Wyśmienite trunki, sery, warzywa i owoce. Kwietniowy Targ Ziemi już w niedzielę

czwartek, 30.3.2023 10:55 886 5

 W przypałacowym gospodarstwie w Kraskowie odbędzie się kwietniowy Targ Ziemi, podczas którego można będzie zaopatrzyć się w owoce, zdrowe produkty lokalnych producentów i kupić rękodzieło. 

To impreza uwielbiana przez bywalców tego wydarzenia. Gromadzi rękodzielników i lokalnych gospodarzy, producentów świeżych owoców i warzyw oraz przetworów z ekologicznych upraw, którzy  z pasją opowiadają o swoich produktach.

Na odwiedzających czekać będą wina z pobliskiej winiarni, wędliny i mięso od zwierząt z własnej hodowli,  dobrej jakości miody, soki,  syropy, dżemy z owoców leśnych, smalec z fasoli, przetwory z dyni, sery i nabiał kozi, krowi i owczy oraz wyroby z borówki amerykańskiej, zioła, ekologiczne warzywa i owoce.  Na stoiskach przygotowanych przez lokalnych producentów znajdą się także dobrej jakości mąki i wypieki: pieczywo, ciasta, pierniki.

 Targ Ziemi odbędzie się 2 kwietnia w przypałacowym gospodarstwie w Kraskowie potrwa od godz. 11.00 do 15.00.

LISTA WYSTAWCÓW:

 Gabriel Jaczewski – projekt kulturalno-historyczny ” Stara Kanapa” dla miłośników dawnych dziejów prelekcja o dawnych dziejach Śląska, naszej małej ojczyzny,
  Katarzyna Kalinowska- ozdoby świąteczne, wiosenne,
Magdalena Rajska – cuda na szydełku, ozdoby wielkanocne,
  Anna Krynicka Tobiasz – Chrobotkowe- wianki wiosenne, wielkanocne z mchem!
Dorota Strząska – przytulanki robione na szydełku, dla najmłodszych z włóczki Himalaya Dolphin Baby, bardzo miękkie i delikatne w dotyku, koszyki i wianki na szydełku.
Winnica Czarna Stodoła – winnica z Tąpadła * na zdjęciu,
Pyszna Zofia – chałki, bułeczki na podmłodzie, chleb żytnio-orkiszowy, paluchy z makiem i sezamem,
Fryborska manufaktura Miodownicza- Pierniki, pierniki historyczne,
  Winnica Świdnicka
  Jira Ceramics & Art – Ceramika
octy owocowe – Justyna Stefańska – znana jako ciotka Ferment- humusu, gąszcze, octy i inne fermenty, oksymel, musztardy,, serek kiszony, smalec z fasoli,
  Pasieka Gołaszyce – miód od Łukasza, zdrowa słodycz,
  Robótki Karolka- rękodzieło wykonywane na drutach i szydełku Robótki Karolka
Z Natury Lepsze- Mydlarnia- Mydlarnia – kosmetyki z natury, mydło kozie!
Berydecor -sukienki dla kobiet z pasją, moda w stylu eko,
  Sernica Dolnośląska – gouda owcza I KOZIA dłuuuugo dojrzewająca,
  Serowarnia Stróżańska – nabiał owczy wszelaki,
  Gospodarstwo Rolne Szczypiorki- wędliny przetwory mięsne, jaja, nabiał wyłącznie z własnego gospodarstwa
  Gospodarstwo Malinowskich w Ciepłowodach miody smakowe i z dodatkami ziołowymi (z malinami, a cytryną, z rokitnikiem, z aronią, z pokrzywą, z kakao, z kakao i miętą, z propolisem) syropy: z kwiatów czarnego bzu, z tymianku, z mniszka, z mięty, z kurdybanka, z melisy, octy: z płatków róży, z mniszka, z jaśminowca, krem z kasztanów jadalnych, oraz pierniki
  KUCHNIA domowa – Skarby Lasu- Zofia Kowalczyk -soki, koncentraty, dżemy z owoców leśnych, unikalne rzemiosło ręczne z owoców wg starych receptur,
  Dyniowy zakątek – dynia od A do Z,
  Wańczykówka – nabiał krowi i owczy w mistrzowskim wykonaniu,
  Kozłonoga Gospodarstwo Kozie – chleb PRZEżytni, pradawny z pieca chlebowego opalanego drewnem na mąkach biodynamicznych, sery, jogurty, kefiry kozie z mleka kóz własnych, pierogi kozie, świeże kozie mleko, kefir, jogurty,
  Projekt slow food Bzowa Ostoja ekologiczne gospodarstwo przypałacowe w Kraskowie kawa , ciasto gospodarskie, kocioł sezonowy, pajdy serowo-ziołowe, zdrowe desery, BIOdanie na gorąco,
Jagodowe pole- cuda z borówki amerykańskiej z naturalnej uprawy w drugim roku konwersji ekologicznej,
Karola Karolina Ożga Gospodarstwo Rolne Karolina Ożga -mąka z Ostki Grodkowickiej Gruboziarnistej różne typy, otręby, mąka żytnia, ziemniaki ekologiczne, soja ekologiczna i jej przetwory: mleko,tofu, wegańskie pasty,
Ziołowe Pola- kadzidła z ziół i kwiatów, świece ziołowe,
  Kadoo – swetry, szale, czapy i inne wydzierane z najwyższej jakości włóczki,
  Eko-Ar Przetwory z Aronii, Bio Jabłko- ekologiczne soki i przetwory,
Pasieka Spod Ślęży- Krzysztof Staryszak,
Palce lizać – masło sklarowane,
Betty B.- najbardziej kolorowe czapki świata,
  Ostre Sztosy- diabelnie ostre sosy,
Browar Łażany,
Lucyna Chruściel – ozdoby wielkanocne nawiązujące do dawnych tradycji,
Banaś Gospodarstwo Sadowniczo-Ogrodnicze
Pasieka Diana – miody z Doliny Bystrzycy
  Katarzyna Ceglińska – fitoterapeuta- maści ziołowe z ręczenie
zbieranych ziół według starosłowiańskich przepisów.

 

Przeczytaj komentarze (5)

Komentarze (5)

Walka o Surowce piątek, 31.03.2023 14:08
Do tego społeczeństwo z Europy, turysta ze Świata wybiera...
Würst lub Kebab Berlin piątek, 31.03.2023 13:00
Do tego społeczeństwo z Europy wybiera Polskę na wekendowe...
Polskie Wyroby ceni cała Eropa czwartek, 30.03.2023 23:12
Wspaniała impreza Targ Ziemi. Pyszne pyszności na Polski świąteczny stół....
Würst lub Kebab Berlin piątek, 31.03.2023 12:57
Do tego społeczeństwo z Europy wybiera Polskę na wekendowe...
Polskie Wyroby ceni całą Eropa czwartek, 30.03.2023 22:45
Wspaniała impreza Targ Ziemi. Pyszne pyszności na Polski Świąteczny stół....