Browar Pivovsky ze Świdnicy zdobywcą Złotego Lauru na 9. Wrocławskim Festiwalu Dobrego Piwa

poniedziałek, 16.7.2018 00:00 4227

Jest ich czwórka i pochodzą  ze Świdnicy. Potrafią docenić dobre piwo, a biznes piwny otworzyli z zamiłowania do złotego trunku. Browar Pivovsky, bo o nim mowa, tworzy czwórka przyjaciół, miłośników dobrego piwa, którzy podczas licznych rozmów postanowili zaryzykować i przejść od słów - do czynów. 

- Od momentu narodzenia się piwnej rewolucji w Polsce szukaliśmy nowych smaków, testowaliśmy różne browary. Temat warzenia piwa często przewijał się w naszych dyskusjach. W końcu zamiast rozmawiać, zrobiliśmy pierwszy krok i zaczęliśmy warzyć piwo – o początkach Browaru Pivovsky opowiada Bartek, współwłaściciel firmy. – Jesteśmy browarem kontraktowym, czyli posiadamy receptury, surowce i własnego piwowara, ale piwo warzymy korzystając z infrastruktury innego browaru. Stworzenie własnego browaru wymaga znacznych nakładów finansowych, którymi na tę chwilę nie dysponujemy a dzięki współpracy z innym browarem możemy realizować swoje pasje bez konieczności ponoszenia kosztów na zakup własnej infrastruktury. Firma powstała w marcu tego roku, ale swój debiut oficjalnie świętowaliśmy 8. czerwca podczas 9. Wrocławskiego Festiwalu Dobrego Piwa. Jesteśmy niezmiernie dumni, że nasze piwo FRAGOLA Strawberry Milkshake IPA okazało się piwem roku 2018 i zdobyło Złoty Laur na festiwalu we Wrocławiu. Podczas przygotowań do festiwalu, nawet nam przez myśl nie przyszło, że zdobędziemy jakiekolwiek wyróżnienie. Byliśmy mega zaskoczeni tak dobrym odbiorem ze strony głosujących. Warto zaznaczyć, że piwa na festiwalu oceniali odwiedzający ten event za co serdecznie dziękujemy wszystkim głosującym na naszą strawberry milkshake Fragolę.  

Na chwilę obecną piwo dostępne jest w multitapach we Wrocławiu i Łodzi. Piwo w butelkach trafiło już do hurtowni we Wrocławiu i Warszawie, a niebawem będzie również dostepne w Poznaniu. Mieszkańcy Wałbrzycha znajdą je w Chłodni – Sklep z Piwem. Docelowo Browar Pivovsky chce być obecny w jak największej liczbie barów i sklepów z piwem kraftowym. W produkcji wykorzystuje się słody: monachijski, pale ale, pszeniczny i karmelowy; chmiele: Citra, Mosaic, Amarillo i inne oraz dodatki w postaci świeżych owoców, np. mango i truskawka.

- Produkujemy głównie piwa łagodne, klasyczne dla nurtu piw kraftowych. W naszej ofercie są różne rodzaje IPA oraz APA. Oczywiście planujemy rozszerzać asortyment i będziemy też warzyć gatunki sezonowe, np. na zimę coś mocniejszego. Jest jednak zbyt wcześnie, żeby podać jakiekolwiek szczegóły. Na dzień dzisiejszy dostępnych jest 5 gatunków i już pracujemy nad nowymi – dodaje z dumą Bartek. 

Już teraz pytajcie o piwa Browaru Pivowsky: FRAGOLA, TWINSTER, VIBE, ALOHA, TAHOMA. Nie od dziś wiadomo, że popyt kształtuje podaż i to od Was w dużym stopniu zależeć będzie, czy w swoim sklepie i pubie znajdziecie piwo świdnickiego browaru.