[FOTO] Wmurowanie kamienia węgielnego pod budowaną halę sportowo-widowiskową w Ziębicach

piątek, 25.11.2022 07:39 844 2

 W czwartek, 24 listopada  uroczyście podpisano akt erekcyjny i wmurowano kamień węgielny pod budowę hali widowiskowo-sportowej w Ziębicach, która stanie przy Osiedlu Mikołaja Kopernika w Ziębicach.

W uroczystościach wzięli przedstawiciele samorządu, powiatu, radni, zaproszeni goście, przedstawiciele jednostek oświatowych, sportowych, kulturalnych oraz młodzież szkolna z terenu gminy Ziębice. Symbolicznego wmurowaniu kamienia węgielnego wraz z podpisaniem aktu erekcyjnego dokonali burmistrz Ziębic Mariusz Szpilarewicz, zastępca Burmistrza Ziębic Małgorzata Wołczyk, przewodnicząca Rady Miejskiej w Ziębicach Agata Sobków, radni Rady Miejskiej w Ziębicach oraz zaproszenie goście. Ten historyczny dzień dla naszej gminy – przyczyni się do promocji naszej gminy oraz jej dalszego rozwoju, a także pomyślnej finalizacji projektu budowy hali widowiskowo – sportowej w Ziębicach.

 

 

Hala zlokalizowana jest między ulicami Wojska Polskiego a Spacerową. Wykonawcą inwestycji jest firma Budimex S.A. Hala ma powstać do 2024 roku.  Inwestycja będzie kosztowała 40,7 mln zł, a już teraz gmina pozyskała 41 proc. wartości zadania z trzech źródeł: Programu Inwestycji Strategicznych Banku Gospodarstwa Krajowego, Ministerstwa Sportu i Turystyki, Funduszu Przeciwdziałania Covid-19.

Powierzchnia netto budynku wynosić będzie ponad 3.700 metrów kwadratowych.  Głównym przeznaczeniem projektowanego budynku jest hala sportowo-widowiskowa umożliwiająca rozgrywki sportowe w piłkę siatkową, koszykówkę, piłkę ręczną. Ponadto hala ta służyć będzie dla celów treningowych oraz urządzania koncertów i występów artystycznych dla mieszkańców gminy oraz dla realizacji szkolnych zajęć sportowych dzieci i młodzieży.

W hali sportowej na poziomie parteru zaprojektowano widownie mobilne 2 sztuki po 66 miejsc siedzących oraz 3 miejsca dla osób na wózkach inwalidzkich (łącznie 135 miejsc). Na I piętrze zaprojektowano trybuny stałe dla 522 widzów. Łącznie to 657 miejsc. Projekt hali sportowo-widowiskowej o wymiarach 58,54m x 47,65m, przewiduje budynek dwukondygnacyjny, bez podpiwniczenia. Projektowana bryła budynku ma zwartą formę, krytą dachem płaskim. W budynku zaprojektowano halę sportową wraz z 2-kondygnacyjnymi zapleczami sanitarno-szatniowymi, siłownię, trybuny oraz, w północnej, części obiektu zaplecze techniczne i administracyjne z pokojami biurowymi i salą konferencyjną.

Do budynku hali sportowej zaprojektowano 5 wejść w tym: po stronie zachodniej w centralnej części budynku wejście główne dla widzów, składające się z dwóch drzwi 2- skrzydłowych. Wejście to podkreślone jest w elewacji przez zastosowanie wykończenia z cegły elewacyjnej na poziomie parteru i I piętra oraz zaprojektowano je na krawędzi uskoku ściany elewacyjnej. Wejście to wykorzystywane będzie w przypadku organizacji dużych imprez z udziałem widowni. Po stronie północnej, zaprojektowano wejście dla uczniów/sportowców na zajęcia z wychowania fizycznego/treningi. Wejście to wyróżniono w elewacji poprzez zaprojektowanie go w podcieniu uzyskanym poprzez skośnie zaprojektowaną ścianę zewnętrzną na poziomie parteru, biegnącą przez znaczną część długości tej elewacji oraz poprzedzone ścianą z perforacjami w kształcie arkad. Po południowej stronie zaprojektowano jeszcze 2 wyjścia ewakuacyjne z klatek schodowych znajdujących się w skrajnych narożnikach budynku. Po północnej stronie projektowanej hali sportowej zaprojektowano ceglane arkady, na których oparto taras na poziomie I piętra. Ponadto w elewacji zachodniej na poziomie parteru zaprojektowano arkadowe wykończenie otworów okiennych oraz głównego wejścia do budynku.

 

 

 

Przeczytaj komentarze (2)

Komentarze (2)

Lokalny mieszkaniec piątek, 25.11.2022 18:52
Polska to jednak bogaty kraj. Tu nikt się nie zastanawia...
Ogon sobota, 26.11.2022 13:11
A ludzie dalej remont i śmieci do lasu albo po...