10 powodów, dla których warto ,,bentować''

środa, 21.10.2020 09:21 1764 0

Na początek odpowiedzmy sobie na pytanie, co to w ogóle jest BENTO?  

BENTO to wywodzący się z tradycji japońskiej posiłek serwowany w pudełku. Zazwyczaj składa się on z porcji ryżu/makaronu, mięsa/ryby, a także warzyw i owoców. Japończycy przygotowują je samodzielnie w domu lub kupują w specjalnych sklepach  i na stacjach kolejowych. Może brzmi to nieprawdopodobnie,  ale każdego dnia sprzedaje się około 12 milionów bento!

JAKIE SĄ ZALETY BENTOWANIA? 

1. BENTO JEST ZDROWE 

Bento to pierwszy krok do przejścia na zdrowszy tryb życia. Przygotowując posiłki samodzielnie w domu, mamy pewność, co dokładnie się w nich znajduje. Wiemy, że to, co gotujemy, jest wykonane ze świeżych i dobrej jakości produktów.  Kupując gotowce w sklepie lub barze, nigdy nie wiemy, co tak naprawdę jemy. 

2. TO ŚWIETNY SPOSÓB NA NIEMARNOWANIE ŻYWNOŚCI 

Resztki z codziennych posiłków, napoczęte warzywa i owoce – to wszystko może wylądować w Waszym pojemniku. Ile razy zdarzyło Wam się ugotować zbyt dużą ilość ryżu lub ziemniaków do obiadu?  Na pewno nie raz. Wystarczy kilka minut, by z takiej bazy przygotować smaczną i pożywną sałatkę na wynos.

3. POMAGA W OSZCZĘDZANIU 

Posiłki własnoręcznie przygotowane w domu są o wiele tańsze aniżeli gotowe potrawy kupowane w sklepach i restauracjach. Jeśli dołożymy do tego bazowanie na sezonowych warzywach i owocach oraz rezygnację z półproduktów, wówczas szybko zauważymy, że nasze wydatki na jedzenie zmaleją. Większa zawartość portfela to bardzo przyjemny efekt uboczny bentowania. 

4. SŁUŻY DOBRU NASZEJ PLANETY

Minimalizujemy zużycie jednorazowych opakowań, w tym przede wszystkim plastikowych woreczków i folii spożywczej.  Warto się zastanowić, zanim po raz kolejny kupimy jednorazowe sztućce, woreczki śniadaniowe lub wodę w butelce PET. 

5. WYRAŻA UCZUCIA 

Przygotowanie posiłku na wynos dla bliskiej sercu osoby może sprawić jej sporo radości. W końcu bento to także przekaźnik informacji i emocji pomiędzy ludźmi. To świetny sposób na powiedzenie komuś „kocham cię”. Do pudełka możecie dołożyć spersonalizowaną karteczkę z wiadomością.  Życzyć miłego dnia, powodzenia na egzaminie, przekazać coś ważnego.

6. MOŻE BYĆ SPOSOBEM NA NIEJADKA

Warzywa powycinane foremką, gdzieniegdzie wbite ozdobne wykałaczki, słodkie zwierzątka uformowane z ryżu.  Te i wiele innych dodatków może zachęcić Wasze dziecko do zjedzenia posiłku.  Nawet warzywa z wbitym w nie ślicznym widelczykiem stają się smaczniejsze. Strona wizualna posiłku ma dla dzieci ogromne znaczenie.

7. JEDZENIE W BENTO JEST ŁADNE

Ładnie podany posiłek nie tylko zachęca do jedzenia, ale i lepiej smakuje. To właśnie strona wizualna bento tak bardzo przyciąga. Lubimy, gdy posiłek aż kipi od różnobarwnych dodatków. Przyznacie, że takie potrawy są o wiele bardziej atrakcyjne dla oczu aniżeli szarobura breja zapakowana do pudełka. 
8. POZWALA CIESZYĆ SIĘ RÓŻNORODNOŚCIĄ

Za sprawą bento możecie przede wszystkim urozmaicić posiłki. Zamiast nudnej kanapki w Waszych pojemnikach mogą się pojawić zdrowe sałatki,  placuszki, owsianki, sezonowe warzywa i owoce. 

9. POMAGA ZMIENIĆ NAWYKI ŻYWIENIOWE

Problemem wielu osób jest nieregularne jedzenie. Rano na szybko jakieś śniadanie, a po kilkunastu godzinach obiadokolacja. Gdzieś w międzyczasie ratujemy się batonikiem albo zamówioną pizzą. Dzięki bento można wyrobić w sobie nawyk spożywania regularnych posiłków, a co za tym idzie, zminimalizować napady wilczego głodu. Podkręci to Wasz metabolizm i zapewni dobry humor przez cały dzień. 

10. POMAGA ZADBAĆ O SAMEGO SIEBIE

Bento to przede wszystkim dbanie o samego siebie – o swoje zdrowie, dobre samopoczucie, relacje z bliskimi. Kiedyś jedna z moich czytelniczek napisała bardzo mądrą rzecz: „Najważniejsze jest to, aby polubić siebie. (…) tylko wówczas, gdy motywacją będzie szczera, prawdziwa chęć zadbania o siebie samego, przygoda z lunchboxami będzie długa, pomyślna i niezwykle smaczna”. *

Więcej o bentowaniu dowiecie się z bestsellerowych książek Malwiny Bareły: 

  • LUNCHBOX NA KAŻDY DZIEŃ

  • LUNCHBOX NA KAŻDY DZIEŃ. NOWE PRZEPISY 

MALWINA BAREŁA -  zawodowy fotograf, autorka bloga Filozofia Smaku, w swoim życiu kieruje się japońską filozofią Bento.  Wie, że jesteś tym, co jesz, a jedzenie przygotowujemy nie tylko dla żołądka, ale również dla oczu. 

Dodaj komentarz

Komentarze (0)