Europa na widelcu! - Makłowicz ugotował potrawę wałbrzyszanina

środa, 17.6.2015 07:45 597 0

Od 5 do 18 maja w ramach konkursu "Europa na widelcu!" można było przesyłać przepisy, których głównymi składnikami były dolnośląskie karpie, szparagi, truskawki i gryka. Robert Makłowicz, Piotr Bikont i pozostali jurorzy wyłonili cztery najlepsze receptury. 

Konkurs dzielił się na dwie kategorie: „Produkt dolnośląski” i „Karp dolnośląski”. Do pierwszej kategorii zaliczane były zgłoszenia zawierające przepisy na potrawy regionalne, które uwzględniały wykorzystanie: szparagów, truskawek, rzodkiewek (producent warzyw „Polska Rzodkiewka”), serów kozich (Kozia Łąka, Łomnicki, Sery Ślubowskie, Wańczykówka, Malinowa Zagroda), kaszy gryczanej niepalonej (Grupa Producentów Ekologicznych „Dolina Gryki”), oleju Olvita, miodu sudeckiego oraz innych miodów dolnośląskich, jabłek z Kosiny Wielkiej, mąki z Jordanowa.

Najlepszy przepis w tej kategorii przesłał absolwent Zespołu Szkół nr 7 w Wałbrzychu z roku szkolnego 2010/2011 Paweł Mucha, który zdradził recepturę na „Risotto truskawkowe ze szparagami”. Tym samym to właśnie on miał okazję ugotować swoje popisowe danie na scenie Europy na Widelcu, a pomógł mu w tym sam Robert Makłowicz.

Członkowie kapituły konkursowej wyróżnili również przepis na „Szparagi, grykę i jajko w koszulce”, autorstwa Michała z Poznania. Konkurencja była silna, wszystkie dania opatrzone były bardzo apetycznymi zdjęciami.

W drugiej kategorii jury uznało, że najlepszy przepis nadesłała Kamila z Wrocławia. Spod jej rąk wyszła receptura na „Roladkę z karpia, faszerowaną chrzanem i morelą z sosem balsamico i karmelizowaną gruszką”. Tym samym to właśnie ona może liczyć na dwudniowy pobyt w Rudzie Sułowskiej. Weźmie również udział w organizowanych tam warsztatach kulinarnych.

W tej kategorii na uznanie zasłużył również przepis na „Karpia milickiego, pieczonego buraka, bata i małże duszone w winie”, autorstwa Anna Zarzycka z klasy 2 u Zespołu Szkół nr 7 w Wałbrzychu. Wyróżnieni uczestnicy mogą liczyć na festiwalowe upominki.

źródła: enw.smakiwroclawia.pl, ZS nr 7 w Wałbrzychu

Dodaj komentarz

Komentarze (0)