komunikaty.doba.pl
wesele.doba.pl
PKS
LOTTO

niedziela, 18 listopada 2018

Romana, Klaudyny

Wagnerówka najlepszym gospodarstwem ekologicznym w kraju

wtorek, 6.11.2018 08:21 , komentarze: 6 , odsłony: 1949
kategorie artykułu:

W dniach 12-14 października w Łodzi odbyły się XI Międzynarodowe Targi Żywności Ekologicznej i Naturalnej Natura Food oraz siódma edycja Targów Ekologicznego Stylu Życia beECO. Podczas Targów rozstrzygnięto także Konkurs na najlepsze gospodarstwo ekologiczne w 2018 roku. Krystyna i Robert Wagnerowie – właściciele gospodarstwa ekologicznego z Lubnowa w gminie Ziębice na Dolnym Śląsku zdobyli I miejsce w kategorii ekologia – środowisko.
Konkurs na najlepsze gospodarstwo ekologiczne w 2018 roku został zorganizowany przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Był przeprowadzony na terenie całego kraju, na poziomie wojewódzkim i krajowym. Wojewódzcy laureaci konkursu zostali zgłoszeni do konkursu krajowego. Z województwa dolnośląskiego w kategorii ekologia ‒ środowisko, zostało zgłoszone gospodarstwo ekologiczne Wagnerówka Krystyny i Roberta Wagnerów z Lubnowa koło Ziębic, natomiast w kategorii ekologiczne gospodarstwo towarowe ‒ gospodarstwo Heleny i Roberta Pokrzywy z Różanej koło Mieroszowa.

W Lubnowie w gminie Ziębice
Zwycięska Wagnerówka to gospodarstwo rolne położone w Lubnowie w gminie Ziębice, w powiecie ząbkowickim. Gospodarstwo jest prowadzone w systemie rolnictwa ekologicznego od 2001 roku. Użytki rolne zajmują powierzchnię 9,49 ha, z czego uprawy warzywne – 4 ha, uprawy rolnicze oraz zioła – 2,59 ha, uprawy sadownicze – 1,90 ha, natomiast łąki i pastwiska – 1 ha. Z produkcji zwierzęcej utrzymywane są 2 konie oraz kury nioski.
Produkcja jest prowadzona w zrównoważony sposób.
W strukturze zasiewów widać różnorodność upraw, a w każdym roku liczba uprawianych gatunków dochodzi nawet do 40. W aktualnym certyfikacie jest ich 29. Uprawiane są warzywa i zboża – pszenica zwyczajna, owies, proso, stare gatunki pszenic płaskurka, samopsza, orkisz oraz zioła lecznicze i przyprawowe, gryka, groch, fasola, lędźwian, kukurydza cukrowa, a także topinambur.


Murawa z koniczyny
Prowadzone są też uprawy sadownicze – czarna i czerwona porzeczka, agrest, truskawka, dereń, aronia oraz stare odmiany jabłoni, gruszy, śliw, wiśni i czereśni. Stare odmiany drzew owocowych zostały zaszczepione z przedwojennych drzew rosnących na tym terenie. W uprawach zwraca się uwagę na odpowiedni dobór roślin, szczególnie na ich sąsiedztwo i wykorzystanie właściwości allelopatycznych. Siewy są wykonywane zgodnie z kalendarzem księżycowym. Istotną rolę odgrywają rośliny motylkowate, głównie koniczyny, uprawiane w plonie głównym, są także wsiewane w zboża. Dobre efekty daje wypróbowana i sprawdzona metoda uprawy żyta z seradelą oraz owsa z grochem.

W sadzie aroniowym murawę tworzy mieszanka koniczyny z trawami. Dużą kolekcję stanowią zioła w przydomowym ogrodzie i w otoczeniu gospodarstwa, wokół szklarni, budynków gospodarczych oraz na miedzy. W gospodarstwie zwraca się uwagę na zachowanie i utrzymanie elementów przyrodniczych. Zachowane są stare miedze, zakrzaczenia i zadrzewienia śródpolne, a skarpa przebiegająca wzdłuż pól została obsadzona starymi odmianami śliw, jabłoni, grusz i czereśni. Dla lepszego zapylenia drzew i krzewów w sadzie oraz ochrony przed procesami erozyjnymi, w międzyrzędziach została wysiana mieszanka motylkowatych z trawami. W gospodarstwie stosuje się komposty pod uprawy polowe, sadownicze i pod uprawę warzyw. Wykorzystywane są również preparaty na bazie roślin.
Edukacja za otwartymi drzwiami
Widać tu efekty ekologicznego gospodarowania, między innymi zwiększyła się populacja ptaków. W rowach i ciekach wodnych pojawiło się biologiczne życie. W gospodarstwie odbywają się spotkania edukacyjne, których inicjatorem są gospodarze, a także organizacje i stowarzyszenia zajmujące się tematyką ekologiczną. Od maja do października odbywają się otwarte drzwi gospodarstwa, w których jednorazowo uczestniczy nawet 40 osób. To spotkania dla mieszkańców miast, stałych i potencjalnych klientów, zainteresowanych warunkami wytwarzania produktów oraz prowadzeniem gospodarstwa ekologicznego. Każdemu spotkaniu towarzyszy temat przewodni z zakresu ekologii. Krystyna i Robert Wagnerowie wspierają działania przeciw GMO i to właśnie dlatego w ich gospodarstwie odbył się Wielki Piknik dla Polski Wolnej od GMO. Co roku organizowany jest tu Dzień Niezapominajki.

Demonstracyjnie ekologiczni
Gospodarstwo znajduje się w bazie ekologicznych gospodarstw demonstracyjnych. Wagnerówka jest chętnie odwiedzana przez wycieczki szkolne, podczas których uczniowie poznają tajniki ekologicznego prowadzenia gospodarstwa w powiązaniu z przyrodą i ochroną środowiska. Wykłady, pogadanki oraz zajęcia praktyczne „Od ziarenka do bochenka” cieszą się dużym zainteresowaniem.
W gospodarstwie została stworzona ścieżka edukacyjna z tablicami – ptaki gniazdujące, zwierzęta wokół nas, zioła. Powstał ziołowy ogródek edukacyjny z około 50 gatunkami ziół przyprawowych i leczniczych. Poszczególne gatunki są oznaczone i opatrzone tabliczkami. Praktyczną ekologiczną wiedzę zdobywają w Wagnerówce także studenci Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, podczas praktyk studenckich i zajęć praktycznych. Gospodarstwo posiada dogodne warunki do organizowania spotkań o każdej porze roku.

Eko-paczka i szampańskie ogórki
Gospodarstwo oferuje między innymi kiszoną kapustę z chrzanem, która zdobyła I miejsce w konkursie wojewódzkim na najlepszy produkt ekologiczny (organizowanym przez DODR we Wrocławiu). W ofercie Wagnerówki są też ogórki kiszone tzw. „szampańskie”, ogórki, patisony, kabaczki, papryki konserwowe na bazie własnego octu winnego z dodatkiem ziół, świeże i suszone zioła oraz herbatki owocowe. Gospodarstwo ma stałą grupę odbiorców, do których dostarcza raz w tygodniu zamówione wcześniej produkty w postaci eko-paczki. Asortyment eko-paczki zawiera świeże warzywa i owoce oraz przetwory z gospodarstwa.

Robert Wagner jest barwną postacią, rozpoznawalną nie tylko na terenie województwa dolnośląskiego, ale również w całym kraju, utożsamianą z rolnictwem ekologicznym i propagującą sposób gospodarowania zgodnie z naturą. Jego gospodarstwo jest przykładem produkcji rolniczej nie obciążającej środowiska, a sprzyja zachowaniu bioróżnorodności i elementów, wiejskiego krajobrazu.

Urszula Bogusiewicz DODR

 

Wasze komentarze

Fantastyczny, fascynujący, ujmujący profesjonalizmem. BRAWO.
wtorek, 06.11.2018 14:23 autor: Kubuś Puchatek
brawo!!!
wtorek, 06.11.2018 11:56 autor:
Brawo :)
wtorek, 06.11.2018 12:20 autor: Kamieniec
GRATULACJE!!!
wtorek, 06.11.2018 13:04 autor: Autor

czwartek, 15.11.2018 09:20
28
środa, 14.11.2018 10:03
15
Spółdzielnia Usługowa ODRA
Spółdzielnia Usługowa ODRA
ZGK Ząbkowice Śl.
ZGK Ząbkowice Śl.
Wymarzone wesele
Wymarzone wesele
Praca na GoWork
Praca na GoWork
Szpital LATAWIEC
Szpital LATAWIEC
Pomoc drogowa
Pomoc drogowa
Salon Drzwi i Podłóg
Salon Drzwi i Podłóg