Co trzeba wiedzieć o salmonelli

poniedziałek, 4.7.2022 15:11 1104 0

SALMONELLA

Bakterie Salmonella występują u zwierząt dzikich i hodowlanych. W sprzyjających warunkach (ciepło, wilgoć, obecność białka) mogą żyć poza organizmem żywym przez kilka miesięcy.

U ludzi bakterie te wywołują najczęściej dolegliwości żołądkowo-jelitowe nazywane potocznie zatruciem pokarmowym. Objawy chorobowe, występujące zwykle po 6-72 godzinach od zakażenia, to: bóle brzucha, gorączka, biegunka, czasami nudności i wymioty. Po przebyciu choroby pałeczki mogą być wydalane z kałem przez kilka tygodni lub nawet miesięcy.

Człowiek zakaża się:

  • poprzez żywność zanieczyszczoną odchodami zakażonych zwierząt (najczęściej drobiu, myszy, szczurów),
  • przez produkty żywnościowe pochodzące od zwierząt zakażonych (jaja, mięso, mleko),
  • od zakażonych zwierząt (kurczęta hodowane w domach) i ludzi wydalających pałeczki z kałem, zarówno chorych, jak i zdrowych (nosicieli). Najczęstszym nośnikiem pałeczek są produkty zawierające surowe jaja (majonezy, kremy, lody, zupy dla niemowląt i in.) oraz rozdrobnione przetwory mięsne galaretki, pasztety, pierogi).

Zachorowaniom pałeczkami Salmonella można zapobiec przez:

  • mycie rąk po wyjściu z ubikacji i przed przygotowaniem posiłków,
  • utrzymywanie w czystości naczyń, sprzętów kuchennych i samej kuchni (ulubionym siedliskiem bakterii są wilgotne gąbki i zmywaki),
  • przechowywanie żywności w niskiej temperaturze,
  • zapobieganie rozmrażaniu i ponownemu zamrażaniu żywności,
  • wydzielenie miejsca w lodówce na surowy drób, mięso i jaja tak, aby nie stykały się z innymi produktami,
  • całkowite rozmrażanie drobiu, mięsa, ryb i ich przetworów przed przystąpieniem do smażenia, pieczenia, gotowania,
  • poddawanie żywności działaniu wysokiej temperatury (gotowanie, pieczenie, duszenie), które jest najłatwiejszym sposobem niszczenia zarazka (smażenie jest mniej skuteczne),
  • mycie kurzych jaj przed rozbiciem skorupki,
  • parzenie we wrzątku przez 10 sekund kurzych jaj używanych do wyrobu potraw i deserów, nie poddawanych działaniu wysokiej temperatury,
  • unikanie lodów i ciastek pochodzących od nieznanych wytwórców i przygodnych sprzedawców. 

W razie wystąpienia objawów chorobowych należy natychmiast zgłosić się do lekarza.

Ich lekceważenie może doprowadzić odwodnienia organizmu, a nawet śmierci dzieci i osób starszych. 

Tekst zaczerpnięto z ulotki wydanej przez Państwowy Zakład Higieny / Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Ząbkowicach Śląskich

 

Dodaj komentarz

Komentarze (0)