata wysokogatunkowego wina. „Somm” to historia czwórki przyjaciół, którzy podchodzą do egzaminu, mającego doprowadzić ich na wyżyny sommelierstwa. Film powstawał przez 3 lata, a w tym czasie ekipa odwiedziła 6 krajów – m.in. Stany Zjednoczone, Niemcy, Francję i Włochy.

Warsztaty z wine parring

Przed pokazem filmu „Somm”, o 12.00 zapraszamy do wrocławskiej pracowni Food Think Tank na warsztaty, w ramach których poznamy metody odpowiedniego doboru wina do jedzenia. Zajęcia poprowadzi Wojtek Cyran – ambasador marki Jacob’s Creek, który winiarskie szlify zdobywał pracując i szkoląc się we Francji, Wielkiej Brytanii, Australii i Hiszpanii. Opowie, co kryje się za wyjątkowym smakiem win z Australii oraz udzieli wskazówek, jak dobierać wino do potraw, by wydobyć z ich smaku to, co najlepsze.

Dodaj komentarz

Komentarze (0)

Nowy wątek