Wyposażenie kawiarni - co jest niezbędne?
Najczęściej do kawiarni wybieramy się po pyszną kawę przygotowaną przez baristę, ale czy to jedyne, co taki lokal proponuje? Oczywiście, że nie. Wyposażenie kawiarni to znacznie więcej, niż jedynie ziarna kawy, elektryczny młynek, filiżanki i spienione mleko. Co wchodzi w zakres całkowicie niezbędnego sprzętu, aby do lokalu chętnie zaglądali goście?
Ekspres, młynek, kawa i naczynia oczywiście!
Dobra kawa to podstawa funkcjonowania każdej kawiarni. Braków w tej materii nie zastąpią żadne inne napoje ani desery. Wysokiej jakości ekspres do kawy jest absolutnie niezbędny, a ważne jest w nim właściwie wszystko - od wyglądu zewnętrznego, przez ilość wariantów kawy, którą można przy jego pomocy przygotować, aż po wydajność i smak oczywiście. Dziś na rynku dostępnych jest wiele zaawansowanych modeli ekspresów, które posiadają wbudowane funkcje mielenia ziaren kawy, czy podgrzewania i spieniania mleka. Dla lokali wydajniejsze mogą okazać się jednak osobne urządzenia.
Jeśli zdecydujemy się na wyposażenie kawiarni w profesjonalny młynek do kawy, który pomieści na raz ponad kilogram ziaren, cały proces przygotowywania zamówień przyspieszy. Do tego przyda się spieniacz do mleka o pojemności co najmniej 400 ml. Kiedy w ofercie kawiarni mają pojawić się bardziej wyszukane pozycje jak kawa po wiedeńsku, warto zainwestować także w automat do bitej śmietany. Pełna automatyzacja wszystkich tych czynności, które w domu wykonujemy własnymi rękami, w kawiarni pozwoli na sprawniejszą obsługę i szybkie podanie gotowych zamówień.
Koniecznie pamiętajmy również o wyposażeniu kawiarni w duże opakowania wysokiej jakości kawy ziarnistej. Najlepiej jest kupować opakowania o zawartości 1 kg ziaren, co przecież w lokalu i tak nie wystarczy na długo. Na kawie, podobnie jak na ekspresie, nie wolno oszczędzać. Najwyższa jakość i świetny smak odpłacą się całą rzeszą zadowolonych klientów.
A co z podaniem gotowej kawy? Potrzebne są filiżanki, to oczywiste. Kwestia estetyki jest jednak niezwykle ważna, więc i sam sposób podania gotowego zamówienia będzie wiele zmieniał w opinii klientów. Dobrze, jeśli lokal ma swój temat przewodni, decyduje się na naczynia w konkretnym stylu. Im lepiej pod kątem charakteru całej kawiarni będą pasować do siebie wszystkie jej elementy, tym większe zrobi ona wrażenie na odwiedzających.
Witryny, lady i chłodziarki
Nikogo nie trzeba przekonywać, że wszyscy czasem kupujemy to, co nam się po prostu spodoba. Jeżeli mowa o ciastach i różnych deserach, które sprawdzą się w towarzystwie kawy, to jest to absolutnie pewne, że muszą one pięknie wyglądać. Na nic jednak zdadzą się starania cukierników, jeśli gotowe produkty nie zostaną godnie zaprezentowane gościom lokalu. Do tego celu służą różnego rodzaju, kształtu i wielkości witryny, lady i przeszklone chłodziarki.
Szczególnie podczas gorących pór roku w kawiarniach królują lodowe przysmaki. Aby móc serwować lody w różnych smakach, w wyposażeniu kawiarni przydadzą się specjalne konserwatory do lodów. Z jednej strony pomogą one w prezentacji różnych możliwości klientom, z drugiej pozwolą na łatwy dostęp do zmrożonych słodkości pracownikom, aby mogli szybko i na oczach gości skompletować ich zamówienia.
Pamiętajmy także o wyposażeniu zaplecza kawiarni we wszystkie niezbędne sprzęty jak zmywarki, lady, czy pojemne chłodziarki. Nie wszystko dzieje się przecież na oczach gości lokalu - spora część życia kawiarni, a także jej wyposażenia, pozostaje jedynie w kwestii obsługi. Najlepsza kawa i najpiękniejsze desery powstają tam, gdzie artyści tworzący jadalne dzieła sztuki mogą korzystać ze wszystkich przydatnych im w pracy urządzeń. Nie warto na nich oszczędzać, warto za to inwestować w ten sposób w powracających klientów.