[AKTUALIZACJA - godz. 16.40: TARGOWISKO JEDNAK ZAMKNIĘTE] Od jutra wznawia działalność targowisko w Ząbkowicach Śląskich

poniedziałek, 30.3.2020 14:00 32074 51

Administrator targowiska w Ząbkowicach Śląskich, Klub Sportowy Orzeł Ząbkowice Śl., poinformował, że od wtorku 31 marca targ wznawia działalność.

[AKTUALIZACJA - godz. 16.40] 

Burmistrz Ząbkowic Śląskich poinformował, że targowisko jednak pozostanie zamknięte.

 

[AKTUALIZACJA - godz. 16.00] 

Komunikat gminy Ząbkowice Śląskie w związku z otwarciem targowiska

Zarządcą targowiska w Ząbkowicach Śląskich jest Klub Sportowy Orzeł Ząbkowice Śląskie. Gmina nie rekomendowała otwarcia targowiska.

[AKTUALIZACJA godz. 15.00] 

 Zważając na względy bezpieczeństwa Zarząd Klubu Sportowego „Orzeł” Ząbkowice Śląskie informuje, że na targowisko będą wpuszczani wystawcy oferujący tylko artykuły spożywcze, chemiczne oraz roślinne.

 

 fot.  GIS

Przypomnimy, że decyzją zarządu KS Orzeł targowisko w Ząbkowicach Śląskich było zamknięte  od 17 marca w związku z zagrożeniem związanym z koronawirusem. Tak stało się w większości polskich miast, co wywołało protesty rolników i sprzedających tam osób.

-  W trosce o umożliwienie konsumentom dostępu do dobrej, polskiej żywności, zachowanie bytu rolników i sprzedawców apeluję do samorządów o niezamykanie targowisk i bazarów. Uważajmy na siebie i innych, ale też wspierajmy się – apelował minister rolnictwa i rozwoju wsi Jan Krzysztof Ardanowski. Jak dodawał,  wdrożone w życie przepisy, ograniczające przebywanie poza miejscem zamieszkania, dopuszczają możliwość robienia zakupów spożywczych i dotarcie do pracy. W tym trudnym dla nas wszystkich czasie minister J.K. Ardanowski zwraca uwagę, że targowiska i bazary to miejsca pracy wielu osób i ich rodzin. To miejsca, na które docierają produkty od rolników, którzy mają ograniczony dziś zbyt z powodu zamknięcia barów, restauracji czy stołówek – Żywności mamy pod dostatkiem. Dajmy szansę nam wszystkim: produkującym, sprzedającym i konsumentom. Przestrzegajmy jednak podstawowych zasad, które znajdują się na stronie Głównego Inspektora Sanitarnego - mówił minister rolnictwa.

W poniedziałek 30 marca KS Orzeł poinformował, że od worku 31 marca wznawia działalność targowisko w Ząbkowicach Śląskich.

 

W okresie aktualnego zagrożenia epidemiologicznego, należy zadbać o stosowanie tych wymagań, aby zapobiec nie tylko zakażeniu koronawirusem, ale przede wszystkim również innym zanieczyszczeniom mikrobiologicznym żywności, które narażają zdrowie konsumentów i mogą prowadzić do zatruć pokarmowych - przypomina Główny Inspektor Sanitarny.

Dlatego też należy:

  1. Stosować właściwą higienę rąk
  2. Stosować higienę kaszlu i oddychania
  3. Stosować zasady bezpieczeństwa żywności – restrykcyjnie i z pełną świadomością
  4. Ograniczyć bliski kontakt z każdą osobą, która ma objawy chorobowe ze strony układu oddechowego
  5. Zachować bezpieczną odległość klient-klient, klient-sprzedawca, sprzedawca-sprzedawca (min. 1,5 metra)
  6. W miarę możliwości korzystać głównie z płatności bezgotówkowych

UWAGA!

Osoby wykazujące wszelkie objawy chorobowe nie mogą pracować przy obrocie/produkcji żywności!

1. Higiena rąk:

Osoby mające kontakt z żywnością, muszą często myć ręce:

  • Przed rozpoczęciem pracy;
  • Przed kontaktem z żywnością, która jest przeznaczona do bezpośredniego spożycia,
  • Po obróbce lub kontakcie z żywnością surową, nieprzetworzoną;
  • Po zajmowaniu się odpadami/śmieciami;
  • Po zakończeniu procedur czyszczenia/dezynfekcji;
  • Po skorzystaniu z toalety;
  • Po kaszlu, kichaniu, wydmuchaniu nosa;
  • Po jedzeniu, piciu, lub paleniu;
  • Po kontakcie z pieniędzmi.

W przypadku straganów na bazarze/targowisku np. z warzywami i owocami, gdzie dostęp do wody jest utrudniony – należy ręce dezynfekować przy użyciu płynów dezynfekujących lub chusteczek nasączonych takim płynem

2. Higiena kaszlu i oddychania:

  • Podczas kaszlu i kichania należy zakryć usta i nos zgiętym łokciem lub chusteczką – jak najszybciej wyrzuć chusteczkę do zamkniętego kosza i umyć ręce, używając mydła i wody lub zdezynfekować je środkami na bazie alkoholu (min. 60%).
  • Nie obawiać się zwracać uwagi współpracownikowi i klientowi, aby nie kasłał i nie kichał w naszym kierunku ani na produkty spożywcze.

3. Zasady bezpieczeństwa żywności – restrykcyjnie i z pełną świadomością:

Osoby pracujące przy dostawie i sprzedaży żywności na targowiskach, bazarach – na straganach, w sklepikach, stoiskach etc. -powinny zweryfikować wprowadzone dobre praktyki higieniczne, tak aby:

  • zaktualizować je, jeśli jest to uzasadnione,
  • przypomnieć sprzedawcom i pracownikom wdrożone wymagania higieniczne
  • rygorystycznie je stosować,
  • zapewnić właściwe warunki przechowywania produktów – etykiety produktów zawierają wskazówki w jakiej temperaturze należy je przechowywać, co ma kluczowe znaczenie w przypadku żywności nietrwałej mikrobiologicznie jak np. produkty i wyroby mięsne, mleko, jogurty i inne produkty mleczne, sałatki, kiełki, soki jednodniowe etc.);
  • weryfikować terminy przydatności do spożycia, ma to szczególne znaczenie w przypadku ww. produktów nietrwałych mikrobiologicznie. Nie wolno oferować (np. przy kasie, na ladzie), bez zapewnienia warunków chłodniczych produktów o krótkim terminie przydatności do spożycia, które powinny być przechowywane w lodówce.
  • zapobieganie zakażeniom krzyżowym i niewłaściwym praktykom:

przykłady:

  • jaja nie powinny być przekładane do innych opakowań, niż te w których zostały dostarczone, po kontakcie dłonie-jaja należy umyć lub zdezynfekować ręce;
  • nie należy kłaść produktów tj. ser, wędliny, mięso etc. bezpośrednio na wadze,
  • surowe mięso i jaja są potencjalnym źródłem zanieczyszczeń mikrobiologicznych, należy zapobiegać ich kontaktowi z żywnością przeznaczoną do bezpośredniego spożycia (np. ser, wędliny). Jest ona spożywana bezpośrednio, bez obróbki cieplnej, a więc zanieczyszczenie mikrobiologiczne może być realnym zagrożeniem dla konsumenta;
  • stosowanie rękawiczek jednorazowych w sposób higieniczny, gdyż stosowane niewłaściwe mogą być nośnikiem groźnych bakterii – np. dotykanie mięsa w rękawiczce jednorazowego użytku, którą następnie pobieramy pieniądze a potem nakładamy na wagę wędlinę powoduje, że bakterie występujące na mięsie i na pieniądzach zostaną przeniesione na wędlinę, podobnie jak w przypadku nie umytych rąk.
  • Produkty spożywcze muszą być identyfikowalne, mieć określony termin przydatności do spożycia/datę minimalnej trwałości. Nie wolno handlować żywnością niewiadomego pochodzenia, z nielegalnych źródeł – to nielegalne i niebezpieczne! (poza wysokim ryzykiem dotyczącym potencjalnych negatywnych skutków zdrowotnych dla konsumenta istotne jest również ryzyko rozprzestrzeniania się ASF poprzez obrót nielegalną dziczyzną i produktami wieprzowymi);
  • przestrzegać obowiązku odsunięcia od pracy z żywnością w przypadku złego staniu zdrowia – nie tylko objawów koronawirusa, ale również wszelkich innych objawów ze strony układu pokarmowego, oddechowego, chorobowych zmian skórnych i innych chorób zakaźnych;
  • wzmóc nadzór nad przestrzeganiem zasad higieny, potencjalnie zapobiegającym rozprzestrzenianiu się wirusa, w szczególności:

a) w sklepikach i sklepach oraz budkach na bazarach/targowiskach:

  • zintensyfikować procesy mycia i dezynfekcji – podłóg, lad, używanego sprzętu sklepach, koszyków sklepowych, kas, taśm przy kasach, poręczy, uchwytów, terminali płatniczych etc.;
  • ograniczać w miarę możliwości ekspozycję żywności nieopakowanej przeznaczonej do bezpośredniego spożycia tj. pieczywa, ciast np. przez przykrycie folią opakowań, przestawienie tych produktów w miejsce oddalone od konsumenta, tak aby nie leżała ona obok miejsca podawania produktów;
  • Zaleca się ograniczanie możliwości samoobsługowego zakupu wyrobów piekarniczych, cukierniczych pieczywa – wskazane jest podawanie i pakowanie przez sprzedającego produkty tj. pieczywo, wyroby cukiernicze, bułki, tak aby ograniczyć kontakt klienta z żywnością;

b) na straganach i stoiskach np. z owocami i warzywami:

  • podawać i pakować produkty przez sprzedającego, tak aby ograniczyć kontakt klienta z żywnością;
  • dezynfekować ręce po każdym kontakcie z pieniędzmi.

4. Ograniczyć bliski kontakt z każdą osobą, która ma objawy chorobowe tj.: gorączka, kaszel, duszność.

Nie dopuszczać do kontaktu z surowcem lub produktem osób, które mają objawy zakażenia dróg oddechowych, nawet łagodny kaszel albo gorączkę.

W przypadku nieprzestrzegania tych zasad nie obawiać się zwracać uwagi współpracownikowi i klientowi.

5. Zachować bezpieczną odległość klient-klient, klient-sprzedawca, sprzedawca-sprzedawca (min. 1,5 metra).

Dotyczy to zarówno osób w sklepikach i sklepach jak również na terenie całego targowiska, gdzie nie powinno się znajdować zbyt wiele osób.

Osoby, które oczekują na swoją kolej po zakupy również powinny zachować dystans 1.5m. W sklepach i sklepikach należy zachować ten odstęp między klientami, jak również od osób sprzedających.

Poza częstym myciem i dezynfekcją, w sklepach/sklepikach w miarę możliwości zaleca się wietrzenie pomieszczeń.

6. W miarę możliwości korzystać głównie z płatności bezgotówkowych w placówkach handlowych

Płatności bezgotówkowe są bezpieczniejsze, jednakże trzeba mieć na uwadze np. seniorów, który często nie korzystają z płatności kartą. Powinni mieć oni możliwość dokonania płatności, dlatego też po każdym kontakcie z gotówką, należy myć ręce lub przynajmniej je zdezynfekować preparatem na bazie 60% alkoholu.

Możliwe jest też zorganizowanie dowozu towaru do klientów – w miarę możliwości kadrowych/transportowych.

Zarządco! Bardzo ważna jest dbałość o czystość i higienę całego targowiska, zarządzanie odpadami – wywóz śmieci, regularne sprzątanie, a także zintensyfikowanie  mycia i dezynfekcji toalet, wskazane jest ustalenie harmonogramów dezynfekcji obiektów ogólnodostępnymi środkami, dbałość o odstępy między klientami (np. informacje w formie plakatów jak myć ręce w toaletach ogólnodostępnych, wywieszki, a jeśli to konieczne ograniczenie liczby klientów przebywających jednocześnie na targowisku/bazarze, zapewnienie przy wejściu na bazar/targowisko pojemników z płynem dezynfekcyjnym).

W przypadku gdy powyższe wymagania nie mogą być przestrzegane, zarządca targowiska powinien podjąć decyzję, w trosce o dobro i bezpieczeństwo konsumentów, o ograniczeniu działania części lub całości targowiska/bazaru.

Żywność a koronawirus

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) opublikował w dniu 9.03.2020 stanowisko, iż zgodnie z aktualną wiedzą nie ma dowodów na to, że żywność może być źródłem lub pośrednim ogniwem transmisji wirusa SARS COV-2.

Informacja EFSA: https://www.efsa.europa.eu/en/news/coronavirus-no-evidence-food-source-or-transmission-route

W zachowaniu bezpieczeństwa mikrobiologicznego żywności istotne jest rygorystyczne zachowanie podstawowych zasad bezpieczeństwa żywności, które służą zapobieganiu jej zanieczyszczeniu, w tym również wtórnemu zanieczyszczeniu na etapie dystrybucji i sprzedaży, o czym mowa w powyższych zaleceniach.

Przeczytaj komentarze (51)

Komentarze (51)

RM środa, 01.04.2020 09:34
Ludzie opamiętajcie się.....
Czyścioszek Mateo poniedziałek, 30.03.2020 17:15
Ten targ dawno powinien być zamknięty,ze względu na zanieczyszczenia jakie...
poniedziałek, 30.03.2020 17:52
PO sprzątaj PO sobie brudasie
Mietek wtorek, 31.03.2020 21:36
Pamiętasz jak tobie zwracała uwagę higienistka,że majtek nie zmieniasz i...
Kaman wtorek, 31.03.2020 06:41
Tylko naiwni ludzie wierzą że ta sytuacja z koronawirusem spowodowana...
Artur środa, 01.04.2020 08:38
Ale dlaczego podpisałeś się Kaman a nie Nostradamus???? Wstydzisz się,...
wtorek, 31.03.2020 14:35
Targowisko zamknięte a pinokio w dzisiejszym rozporządzeniu dopuszcza po trzy...
Górolik wtorek, 31.03.2020 21:23
Jo sie was pyto brachu kiedy otworzo pizze zibi ?
Czyścioszek Mateo poniedziałek, 30.03.2020 20:11
Ide zaraz i nasram na tym targu ,bo i tak...
wtorek, 31.03.2020 08:12
Wariacie bierz coś na uspokojenie
Olek wtorek, 31.03.2020 10:35
Targ koronawirusa
V wtorek, 31.03.2020 10:30
Niewiem kto podejmuje takie decyzje ale do inteligetnych nie nalezy
Robi poniedziałek, 30.03.2020 22:49
Ludzie czytajcie dokładnie a nie mało się nie pozabijacie. Uprzejmie informuję,...
mieszkanka poniedziałek, 30.03.2020 17:38
Zarząd Klubu z władzami gminy podejmują decyzje i otwierają targowisko!!!...
Ggg poniedziałek, 30.03.2020 22:04
Niech Pani idzie do marketu tam kolejek nie ma
obiektywnie poniedziałek, 30.03.2020 21:01
Rozne sa tu komentarze, ale dominuja te skrajne. Mnie zastanawia...
poniedziałek, 30.03.2020 19:56
Kiedy otworzą galerie na niedziele bo nie ma gdzie po
Mieszkaniec poniedziałek, 30.03.2020 19:47
Ci co chodzili na targ to i tak pójdą po...
Realia111 poniedziałek, 30.03.2020 19:32
Nie wierzę w fakt zamiaru otwarcia targowiska, całkowity brak wyobraźni....
Pachnący pierdzioch poniedziałek, 30.03.2020 18:15
Na targu na umowe zlecenie Kazek z Jujkiem sprzątają haha...
Waflu poniedziałek, 30.03.2020 16:20
****.....PIS
Czyścioszek Mateo poniedziałek, 30.03.2020 17:46
Zjednoczona Lewica Jarosława Pytonga
poniedziałek, 30.03.2020 17:21
Burmistrz to PO
poniedziałek, 30.03.2020 21:52
" W trosce o umożliwienie konsumentom dostępu do dobrej,...
Hans poniedziałek, 30.03.2020 23:04
Polska żywność na targu dobry żart Padłem po przeczytaniu częstego...
rysiu poniedziałek, 30.03.2020 17:18
Brawo pan Burmistrz
Doli poniedziałek, 30.03.2020 16:35
Jejciu,ja to się zaczynam na prawdę bać co to wyniknie...
Ja poniedziałek, 30.03.2020 16:34
Aktualizacja 16:40 jednak będzie zamknięte :)))))) komedia.
Bob poniedziałek, 30.03.2020 15:26
Pierwsza sprawa: nie widzę tego żeby pani po każdym zapakowaniu...
Dle poniedziałek, 30.03.2020 16:14
Dokładnie,najlepsze to te rękawiczki na rękach,ciekawe co ile zmieniane? Najpierw...
Rodak poniedziałek, 30.03.2020 16:00
Następna sprawa to, że sprzedawcy są z innych miejscowości,...
A poniedziałek, 30.03.2020 15:57
Brawo Prezesie Stelmach....
Janek poniedziałek, 30.03.2020 15:58
Dopiero wpadli na to żeby były tylko warzywa i chemia...
poniedziałek, 30.03.2020 15:36
Czy ktoś jest po....... Tu restrykcje a targowisko ministerstwo każe...
Walić wasz targ poniedziałek, 30.03.2020 15:39
No tak przecież jeszcze nie ma w powiecie zarazy trzeba...
Mieszkaniec poniedziałek, 30.03.2020 14:41
Po otwarciu targowiska na pewno wzrosną obroty firm pogrzebowych. Gratuluję
Autor poniedziałek, 30.03.2020 15:18
To jest jakaś porażka z tym otwarciem targu.
Renia poniedziałek, 30.03.2020 15:29
Zgadzam się nieodpowiedzialnosc to poco przestrzegać...masakra szkoda słów
poniedziałek, 30.03.2020 15:27
Nie .musisz przychodzić
Mieszkaniec poniedziałek, 30.03.2020 15:00
W sklepie można umyć i zdezynfekowac ręce. Na targu też?...
poniedziałek, 30.03.2020 15:14
Najlepsza dezynfekcja to nasikać własnym moczem
poniedziałek, 30.03.2020 14:52
Następny, któremu nie pasuje ale codziennie po marketach to zapier..
poniedziałek, 30.03.2020 15:14
jeśli każdy założy maseczkę i rękawiczki podczas zakupów na targu,...
Kibic poniedziałek, 30.03.2020 15:21
Skrajnie nieodpowiedzialna głupota !!! Ludzie czy wy jesteście normalni ???!!!...
SKL poniedziałek, 30.03.2020 14:30
Powiem tak jesteśmy jednym z trzech powiatów na Dolnymslasku, który...
poniedziałek, 30.03.2020 14:36
Do marketów chodzisz? Taki sam sped tylko na mniejszej powierzchni...
J poniedziałek, 30.03.2020 14:31
Powariowali.. LUDZIE ZOSTAŃCIE W DOMACH..
poniedziałek, 30.03.2020 14:30
przed świętami będzie tam szał
poniedziałek, 30.03.2020 14:01
i bardzo dobrze! bezpieczniej niż w marketach
Ola poniedziałek, 30.03.2020 14:15
Jak to się ma do #zostanwdomu?
poniedziałek, 30.03.2020 14:18
Tak się ma że do marketu idziecie bez problemu i...