Walentynki we Wrocławiu: nietypowa kolacja, która dzieli

poniedziałek, 12.2.2018 07:00 1387 0

Lody o smaku whiskey i tytoniu dla niego, a może bardziej kobiece - na bazie dzikiej róży, słodu i mezcalu dla niej? Walentynki to okazja do niespodzianek – także na talerzu. 14 lutego w OVO Bar & Restaurant degustacyjna pięciodaniowa kolacja walentynkowa pełna zaskakujących potraw. Co jeszcze w menu?

Przez żołądek do serca – kolacja w restauracji to sprawdzony przepis na udane walentynki. Jak jednak zaaranżować wspólny wieczór, który zaskoczy drugą połówkę, a przy tym zbliży zakochanych? Odpowiedź znalazł Piotr Apanel – szef kuchni w OVO Bar & Restaurant, restauracji w hotelu DoubleTree by Hilton Wroclaw.

- Przygotowaliśmy menu, którego myślą przewodnią będzie równowaga między kobietą i mężczyzną. Zaproponujemy składniki i przepisy z kuchni uznawanych za najbardziej zmysłowe na świecie. Nie zabraknie afrodyzjaków z owocami morza na czele. Zależy nam na tym, żeby zbliżyć naszych gości i by każdy znalazł coś nowego i wyjątkowego – mówi Piotr Apanel. 

Lody z whiskey i tytoniem czy z różą?

14 lutego o godz. 18.00 i 20.00 na gości OVO Bar & Restaurant czekać będzie rozgrzewająca, pięciodaniowa uczta – z jednej strony pełna lekkich, wykwintnych elementów, z drugiej charakterna, ale elegancka. Jedną z propozycji będzie koktajl krewetkowy z zieloną papają w stylu Pina Colada lub będąca ciekawą przeciwwagą Cold ‘Cuban Colada’ z foie gras, kawą i pasternakiem. Następnie na talerzach pojawi się czarny bajgiel z serem z homara, pesto z rukoli i szynką serrano. Alternatywę stanowić będzie zupa rybna „suquet” z wanilią i cynamonem, pierożkami z ricottą i suszoną ikrą dorsza. Smakami zaskoczą również „męskie” plastry antrykotu wołowego i „żeński” serek owczy z kanaryjskim sosem „Mojo Verde”, ogórkową musztardą, sosnową kruszonką, olejem z płatków róż i domowymi frytkami. Mocną kropką nad „i” będą męskie lody - o smaku whiskey i tytoniu w gorzkiej czekoladzie i zainspirowane kobiecością - z dzikiej róży, słodu i mezcalu w białej czekoladzie.

Smaki, które zbliżają

Dania będą podane tak, aby z łatwością się nimi dzielić. Wszystko po to, by podkreślić wyjątkową atmosferę walentynek. Podczas spotkania szef kuchni nie tylko ugotuje, ale też opowie o zaproponowanych smakach, a także o sztuce jedzenia w towarzystwie. Jak powtarza - delektowanie się posiłkami z bliską osobą to pozornie prosta czynność, o której na co dzień zdarza nam się zapominać. - Walentynki to czas, kiedy warto sobie o tym przypomnieć. Wspólne jedzenie pozwala dzielić się emocjami i ważnymi dla nas sprawami, a co ważne budować więzi. Skupmy się na sobie nawzajem - bez telewizji, telefonu, internetu, tylko będąc z bliskimi nam osobami – mówi Matthias Herd, dyrektor DoubleTree by Hilton Wroclaw, w którym mieści się OVO Bar&Restaurant. 

Kolację umili nielimitowane wino oraz romantyczna muzyka na żywo - zaśpiewa Kasia Berger w towarzystwie basisty i gitarzysty.

Dodaj komentarz

Komentarze (0)